Ilegalități la Agenția pentru Protecția Consumatorilor: Instituția va fi restructurată

Ilegalități la Agenția pentru Protecția Consumatorilor: Instituția va fi restructurată

Ministerul Economiei a decis restructurarea Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, după ce în activitatea instituției au fost depistate mai multe încălcări și neconformități. Decizia a fost anunțată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă,  de prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.   

Potrivit lui Sergiu Gaibu, Ministerul Economiei a inițiat o misiune de audit a Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP). Constatările raportului misiunii de audit intern reflectă grave neconformități privind implementarea sistemului de control intern managerial și administrarea patrimoniului public aflat în gestiune, precum și numeroase încălcări admise în procesul de efectuare a controalelor planificate sau inopinate.

În același timp, a fost solicitată și efectuarea verificărilor de către Inspecția Financiară pentru perioada ianuarie 2019 – august 2021. În urma controalelor au fost depistate un șir de încălcări și abateri în managementul financiar, dar și deficiențe de procedură, fiind compromisă administrarea instituției.

Publicitate

„Directorul Iurie Eremia, în numele căruia au parvenit numeroase plângeri nu poate fi demis deocamdată așa cum acesta se află în prezent în concediu de îngrijire a copilului. Totodată, în prezent patru inspectori sunt în arest preventiv de către CNA, iar pentru a stopa potențialele abuzuri de către angajații instituției, Ministerul Economiei a dispus ca un moratoriu la controalele acestor instituții până la finalizarea reformării acestei agenții astfel încât să nu activeze în interesele anumitor persoane, dar in interesul consumatorului”, a menționat Gaibu.

Natalia Gavrilița a declarat că o asemenea instituție are o mare importanță, în special în situațiile de criză prezente.

„Această instituție este una extrem de importantă și, în același timp, extrem de ineficientă. În loc să verifice felul în care se respectă drepturile consumatorilor și să intervină prompt pentru a preveni și combate orice abuz, la moment această instituție e ineficientă și coruptă. Agenția a fost folosită în ultimii ani ca instrument de stors bani din afaceri, de către un grup de interese”, a explicat prim-ministra.

Planul de restructurare a APCSP este în proces de elaborare și va fi propus Guvernului spre aprobare până la finele lunii februarie, după care se va trece la etapa de implementare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal