Manole cere salarii mai mari și angajați mai mulți. Motivul: Volumul de muncă al Curții Constituționale este în creștere

Manole cere salarii mai mari și angajați mai mulți. Motivul: Volumul de muncă al Curții Constituționale este în creștere

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole solicită creșterea numărului de angajați din cadrul instituției și majorarea salariilor asistenților judiciari. Motivul este legat de creșterea volumului de activitate a Curții, care potrivit lui Manole, a crescut de opt ori din 1995 și până în prezent.

„La adoptarea Raportului anual, Curtea a trebuit să constate și problemele majore cu care se confruntă în această perioadă. Astfel, volumul de activitate al Curții este în creștere. Este în creștere numărul deciziilor de inadmisibilitate. Dacă în anul 2015 au fost pronunțate 12 decizii de inadmisibilitate, atunci în anul 2021 au fost pronunțate 175”, a declarat președinta CC, Domnica Manole, în cadrul prezentării raportului anual de activitate.

Publicitate

Potrivit acesteia, dacă în anul 2020 au fost înregistrate 227 de sesizări, atunci în anul 2021 au fost înregistrate 293 de sesizări. Totodată, este în creștere și numărul sesizărilor transferate pentru anul următor. Astfel, pentru anul 2021 au fost transferate 71 de sesizări, iar pentru anul 2022, 86 de sesizări.

„Potrivit statisticii, dacă în anul 1995 au fost înregistrate 36 de sesizări, atunci în anul 2021 numărul acestora a crescut până la 293, fapt care constituie o majorare de opt ori a volumului de activitate a Curții. Cu toate acestea, Curtea trebuie să facă față sarcinii de muncă crescute, având același număr de unități de personal, aprobat cu mai mulți ani în urmă. Raportat la numărul de dosare aflate în gestiunea Curții și sarcina de activitate a Curții, numărul unităților de personal este insuficient și disproporționat”, a precizat Manole.

Președinta CC a reiterat necesitatea majorării salariilor și a numărului de angajați, având în vedere complex al sesizărilor, precum și volumul activității Curții care crește în mod constant, pentru eficientizarea procesului de control al constituționalității, este necesară majorarea personalului de specialitate din cadrul Secretariatului Curţii Constituţionale, i.e. majorarea numărului asistenților judiciari.

„Acestui obiectiv i se poate da efectivitate prin consolidarea statutului legal al asistentului judiciar în cadrul Curții Constituționale, în vederea modificării clasei de salarizare și a coeficientului de salarizare a acestuia”, a adăugat aceasta.

Amintim că, majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale (CCM) nu a fost acceptată de Guvern în cadrul ședinței din 3 decembrie. Chiar și așa, modificările operate la buget au fost votate în cadrul ședinței din 6 decembrie a Parlamentului. Deși a aprobat un aviz în care se spune că nu se acceptă ridicarea lefii pentru judecătorii constituționali, la 8 decembrie, după ce amendamentul a fost votat în plen de Parlament, prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că majorarea este justificată.

Citește și: Salariul brut al judecătorilor Curții Constituționale a fost aproape dublat. Stamate: „CC e fundamentul apărării democrației”

Ulterior, președinta Maia Sandu a întors Parlamentului legea prin care se majorează salariile magistraților CC. În cele din urmă, deputații au votat totuși pentru majorarea salariilor judecătorilor constituționali, chiar dacă majorarea a fost mai mică decât cea prevăzută inițial.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal