Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian

Ce înseamnă sistemul SWIFT și ce consecințe ar avea eliminarea Rusiei. Precedentul iranian

SWIFT, sau Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale, a fost înființată în 1973 pentru a înlocui Telexul și este folosit acum de peste 11.000 de instituții financiare, pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. De multe ori, în discursul public occidental, o eventuală deconectare a unei țări de la acest sistem, ar echivala cu o „opțiune nucleară” din cauza efectelor majore asupra Rusiei, scrie mold-street.com.

Astfel, SWIFT este o rețea esențială pentru finanțele globale, care nu are o alternativă acceptată la nivel global. Eliminarea Rusiei din SWIFT ar pune băncile din această țară în imposibilitatea de a trimite bani în țară sau în străinătate, ceea ce va produce un șoc companiilor ruse și clienților lor din străinătate, fiind afectați în special cei care cumpără petrol și gaze în dolari americani.

Un analist de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaționale arată că întreruperea tranzacțiilor internaționale ar duce la căderea rublei și ar provoca ieșiri masive de capital. Asta ar face ca economia Rusiei să scadă cu cinci la sută, estimează un fost ministru rus.

Publicitate

Pe de altă parte, oficialii de la Moscova arată că eliminarea Rusiei din sistemul de plăți internaționale va face ca livrările de petrol, gaze și metale către Europa să se oprească. Totodată, economiști ruși susțin că eliminarea Rusiei din SWIFT va avea efecte minore asupra Rusiei.

Precedentul iranian și soluțiile Moscovei

Blocarea accesului unei țări la SWIFT nu este o măsură fără precedent. Băncile iraniene au fost deconectate de la acest sistem în 2012, după ce au fost sancționate de UE pentru programul nuclear al țării. Iranul a pierdut atunci aproape jumătate din exporturile de petrol și 30 la sută din comerțul exterior.

Rusia a luat însă măsuri în ultimii ani pentru a reduce pagubele, în cazul în care ar fi eliminată din SWIFT. Moscova și-a stabilit propriul sistem de plăți după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale în 2014, după anexarea Crimeei. Sistemul are acum aproximativ 400 de utilizatori, potrivit băncii centrale a Rusiei, iar 20 la sută din transferurile interne se fac prin intermediul său. Are însă unele neajunsuri - dimensiunea mesajelor este limitată, iar operațiunile se pot face doar în timpul programului normal de lucru, de luni până vineri.

Analiștii mai arată că sistemul de plăți interbancare transfrontaliere al Chinei poate fi o soluție pentru Rusia, dar și utilizarea criptomonedelor, dar aceasta nu este o alternativă bine văzută de Moscova. Deocamdată, nu este clar dacă există consens între aliați pentru a deconecta Rusia de la SWIFT, având în vedere că Statele Unite și Germania ar avea cel mai mult de pierdut, întrucât băncile din aceste state interacționează cel mai des cu băncile rusești prin sistemul de plăți internaționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal