Centrele de ghidare în carieră sunt slab dotate pentru tinerii cu dizabilități (STUDIU)

Centrele de ghidare în carieră sunt slab dotate pentru tinerii cu dizabilități (STUDIU)

Cei mai mulți tineri cu dizabilități din Republica Moldova (94%) consideră că au nevoie de activități de ghidare în carieră, pentru a-și spori șansele de angajare în câmpul muncii și de a avea un trai decent. Totodată, jumătate dintre respondenți  au menționat că sunt deloc pregătiți pentru accederea pe piața muncii. Totuși, majoritatea centrele de ghidare în carieră nu sunt adaptate pentru tinerii cu dizabilități Această concluzie arată  rezultatele Studiului sociologic „Politici și practici de ghidare în carieră a tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova”.

Pe scara valorică a tinerilor cu dizabilități, deținerea unui loc de muncă (87%) și obținerea unei profesii (82%) se regăsesc printre valorile care sunt în mare măsură importante pentru ei. În același timp, cei mai mulți participanți la sondaj, consideră că nivelul actual de cunoștințe și abilități, pe care-l dețin, nu este suficient nici pentru a-și alege o profesie, și nici pentru a-și găsi sau a-și păstra locul de muncă.

În acest context, 62% din tinerii cu dizabilități simt nevoia de a se forma profesional suplimentar. Domeniile de interes pentru tinerii cu dizabilități sunt IT (20%), bucătar/cofetar (8%), medicină (7%), educație (6%), îngrijire/frumusețe (5%).

În același timp, rezultatele studiului indică asupra multiplelor probleme la nivelul serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități, printre care: personal nepregătit să presteze serviciile centrat pe nevoile persoanelor cu dizabilități și corelat cu oferta pe piața muncii; servicii de ghidare inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități (ca amplasare geografică, ca infrastructură fizică, metodologică și informațională, ca dotare tehnico-materială); nivel redus de conștientizare a importanței serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități atât de persoanele cu dizabilități însele, cât și de familiile și persoanele de suport ale lor, dar și de prestatorii de servicii de ghidare în carieră etc.

Din aceste motive, majoritatea respondenților (57%) au declarat că le-a fost destul de greu în a se angaja în câmpul muncii chiar și după ce au fost ghidați profesional. 

La nivel instituțional, prestarea serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități, reprezintă prerogativă a mai multe instituții publice (educaționale, din domeniul ocupării forței de muncă) și a organizațiilor societății civile (OSC). Studiul constată o cooperare ineficientă între aceste instituții. Nu se asigură continuitatea intervențiilor de ghidare în carieră la nivelele educațional și de angajare în câmpul muncii. 

Totodată, tinerii cu dizabilități cred că mai degrabă familia îi poate ajuta la alegerea profesiei și accederea pe piața muncii, decât sectorul educațional sau de ocupare a forței de muncă. Nivelul redus de încredere în instituții formale se explică prin faptul că acestea nu reușesc să adapteze serviciile de ghidare în carieră la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Capacitățile resurselor umane în a asigura ghidarea în carieră pentru copiii și tinerii cu dizabilități, centrat pe nevoile acestora, sunt limitate.

În același timp, predarea ghidării în carieră în instituțiile de educație se realizează în lipsa unor programe de formare profesională centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilități. Curriculum-urile, materialul de instruire și metodologiile de predare nu răspund nevoilor persoanelor cu dizabilități. 

Adițional problemelor enunțate, studiul a scos în evidență și capacitățile limitate ale resurselor umane în a asigura ghidarea în carieră pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Personalul didactic fie nu are pregătire pe segmentul ghidării în carieră pentru persoanele cu dizabilități, deseori fiind nevoit să se autoinstruiască, fie nu consideră necesară ghidarea în carieră a acestui grup de persoane.

În plus, mediile de educație sunt inaccesibile, iar lecțiile de ghidare în carieră se realizează în lipsa unor materiale și instrumente de lucru adaptate la nevoile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități.

Studiul sociologic a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2021, pe un eșantion național de 1 111 persoane cu dizabilități.

Studiul sociologic a fost elaborat în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România,  finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

*Deții o afacere și ai nevoie de a angaja personal!? Apelează la servicii de recrutare a personalului

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Angajatorii care iau la muncă persoane cu dizabilități vor primi subvenții mai mari de la stat pentru fiecare salariu acordat

Angajatorii care iau la muncă persoane cu dizabilități vor primi subvenții mai mari de la stat pentru fiecare salariu acordat

Gesturi caritabile în „luna cadourilor”. Mai multe persoane cu dizabilităţi și vârstnici de la un Centru de Plasament din Chișinău au primit daruri, în ajuns de sărbători

Gesturi caritabile în „luna cadourilor”. Mai multe persoane cu dizabilităţi și vârstnici de la un Centru de Plasament din Chișinău au primit daruri, în ajuns de sărbători

 În anul 2020, 6,7% din populația R. Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități (INFOGRAFIC)

În anul 2020, 6,7% din populația R. Moldova o constituiau persoanele cu dizabilități (INFOGRAFIC)

Advertoriale
Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)
 • 2
  Igor Dodon, amendat cu 9.000 de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe”. Reacția fostului președinte (DOC)
 • 3
  Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului
 • 4
  Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.