Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”

Rusia respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Afirmații departe de realitatea istorică”

Federația Rusă respinge solicitarea Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană, potrivit unui răspuns al directorului-adjunct al Departamentului pentru informații și presă din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksei Zaițev. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a îndemnat Chișinău „să renunțe la asemenea afirmații departe de realitatea istorică”.

„Am fost atenți la acest interviu al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu (...) În acest sens, o îndemnăm pe doamna Sandu și pe alți parteneri moldoveni să renunțe la asemenea afirmații departe de realitatea istorică și să se concentreze pe soluționarea problemelor din relațiile ruso-moldovenești, inclusiv pe cele create artificial de Chișinău, precum și pe conferirea unei dinamici pozitive procesului de reglementare din Transnistria, care să includă reluarea dialogului cu Tiraspolul asupra tuturor aspectelor procesului de reglementare”, a declarat Aleksei Zaițev.

Publicitate

Oficialul rus a calificat afirmațiile făcute de președinta Sandu cu privire la rolul Rusiei în războiul de pe Nistru, ca fiind unele care „nu rezistă la proba criticilor”.

„Este bine cunoscut faptul că trupele rusești nu au fost „trimise acolo”. Armata a 14-a se afla în regiune încă din perioada sovietică și a fost forța care a oprit o vărsare de sânge în masă. În prezent, forțele rusești de menținere a păcii continuă să asigure pacea pe malurile Nistrului. În acest context, nu este deloc potrivit să spunem că cheia rezolvării problemei transnistrene este problema prezenței trupelor rusești în regiune”, a menționat oficialul rus.

Acesta a susținut că Moscova este gata de o „cooperare constructivă și pragmatică” cu Republica Moldova, de al cărei popor „ne leagă o bogată istorie comună și strânse legături cultural-istorice”.

Amintim că, la 21 ianuarie curent, președinta Maia Sandu a afirmat în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune ProTV București, că Rusia a trimis trupele sale în războiul de pe Nistru, ceea ce a constituit „o tentativă de a stopa procesul de obținere a independenței de către Republica Moldova”.

Această afirmație a fost reiterată și de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, care în cadrul unei conferințe de presă din 26 ianuarie curent, a calificat exercițiile desfășurate de Grupul Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană, ca fiind „contraproductive”, precizând că staționarea acestora în stânga Nistrului contravine obligațiunilor internaționale ale Federației Ruse și legislației naționale. În aceeași zi, cererea de retragere a trupelor ruse din Transnistria a fost repetată și de secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg, menționând că acestea staționează ilegal în regiune.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal