
EDITORIAL internațional | Trei știri despre COVID-19 și poveștile pe care le creează
Covid-19, după ultimele prognoze, se îndreaptă spre ieșire.
・
Omicron, marea speranță
Răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului oferă „speranță plauzibilă de stabilizare și normalizare” în următoarele luni, datorită imunității naturale prin infecții, precum și vaccinări, a declarat dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, citat de The New York Times.
Dr. Kluge a avertizat, totuși, că este prea devreme ca statele să-și lase garda jos, cu o rată atât de înaltă de persoane nevaccinate în întreaga lume. „Pandemia este departe de a se termina, dar sper că putem pune capăt fazei de urgență în 2022 și vom aborda alte amenințări pentru sănătate care necesită urgent atenția noastră”, a scris dr. Kluge, adăugând: „Este mult prea devreme pentru a ne relaxa”.
Între timp, autoritățile din diverse țări anunță despre intenția de a renunța la măsurile de protecție anti-Covid-19. Danemarca se aliniază Marii Britanii, Irlandei și Țărilor de Jos, ridicând aproape toate restricțiile legate de Covid-19. Potrivit Financial Times, Magnus Heunicke, ministrul sănătății al Danemarcei, a scris miercuri parlamentului spunând că va elimina toate restricțiile Covid-19 la 1 februarie, cu excepția testării la sosirea din străinătate.
Istoria unei jurnaliste neozeelandeze, care a găsit refugiu la talibani
Covid-19 creează contexte potrivite pentru povești de viață neordinare. Săptămâna aceasta o asemenea poveste ne-a oferit-o jurnalista neo-zeelandeză, Charlotte Bellis (în imagine), fostă corespondentă Al-Jazeera în Afganistan, care, însărcinată fiind, a fost găzduită de autoritățile talibane, în situația în care Noua-Zeelandă limitează drastic numărul de intrări pe teritoriul său, chiar și în cazul propriilor cetățeni.
În ciuda numeroaselor solicitări făcute, jurnalistei nu i-a fost acordată nicio scutire de la lunga procedură de examinare a solicitărilor de intrare în țară , chiar dacă urmează să nască în câteva luni. După cum relatează însăși Charlotte Bellis într-un text pentru New Zeeland Herald, ajunsă într-o situație critică, în care, pe de o parte, țara de baștină n-o primește, iar, pe de altă parte, nu mai poate rămâne nici în țara partenerului său, Belgia, din lipsă de permis de ședere, decide să apeleze, în ultimă instanță, la oficiali talibani pentru a le cere permisiunea de a reveni în Afganistan. „[...]e bucurăm pentru tine, poți veni și nu vei avea nicio problemă. Spune-le oamenilor că ești căsătorită [...] Nu iți face griji. Totul va fi bine.", au spus aceștia.
Acest caz este o mină de aur pentru autoritățile talibane din Afganistan, care au multe probleme la capitolul respectarea drepturilor femeilor.
Boris Johnson, regele petrecerilor
Boris Johnson, a suferit o nouă lovitură, când s-a aflat că a avut parte de o petrecere cu ocazia zilei lui naștere în timp ce restricțiile stricte privind coronavirusul erau în vigoare. Downing Street a confirmat informația, potrivit căreia membrii personalului s-au adunat pentru a sărbători ziua de naștere a prim-ministrului Johnson în iunie 2020. Restricțiile nu au avut niciun efect nici asupra lui Carrie Johnson, soția premierului, care a ajutat la organizarea întâlnirii surpriză din Downing Street în după-amiaza zilei de 19 iunie 2020, la care au participat în jur de 30 de persoane au participat la serbare.
Scuza premierului Johnson a fost clasică - a stat la petrecere doar 10 minute, cât să se salute cu colegii. O spune de fiecare dată în ultimele săptămâni, de când dă explicații vizavi de toate petrecerile la care a luat parte în timpul măsurilor de protecție aspre la care erau supuși britanicii.
Boris Johnson riscă să rămână fără post. Vă mai aduceți aminte cu ce s-a terminat o situație similară în Moldova? Exact. Cu nimic.