„Vor să dreagă busuiocul”, astfel comentează analistul politic Anatol Țăranu ultimele declarații ale noii conduceri a Partidului Socialiștilor (PSRM), care a anunțat că printre obiectivele formațiunii se numără lupta împotriva corupției și stabilirea relațiilor strânse cu diaspora, inclusiv din UE și SUA.
„Un obiectiv al partidului va fi stabilirea relațiilor strânse cu diaspora, indiferent de continent și preferințe politice. Cetățenii au fost nevoiți să plece din țară și R. Moldova este obligată să-i protejeze. Noi ne propunem să fim aproape de fiecare cetățean al R. Moldova plecat peste hotare, indiferent că este plecat peste hotare în UE, F. Rusă, Asia sau SUA”, a spus Olga Cebotari, membra Comitetului executiv, în cadrul unui briefing de presă la 31 ianuarie.
De partea cealaltă, analistul politic a spus pentru AGORA că relația cu diaspora, în special cea occidentală, constituie punctul slab al partidului, iar prin astfel de mesaje încearcă să-și redreseze imaginea.
„Ce privește diaspora, mai ales cea occidentală, este punctul lor slab și încearcă prin acest mesaj să-și redreseze imaginea pe acest segment, în speranța că ar putea obține măcar ceva susținere electorală. În linii mari, acest mesaj se citește foarte ușor unul demagogic și sunt mici șanse să dea rezultate”, a declarat Anatol Țăranu.
Un alt obiectiv nou anunțat de către PSRM este lupta cu corupția. „PSRM pledează pentru edificarea statului de drept, lupta cu corupția, asigurarea unei reforme veritabile a sistemului justiției, independenței judecătorilor și procurorilor, depolitizarea Curții Constituționale. Vom lupta pentru asigurarea separării și interacțiunii puterilor în stat, mizând pe principiul controlului, echilibrului și contra-balanței”, a declarat Maxim Lebedinschi.
În acest sens, analistul politic a amintit că atât timp cât PSRM s-a aflat la guvernare, din noiembrie 2019 până în august 2021, formațiunea a avut posibilitatea să manifeste plenar acest deziderat, ceea ce nu a făcut.
„Straniu că a apărut această dorință când au ajuns în opoziție și nu are pârghii de influență nemijlocită asupra procesului. Mai mult, formațiunea se asociază cu „kuliokarul” când spune toleranță zero față de corupție. Ar trebui să înceapă de la sine și să excludă din partid pe cei care se asociază cu corupția la modul cel mai direct și nemijlocit. Este un mesaj demagogic care vine să le spele imaginea”, a spus analistul politic.
Menționăm că președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, a fost citat la 25 ianuarie, pentru a doua oară la Procuratura Generală, pentru a fi audiat în dosarul „Energocom” privind procurarea energiei electrice în 2008 din Ucraina.
Vezi și aceste știri

Igor Dodon, după audierile la procuratură: Nu port nicio vină și nu că învinuit, dar nici bănuit nu pot fi în acest dosar

Igor Dodon este așteptat la Procuratura Generală pentru audieri în dosarul „Energocom”

Procuratura vine cu detalii, după ce Igor Dodon a fost audiat în calitate de bănuit în dosarul ,,Energocom”
Advertoriale

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare
