Candidatul, care va obține votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.
Ceslav Panico este vice-director al Institutului de Reforme Penale. El este responsabil de domeniile anti-tortură, asistență judiciară primară, instituții penitenciare și probațiune. Panico este membru al Consiliului Civil privind monitorizarea Centrului Naţional Anticorupţie, membru al Consiliului pentru prevenirea torturii. El a fost licențiat în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, în 2007. A urmat masterul la Universitatea de Stat din Moldova.
Alexandru Zubco este șef al Secției prevenirea torturii în cadrul Oficiului Avocatul Poporului. Acesta a studiat la Universitatea Perspectiva din Chișinău.
Amintim că, șapte candidați au fost admiși la proba interviu în cursa pentru funcția de Avocat al Poporului: Violeta Gașițoi, Teodor Cârnaț, Ilie Rotaru, Emanoil Ploșnița, Ceslav Panico, Alexandru Zubco și Evghenii Goloșceapov.
Funcția de Avocat al Poporului a fost declarată vacantă după ce, la data de 9 decembrie 2021, deputații au aprobat cererea de demisie depusă de Natalia Moloșag.
Amintim că, Natalia Moloșag a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului, chiar dacă aceasta și-a retras cererea. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat în cadrul ședinței din 9 decembrie 2021 a Parlamentului, cu votul a 82 de deputați.
Natalia Moloșag s-a trezit în centrul unui scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că în cadrul instituției pe care o conduce, activează un fost client de-al ei, condamnat penal pentru proxenetism, care fără a fi angajat oficial, are acces la datele instituției.
Ca urmare a apariției acestor informații, 96 de organizații ale societății civile, au cerut explicații publice de la ex-avocata poporului, în legătură cu prezența lui Dumitru Godorog în activitatea instituției.
Fosta avocată a poporului a calificat informațiile apărute în public drept „calomnioase” și a declarat că aceasta au început a apărea după ce a inițiat un control în vederea reformării instituției și să dispună inventarierea patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, unde s-ar fi descoperit mai multe ilegalități admise de fosta conducere, cât și de unii colegi de breaslă.
Menționăm că fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cea care i-a oferit votul de încredere în Parlament, de asemenea i-a cerut demisia.
Avocata Poporului Natalia Moloșag a anunțat despre faptul că la 2 decembrie curent a depus cererea de demisie în Parlament.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.