
Zonele Economice Libere ar putea activa sub umbrela Agenției de Investiții
Zonele Economice Libere ar putea activa sub umbrela Agenției de Investiții. Cu un astfel de concept a venit Ministerul Economiei în adresa prim-ministrei Natalia Gavrilița. Documentul a fost publicat de către vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, pe pagina sa de Facebook.
・
„Agenția de Investiții este o instituție inaptă. Adică se propune lichidarea entităților funcționale și fuziunea acestora cu o structură moartă”, a scris Alexandru Slusari pe rețelele sociale.
Cu un comentariu a venit deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, care l-a acuzat pe cel dintâi că distribuie falsuri, or, în document nu scrie nicăieri să se propune lichidarea ZEL-urilor.
„Iarăși aruncați fals - unde scrie în documentul ăsta că se vrea anularea conceptului de ZEL-uri. În document e vorba de o reorganizare a administratorilor de ZEL-uri sub o singură umbrelă și nu am citit nimic despre anularea beneficiilor”, a scris Radu Marian.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAlexandrSlusari%2Fposts%2F623871005477658&show_text=true&width=500
De partea cealaltă, Ministerul Economiei a atras atenția că funcția ZEL-urilor și a Agenției de a atrage investiții și a promova exporturile se dublează. Astfel, a fost considerat oportună opțiunea de a crea o singură instituție responsabilă de aceste domenii.
Potrivit autorităților, în urma reformei, Agenția va spori capacitatea de a atrage resurse de la partenerii externi și vor spori astfel capacitățile de atragere a resurselor de la partenerii externi, va obține o sursă de finanțare independentă stabilă, care va elimina riscul de suspendare sau sistare a activității, va crește numărul cumulativ de personal.
Solicitat de AGORA, pentru a se expune cu părerea față de acest concept, administratorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu, a spus: „Propun să avem o întrevedere pentru a discuta acest subiect, care este unul prea important pentru investitori și pentru cei care vor să vină în R. Moldova”.
Conceptul de Zone Economice Libere (ZEL) au apărut în Republica Moldova încă în anul 2002, servind drept o platformă pentru ca investitorii străini să facă cunoștință cu piața R. Moldova. În întâmpinarea acestora, statul a venit cu mai multe facilități de ordin fiscal și vamal.
Însă, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ZEL-urile urmează a fi lichidate până în 2024. Asta pentru că acordarea facilităților doar agenților economici din Zonele Economice Libere este văzută drept o măsură anticoncurențială. De această părere sunt și unii experți.
Alții, din contra, spun că statul ar trebui să fie preocupat de dezvoltarea ZEL-urilor. Cum funcționează, de ce facilități fiscale se bucură și care e valoarea adăugată pentru economie, explicăm în continuare.