Scandalul presupusei închideri a conturilor bancare ale Metalferos. Ce spune Banca Naţională

Scandalul presupusei închideri a conturilor bancare ale Metalferos. Ce spune Banca Naţională

Întreprinderea Metalferos SA (unde statul deţine peste 78% din capital), continuă să dețină conturi bancare active și respectiv activitatea ei nu este blocată, se arată în răspunsul oferit pentru Mold-Street.com, de Banca Națională a Moldovei.

„Potrivit datelor deținute de BNM, vă informăm că agentul economic la care se face referire deține în prezent conturi bancare active în MDL, EUR și USD în cel puțin două bănci licențiate din Republica Moldova", afirmă autoritatea bancară în răspunsul pentru Mold-Street.com.

De asemenea BNM precizează că "unele conturi închise anterior s-au realizat conform înțelegerilor stabilite între agentul economic și banca comercială în contractele încheiate de către aceștia. Prin urmare, nu au fost aplicate blocări ale conturilor bancare deținute de SA Metalferos”.

Publicitate

Totodată Banca Națională reiterează că "băncile licențiate din Republica Moldova își tratează clienții în mod echitabil și singura condiție în relația cu aceștia este respectarea legislației, astfel încât sectorul bancar al Republicii Moldova să rămână stabil și sănătos.”

Mold-Street.com a primit răspuns şi de la Fincombank, una dintre băncile menţionate în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, precum că ar fi închis conturile bancare ale Metalferos

"FinComBank SA a închis conturile Metalferos SA, în baza regulilor Băncii, care stipuleaza că conturile bancare ale Clienților, care nu sunt utilizate timp de 2 ani, se închid automat", se menţionează în răspunsul instituţiei financiare.

Amintim că în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV s-a anunţat că cel puţin două bănci din Republica Moldova au închis fără careva motive, conturile bancare ale Metalferos, ceea ce ar crea dificultăţi în activitatea întreprinderii. Administraţia întreprinderii a susţinut că informaţia este distorsionată.  Menţionăm că pe piaţa colecătării deşeurilor de metale s-a creat o situaţia tensionată, alimentată de o serie de informaţii contradictorii, dar şi de acţiunile unor agenţi economici, care ar folosi practici anticoncurenţiale pentru a elimina concurenţii de pe piaţă.

Cât despre Metalferos, apoi această întreprindere în prima jumătate a anului 2021, a înregistrat o creştere de aproape trei ori a veniturilor din vânzări: de la 479,5 milioane lei în primul semestru al anului 2020, la 1,34 miliarde lei în primul semestru al 2021. Saltul vânzărilor, cu peste 861 milioane lei, de la Metalferos s-a datorat în special cererii mari de deşeuri de metale şi preţului, în creştere semnificativă pe pieţele externe.

Totodată, Metalferos a înregistrat în prima jumătate a anului trecut un profit de circa 54 milioane de lei. În a doua jumătate a anului şi mai ales din octombrie 2021, vânzările întreprinderii au scăzut dramatic.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal