
Costul nesupunerii | La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, anunță Ministerul Sănătății
La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. Potrivit comunicatului, doar în perioada 24 -26 ianuarie, în raionul Orhei, au fost confirmate 290 de cazuri de COVID-19, dintre care 29 în rândul copiilor.
・
„Mai mult, în raionul Orhei a fost instituit pragul de alertă roșu, la 24 ianuarie fiind înregistrată o incidență de 258 de cazuri la 100 mii populație. În total, cod roșu este stabilit în 19 localități din raionul Orhei. Potrivit datelor CSP Orhei, la 26 ianuarie, cazuri de COVID-19 sunt confirmate în 23 de instituții de învățământ general, unde sunt infectați 47 de elevi și 33 de cadre didactice/personal auxiliar. Totodată, în autoizolare sunt peste 600 de elevi din instituțiile menționate”, se menționează în comunicat.
Totodată, Ministerul Sănătății îndeamnă Administrația Publică Locală (APL) a municipiul Orhei să respecte toate măsurile impuse la nivel național prin hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr.2 din 20 ianuarie 2022, „pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a ne întoarce toți împreună cât mai curând la normalitate”.
Menționăm că, în dimineața zilei de joi, 27 ianuarie, la Orhei, Partidul Șor a organizat un protest contra actualei guvernări, manifestanții solicitând demisia Guvernului. Mai mult, Consiliul raional Orhei a adoptat o declarație prin care a acordat un „vot de neîncredere” actualului executiv.
Marți, 25 ianuarie, președintele raionului Orhei, a anunțat că în dimineața zilei de 25 ianuarie a primit o scrisoare de la CNA în care se solicită explicarea deciziei CTESP Orhei de a continua procesul educațional cu prezență fizică, deși autoritățile centrale au dispus revenirea elevilor la procesul de studii în regim online. Țurcanu a calificat solicitarea CNA drept „o tentativă evidentă de a pune presiune pe noi, de a ne închide gurile și de a ne face să dăm înapoi ca decizia noastră de a lăsa școlile deschise să eșueze”. Ulterior, autoritățile de la Orhei și-au revizuit totuși decizia, deși doar parțial, cu menținerea școlilor deschise și a permisiunii de organizare a evenimentelor private.
Luni, 24 ianuarie, Inspectoratul General al Poliției a inițiat o procedură de investigație în privința acțiunilor Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei. În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online.
AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă.
La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni.
De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.