Potrivit datelor BNM, pe 21 ianuarie 2022, activele oficiale de rezervă şi alte active valutare ale Băncii constituiau 3.797,7 milioane de dolari, în timp ce pe 31 decembrie 2021 - 3.901,8 milioane de dolari.
Scăderea atât de semnificativă a rezervelor valutare poate fi pusă pe seama intervențiilor BNM pe piața valutară, în special în contextul crizei din sectorul energetic și creșterii semnificative a prețului gazelor importate de la Gazprom, care a dus în consecință la majorarea semnificativă a achizițiilor de dolari pentru a plăti metanul.
Prognoza FMI
Datele BNM mai arată că, în 2021, valoarea activelor oficiale de rezervă a oscilat de la un nivel minim de 3,7 miliarde de dolari pe 2 aprilie, la nivelul maxim de 4,07 miliarde de dolari pe 22 octombrie 2021.
Astfel, anul trecut valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu peste 118 milioane de dolari, de șase ori mai lent decât în 2020 (730 milioane de dolari).
În plus, valoarea activelor este cu aproape 400 milioane de dolari mai mică decât estimările incluse în Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
Totodată, prognoza FMI arată că în următorii ani activele oficiale de rezervă ar putea să scadă până la 3,4 miliarde de dolari în 2026.
De ce avem nevoie de astfel de rezerve
Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.
Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel, care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.