
Centrele de ghidare în carieră sunt slab dotate pentru tinerii cu dizabilități (STUDIU)
Cei mai mulți tineri cu dizabilități din Republica Moldova (94%) consideră că au nevoie de activități de ghidare în carieră, pentru a-și spori șansele de angajare în câmpul muncii și de a avea un trai decent. Totodată, jumătate dintre respondenți au menționat că sunt deloc pregătiți pentru accederea pe piața muncii. Totuși, majoritatea centrele de ghidare în carieră nu sunt adaptate pentru tinerii cu dizabilități Această concluzie arată rezultatele Studiului sociologic „Politici și practici de ghidare în carieră a tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova”.
・
Pe scara valorică a tinerilor cu dizabilități, deținerea unui loc de muncă (87%) și obținerea unei profesii (82%) se regăsesc printre valorile care sunt în mare măsură importante pentru ei. În același timp, cei mai mulți participanți la sondaj, consideră că nivelul actual de cunoștințe și abilități, pe care-l dețin, nu este suficient nici pentru a-și alege o profesie, și nici pentru a-și găsi sau a-și păstra locul de muncă.
În acest context, 62% din tinerii cu dizabilități simt nevoia de a se forma profesional suplimentar. Domeniile de interes pentru tinerii cu dizabilități sunt IT (20%), bucătar/cofetar (8%), medicină (7%), educație (6%), îngrijire/frumusețe (5%).
În același timp, rezultatele studiului indică asupra multiplelor probleme la nivelul serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități, printre care: personal nepregătit să presteze serviciile centrat pe nevoile persoanelor cu dizabilități și corelat cu oferta pe piața muncii; servicii de ghidare inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități (ca amplasare geografică, ca infrastructură fizică, metodologică și informațională, ca dotare tehnico-materială); nivel redus de conștientizare a importanței serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități atât de persoanele cu dizabilități însele, cât și de familiile și persoanele de suport ale lor, dar și de prestatorii de servicii de ghidare în carieră etc.
Din aceste motive, majoritatea respondenților (57%) au declarat că le-a fost destul de greu în a se angaja în câmpul muncii chiar și după ce au fost ghidați profesional.
La nivel instituțional, prestarea serviciilor de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități, reprezintă prerogativă a mai multe instituții publice (educaționale, din domeniul ocupării forței de muncă) și a organizațiilor societății civile (OSC). Studiul constată o cooperare ineficientă între aceste instituții. Nu se asigură continuitatea intervențiilor de ghidare în carieră la nivelele educațional și de angajare în câmpul muncii.
Totodată, tinerii cu dizabilități cred că mai degrabă familia îi poate ajuta la alegerea profesiei și accederea pe piața muncii, decât sectorul educațional sau de ocupare a forței de muncă. Nivelul redus de încredere în instituții formale se explică prin faptul că acestea nu reușesc să adapteze serviciile de ghidare în carieră la nevoile persoanelor cu dizabilităţi. Capacitățile resurselor umane în a asigura ghidarea în carieră pentru copiii și tinerii cu dizabilități, centrat pe nevoile acestora, sunt limitate.
În același timp, predarea ghidării în carieră în instituțiile de educație se realizează în lipsa unor programe de formare profesională centrate pe nevoile persoanelor cu dizabilități. Curriculum-urile, materialul de instruire și metodologiile de predare nu răspund nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Adițional problemelor enunțate, studiul a scos în evidență și capacitățile limitate ale resurselor umane în a asigura ghidarea în carieră pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Personalul didactic fie nu are pregătire pe segmentul ghidării în carieră pentru persoanele cu dizabilități, deseori fiind nevoit să se autoinstruiască, fie nu consideră necesară ghidarea în carieră a acestui grup de persoane.
În plus, mediile de educație sunt inaccesibile, iar lecțiile de ghidare în carieră se realizează în lipsa unor materiale și instrumente de lucru adaptate la nevoile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități.
Studiul sociologic a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2021, pe un eșantion național de 1 111 persoane cu dizabilități.
Studiul sociologic a fost elaborat în cadrul Proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația „Alături de Voi” România, finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
*Deții o afacere și ai nevoie de a angaja personal!? Apelează la servicii de recrutare a personalului