Unul dintre avocații lui Plahotniuc, desemnat membru al CSP de Academia de Științe a Moldovei. Reacția Ministrului Justiției

Unul dintre avocații lui Plahotniuc, desemnat membru al CSP de Academia de Științe a Moldovei. Reacția Ministrului Justiției

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) l-a desemnat în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) pe Gheorghe Avornic, care este cunoscut și ca unul dintre actualii avocați ai fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Decizia instituției a fost dur criticată de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, care a reclamat faptul că criteriul care cere candidaților la aceste  funcții să aibă o „reputație ireproșabilă”, nu este întrunit.

Potrivit unei note informative a AȘM, Avornic a fost desemnat în calitate de membru al CSP, în urma interviului desfășurat pe 20 ianuarie 2022 de Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile.

Publicitate

La rândul său, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un scurt comentariu pe marginea acestei decizii de desemnare, menționând că integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcții de decizie din stat.

„Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituțiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a menționat și faptul că din această cauză promovează mecanismul de „pre-vetting” și speră că în curând va începe implementarea acestui „mecanism de verificare a integrității tuturor candidaților la funcțiile respective”.

„Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o "reputaţie ireproşabilă". În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, a adăugat Litvinenco.

Despre faptul că Gheorghe Avornic este unul din apărătorii lui Plahotniuc, presa a scris încă în 2020, atunci când în justiție se examina recursul avocaților fostului lider al PDM, privind anularea mandatului de arest în privința acestuia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal