*Acest material este sponsorizat

Medii școlare sigure, grație Politicii de Protecție a Copilului (VIDEO)

Medii școlare sigure, grație Politicii de Protecție a Copilului (VIDEO)

Anual, la 30 ianuarie, în mai multe state din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Internaţională a nonviolenţei în şcoală. Prevenirea violeței în rândul elevilor a devenit o prioritate pentru mai multe licee care au adoptat Politica de Protecție a Copilului. Aceasta este un act intern care asigură protecția copiilor față de violență și este obligatorie în orice instituție de învățământ. E o realitate pe care o cunosc acum elevii, părinții și angajații din 21 de școli, din Cahul și Ungheni, beneficiare ale Proiectului EVA. 

„Frica de a fi umilită în școală a dispărut. Acum mă simt în siguranță!”

Elena Pidghirnă, elevă Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Pîrlița, Ungheni

„Acum știu că în școala mea sunt protejat de orice”

Octavian  Petcu, elev Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Cahul

„Cunosc cine este psihologul școlii și oricând mă pot adresa la el după ajutor”

Antonela Petic, elevă Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Cahul

„Când am o problemă și nu pot deschis să o vorbesc, am posibilitatea să o comunic anonim”

Nichita Movileanu, elev Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. Pîrlița, Ungheni

Sunt doar câteva impresii ale elevelor și elevilor, participanți pentru prima dată la elaborarea Politicii de Protecție a Copilului în școlile în care își fac studiile. 

”Implementând Politica de Protecție a Copilului noi asigurăm un mediu de siguranță copiilor, în primul rând. Implementând această politică am făcut o claritate în activitatea nostră valorificând, în primul rând, copilul. În instituție sunt relații bazate pe prietenie, respect și încredere atât între elevi cât și între elevi-profesori și părinți chiar. Au fost informați toți angajații instituției noastre referitor la Politica de Protecție a Copiilor, au fost informați și consultați elevii în elaborarea PPC. În cadrul tuturor ședințelor pe care le-am desfășurat cu părinții în lunile octombrie-noiembrie am pus în discuție prevederile PPC, am solicitat opiniile părinților cât și a specialiștilor în domeniu. În cadrul atelierelor de formare pentru cadrele didactice, pentru angajați de asemenea au fost puse în discuție aspecte ale PPC. Elaborând Politica de Proiecție a Copilului ne oferă o siguranță și nouă în activitatea noastră, o claritate privind organizarea și desfășurarea tuturor activităților ce țin de participarea copiilor”, spune Rodica Caraja, Directoare Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Cahul.

Pentru a asigura eficiența Politicii de Protecție a Copilului, au fost create grupuri de lucru din care au făcut parte fete și băieți, părinți și angajații școlii.

„Membrii grupului de lucru au fost identificați în cadrul unui apel lansat la ședințele consiliului de elevi, ședințe cu părinții. Elevii au acceptat dar cu anumite temeri, temerile le-au depășit cu ajutorul adulților, încurajați și susținuți. Acest format, formatul mix în cadrul grupului de lucru presupune o muncă împreună între cadre didactice, elevi, profesori, părinți. Ca rezultat avem un produs PPC, document elaborat care acum este în etapa de consultări”, spune Svetlana Raru, psihologă, facilitatoare a grupului de lucru, L.T „Ion Creangă” Cahul.

„În primăvara anului acesta, liceul nostru a fost beneficiar în cadrul proiectuljui EVA. Nu am avut doar misiunea să facem doar aceste șapte sesiuni care au fost de informare, dar totodată de a lucra participativ aplicând și formând structura PPC pentru instituția noastră. Încă suntem în proces de implementare a acestei politici, este pusă baza, lucrăm asupra regulilor. Pentru că, copiulul este în drept de a fi protejat, adultul este în drept de al ocroti în mediul școlar”, spune Lidia Vatavu, psihologă, facilitatoare a grupului de lucru, L.T. „Alexei Mateevici”, s.Pârlița, Ungheni.

„În acest an am avut parte de opt instruiri unde am aflat mai multe despre protecția copiilor în licee. Fiind în grupul de elaborare a acesteia am avut parte de experiențe noi, am avut parte să fiu membru al comisiei care a realizat acest document împreună cu profesorii și cu administrația școlii, am avut parte de sesiuni în care am discutat și am elaborat această protecție și deja s-a adus la cunoștința profesorilor și elevilor despre existența acesteia în școli. Pentru ce este? Pentru a ajuta elevii să știe care sunt drepturile și de ce beneficiază atunci când intră în instituția noastră publică”, ne-a povestit Mihai Todos, elev Liceul Teoretic „Ioan Vodă”, Cahul.

„Ca părinte sunt foarte bucuroasă să fiu aleasă și să particip la elaborarea și implementarea acestui proiect și foarte interesant pentru mine. Sunt foarte bucuroasă ca o mamă care aș vrea să-mi apăr copilul, să știu că copilul este în siguranță în incinta școlii și pentru o colaborare mai strânsă între părinte-învățător. Am aflat cum poți să descoperi un caz de violență, cum să acționezi. Se acordă o mai mare atenție conflictelor ce apar între copii în clase. Știind că copilul că copilul este într-un mediu sigur eu sunt foarte mulțumită, fiindcă copilul meu să fie liniștit, să fie mai bine protejat fiindcă asta e aurul nostru”, spune Stela Negură, părinte s.Pîrlița, Ungheni.

După elaborarea participativă și aprobarea acestui act, reglementările ce vizează prevenirea și intervenția în cazurile reale sau suspecte de violență împotriva copiilor, devin obligatorii pentru toți angajații și vizitatorii instituției. Astfel, școala dispune de un instrument practic, clar și accesibil tuturor copiilor, părinților, angajaților școlilor, prin care poate preveni și răspunde eficient la orice caz de violență.

„Pornind de la ideea că fiecare școală trebuie să aibă o politică instituțională de protecție a copilului, ne-am propus în cadrul proiectului EVA să susținem 21 de școli din raioanele Cahul și Ungheni în dezvoltarea participativă a politicii de protecție. Am pus foarte mult accent pe aspectul participativ, ceea ce înseamnă că politicile de protecție au fost dezvoltate de către angajații instituțiilor de învățământ, cadre didactice, nondidactice dar și părinți și elevi. Ceea ce ne-am dorit prin intermediul acestui proiect, de asemenea, a fost și valorificarea umane locale și avem la ziua de astăzi formatori locali care pot să vină în suportul școlilor din Ungheni, din Cahul pentru a dezvolta participativ politicile de protecție. Ceea ce urmează este partea, probabil, cea mai dificilă dar și cea mai utilă din tot acest proces pentru că toți participanții care au elaborat politica acum sunt în rolul de a o implementa, de a fi atenți la orice situație care ar reprezenta un risc pentru copil, de a crea condiții potrivite pentru a preveni violența împotriva copilului, de a asigura un mediu protector pentru toți copiii și, de ce nu, pentru întreaga comunitate”, spune Daniela Sîmboteanu, Președinta CNPAC.

Datele Ministerului Educație și Cercetării arată că doar în semestrul II al anului de studii 2020-2021 au fost înregistrate circa 3.595 de cazuri de Violență, Neglijare, Exploatare și Trafic al Copiilor, iar implementarea PPC reprezintă acel instrument al școlii prin care este asigurat dreptul fiecărui copil la protecție față de violență.

* Acest produs a fost realizat de către CNPAC în cadru proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene. 

P.

Vezi și aceste știri
CNPAC a lansat documentarul „Justiţia prietenoasă copilului victimă sau martor al violenţei în întrebări şi răspunsuri”

CNPAC a lansat documentarul „Justiţia prietenoasă copilului victimă sau martor al violenţei în întrebări şi răspunsuri”

În șase școli din țară vor fi aplicate standarde de protecție a copiilor de riscurile din mediul online. În timp, acestea vor fi obligatorii în toată țara

În șase școli din țară vor fi aplicate standarde de protecție a copiilor de riscurile din mediul online. În timp, acestea vor fi obligatorii în toată țara

Aproape două mii de copii, elevi și studenți sunt infectați cu COVID. 27 de instituții se află în carantină

Aproape două mii de copii, elevi și studenți sunt infectați cu COVID. 27 de instituții se află în carantină

Advertoriale
 Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

Generația Inteligenței Financiare: Cum poate câștiga bani un elev? Urmăriți al doilea episod în limbaj mimico-gestual al cunoscutului serial de videouri explicative „Cunoaște sensul banului cu Emily”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Republica Moldova este din nou parte a Asociației Mondiale a Drumurilor
 • 3
  Amnesty International face un pas înapoi: Își cere scuze pentru „suferința și furia” provocate de raportul în care a acuzat Kievul că ar pune în pericol civilii
 • 4
  Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.