Se anunță noi proteste? Transportatorii amenință cu sistarea activității dacă nu va fi majorat tariful la călătorii

Se anunță noi proteste? Transportatorii amenință cu sistarea activității dacă nu va fi majorat tariful la călătorii

Transportatorii amenință cu sistarea activității pe rutele regulate începând cu luna februarie, în semn de protest, dacă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu va executa majorarea tarifelor la călătorii. Avertizarea se regăsește într-o scrisoare publică a Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) adresată către ministrul Andrei Spînu.

„Majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja avem localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale”, se arată în scrisoare.

Autorii au obiecții asupra calculelor efectuate de minister și au evidențiat discrepanța dintre ele și realitățile de azi. Potrivit lor, MIDR a exclus din calcule unele costuri cum ar fi obligațiile transportatorilor de achitare a taxelor și impozitelor, de achitare a concediilor anuale, concediilor medicale, norma de 41 de ore de muncă pe săptămână, cerințele AETR, costul combustibilului și costul real al reparațiilor.

Publicitate

„(…) APOTA declară că în cazul în care MIDR în termeni restrânși nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară, nu va veni cu măsuri clare și realizabile de soluționare a problemelor acute din ramură, nu va opri procesele corupționale și nu se va dezice de protejarea intereselor ilegale ale grupării Șor-Vîlcu-Andronachi, atunci transportatorii, la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea pe rutele regulate”, este indicat în scrisoarea adresată către ministrul Spînu.

VEZI ȘI: Fiecare kilometru, mai scump. În 2022, Primăria Chișinău va scoate din buget cca 700 de milioane de lei pentru subvenționarea transportului public

Ultima oară, transportatorii au protestat în fața Guvernului, pe 16 decembrie. Printre motivele care ar sta la baza cererii de creștere a prețurilor, ar fi și lipsa șoferilor.

AGORA amintește că, la 25 noiembrie, mai mulți transportatori auto s-au adunat la protest în fața Guvernului. Aceștia au venit să-și manifeste nemulțumirea pentru faptul că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) nu le-ar îndeplini solicitările. 

Transportatorii se arată nemulțumiți de politica tarifară aplicată de minister la serviciile de transport rutier și de pretinsa protejare a schemelor de corupție din domeniu. Aceștia au cerut să fie majorate costurile biletelor de călătorie pentru pasageri. Și anterior, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că solicitările transportatorilor de a majora prețul călătoriilor nu sunt justificate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal