La Eurovision pentru a treia oară! Formația Zdob și Zdub va reprezenta Moldova la Eurovision cu piesa „Trenulețul”

La Eurovision pentru a treia oară! Formația Zdob și Zdub va reprezenta Moldova la Eurovision cu piesa „Trenulețul”

Formația Zdob și Zdub va reprezenta Republica Moldova pentru a treia oară la Eurovision, de această dată cu piesa „Trenulețul” realizată în colaborare cu orchestra Fraților Advahov. Concursul muzical din acest an se va desfășura în luna mai, la Torino, Italia.

Selecția națională pentru „Eurovision 2022” s-a desfășurat sâmbătă, 29 ianuarie, la televiziunea publică, în cadrul unor audieri live, la care au participat 28 de interpreți. Potrivit rezultatelor finale, câștigătoare a etapei naționale Eurovision a fost desemnată formația Zdob și Zdub cu piesa „Trenulețul”, lansată acum o lună, în colaborare cu orchestra Fraților Advahov, cu ocazia lansării cursei de tren Chișinău-București.

Potrivit organizatorilor etapei naționale, în acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost modificat formatul concursului la nivel național. Astfel, la etapa audierilor live a fost exclus baletul, decorațiile sau efectele speciale, iar câștigătorul a fost desemnat doar de un juriu. Spre deosebire de anii precedenți, telespectatorii nu au participat la televoting.

Publicitate

Juriul a apreciat doar linia melodică și originalitatea piesei, calitățile vocale și maniera de interpretare.

Amintim că, cea de-a 66-a ediție a Concursului Internațional de muzică „Eurovision Song Contest – 2022” se va desfășura în perioada 10 – 14 mai 2022, la Torino, după ce Italia a câștigat etapa de anul trecut.

Republica Moldova va evolua în prima semifinală, pe 10 mai, alături de alte 17 țări, între care Ucraina și Rusia. Reprezentantul României va urca pe scena Eurovisionului pe 112 mai. Marea finală va avea loc pe 14 mai.

Republica Moldova participă la această competiție din anul 2005, prima piesă aparținând tot formației „Zdob și Zdub”, care a obținut atunci locul șase, cu piesa „Bunica bate toba”. În 2011, Zdob și Zdub a reprezentat din nou țara la Eurovision cu piesa „So Lucky”, plasându-se de această dată pe locul al 12-lea în concurs.

Cea mai bună prestație a Republicii Moldova la Eurovision a avut loc în anul 2017, când formația Sunstroke Project, a obținut locul trei în finală, cu piesa Hey Mamma. Până în prezent, țara noastră a fost reprezentată la această competiție de Natalia Gordienko, Natalia Barbu, Geta Burlacu, Nelly Ciobanu, Olia Tira, Pașa Parfeni, Aliona Moon, Cristina Scarlat, Eduard Romanyuta și Lidia Isac.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal