„Supravegherea specială a fost instituită pe trei luni și va permite obținerea de la aceste bănci a unui volum mai mare și mai detaliat de informații în comparație cu procedura standard. Supravegherea va fi atât în beneficiul clienților băncilor cât și în beneficiul instituțiilor bancare, a managementului și a acționarilor”, a declarat pentru Agora Rodica Teleucă. 

Sursa citată a menționat că decizia fost luată în baza articolului 37 (prim) din Legea cu privire la instituțiile financiare.

Ce spune Legea?

Potrivit Legii cu privire la instituțiile financiare, Banca Naţională poate institui procedura de supraveghere specială a unei bănci în cazul constatării anumitor încălcări prevăzute, precum şi a unei situaţii financiare precare a acesteia.

Supravegherea specială se efectuează printr-o comisie instituită în acest scop, formată din maximum 5 salariaţi din cadrul Băncii Naţionale, dintre care unul îndeplineşte funcţia de preşedinte al comisiei şi unul - pe cea de vicepreşedinte al acesteia.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!