
Dezertare din armată. Doi soldați au părăsit poligonul Bulboaca. La șase zile distanță, unul dintre aceștia a revenit
Dezertare din Armata Națională. Doi soldați au părăsit la data de 23 ianuarie curent poligonul de la Bulboaca, unde-și desfășurau serviciul militar în termen. Informația a fost confirmată pentru AGORA de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ala Diaconu.
・
„Ieri unul dintre soldați a revenit benevol în unitate. Cel de-al doilea este în continuare căutat de către organele abilitate”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției.
Deocamdată, nu se cunoaște ce i-a determinat pe soldați să părăsească poligonul militar. Ala Diaconu ne-a spus că a fost creată o comisie care investighează cazul, fiind deschisă o anchetă internă în acest sens.
Amintim că în toamna 2021 un tânăr ar fi fost hărțuit, batjocorit și ar fi avut gânduri suicidare în Armata Națională, după ce conducerea batalionului în care își exercită serviciul militar ar fi aflat despre faptul că ar fi homosexual.
Este vorba despre Marin Pavlescu. Ulterior, el a publicat un mesaj pe rețelele sociale, în care a anunțat că a decis să nu se mai întoarcă în unitatea militară.
Avocata care îi apără drepturile a încercat să solicite o audiență la Ministrul Apărării, dar nu a reușit, pentru că funcționara responsabilă nu ar fi ridicat receptorul. Ulterior, reprezentanții societății civile au abordat totuși acest caz cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Avocata tânărului a spus că a discutat cu actualul ministru al Apărării, solicitându-i să intervină, cumva, în acest caz. Ministrul ar fi întrebat-o dacă cunoaște despre faptul că Marin întreține o relație cu un tânăr de 17 ani și că imaginea instituției îl îngrijorează.
În cele din urmă, Ministerul Apărării a declarat că a cercetat acest caz și nu au fost depistate dovezi precum tânărul ar fi fost supus violenței fizice, verbale și psihologice. În prezent, tânărul ar putea fi cercetat pentru dezertare. Cauza este gestionată de Procuratura Buiucani.
În noiembrie 2021, AGORA a realizat un articol despre serviciul militar obligatoriu. În timp ce unii cetățeni au susținut că sunt pentru obligativitatea serviciului militar, alții s-au declarat împotrivă, motivându-și poziția prin faptul că, deseori, condițiile din armată sunt dezastruoase.
Acest fapt ne-a fost confirmat și de către un soldat, care a făcut serviciul militar în Chișinău și care ne-a relatat cum a decurs viața în cazarmă.
În apărarea sa, Ministerul Apărării spus că întreprinde toate măsurile pentru a îmbunătăți condițiile de executare a serviciului militar.
La rândul lor, și foștii miniștri ai Apărării au opinii împărțite cu privire la obligativitatea armatei în Republica Moldova.
Între timp, la vecini, în Ucraina serviciul militar este obligatoriu, la fel ca și în R. Moldova, în timp ce în România, acesta, deja de ani buni, este benevol.