
Vaccinarea devine obligatorie în Austria din 1 februarie. Ce alte țări europene ar putea urma exemplul de la Viena?
Din 1 februarie, Austria devine prima țară din Europa unde vaccinarea anti-COVID-19 este obligatorie pentru adulți. Parlamentarii au dat undă verde pentru ca vaccinurile COVID să fie obligatorii în ianuarie. Amenzile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 3.600 de euro.
・
Pentru a marca momentul, aruncăm o privire la cât de aproape sunt alte părți ale continentului de a urma conducerea Vienei, scrie euronews.com.
Grecia amendează persoanele cu vârsta peste 60 de ani care refuză să se vaccineze. Ei vor fi amendați cu 100 de euro pe lună dacă nu se vor imuniza până pe 2 februarie. Premierul Kyriakos Mitsotakis a argumentat măsura spunând că grupul mai în vârstă reprezintă 90% din decesele din cauza COVID-19.
Începând cu luna septembrie a anului trecut, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății din instituțiile publice și private să fie vaccinați.
Atena necesită, de asemenea, dovada vaccinării sau a recuperării în urma COVID-19 pentru a intra în restaurante și alte instituții publice.
Germania: Parlamentarii germani dezbat diferite propuneri care ar putea face vaccinarea obligatorie cu amenzi pentru persoanele care aleg să nu fie imunizate. Cancelarul Olaf Scholz este în favoarea impunerii vaccinării, dar le-a lăsat parlamentarilor să cadă de acord dacă aceasta vizează întreaga populație sau doar persoanele în vârstă.
Angela Merkel, care a declarat anterior că vaccinarea nu va fi obligatorie, a declarat în decembrie că, dacă ar fi membră în Bundestag, ar vota în favoarea vaccinării obligatorii.
Italia a anunțat pe 5 ianuarie că vaccinurile COVID vor deveni obligatorii pentru persoanele de peste 50 de ani. Decizia a venit pe fondul unei creșteri record a infecțiilor cu COVID la începutul anului. În aprilie anul trecut, Italia a devenit una dintre primele țări care a impus vaccinarea profesioniștilor din domeniul sănătății. Acest lucru a fost extins ulterior la profesori, militari, poliție și salvatori. Personalul universitar a fost adăugat ulterior pe lista profesiilor în care vaccinarea este obligatorie.
Franţa: Ministrul Sănătății al Franței, Olivier Véran, a spus că vaccinarea obligatorie nu este „alegerea pe care a făcut-o Franța”, deoarece ar fi prea dificil de aplicat. Țara a făcut ca injecțiile anti-COVID să fie obligatorii pentru medici, pompieri și lucrătorii din transporturi în septembrie anul trecut.
Franța a introdus un permis de vaccin pe 24 ianuarie, după o lungă dezbatere în Parlament. Permisul necesită dovada vaccinării sau a recuperării în urma COVID-19 pentru a intra baruri, restaurante, săli de sport și evenimente publice. Persoanele cu locuri de muncă care sunt în contact cu publicul trebuie să aibă un permis de vaccin pentru a merge la muncă.
Ungaria: Vaccinarea este necesară în Ungaria pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat. Companiile private au voie să decidă dacă lucrătorii trebuie sau nu vaccinați. Oficialii maghiari, printre care și premierul Viktor Orban, au îndemnat cetățenii să se vaccineze cât mai curând posibil.
Regatul Unit: Vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale până la 1 aprilie în Anglia, a declarat secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid.
Cu toate acestea, Javid a spus într-un interviu cu BBC că nu crede că Regatul Unit „se va uita vreodată la” vaccinuri obligatorii pentru populația generală, declarând că ezitarea la vaccin este scăzută în țară. Lucrătorii din casele de îngrijire și cei care intră într-un cămin de îngrijire trebuie să fie complet vaccinați din noiembrie.
Suedia: Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al sănătății a declarat că Guvernul nu intenționează să introducă vaccinarea obligatorie.
„Păstrarea vaccinărilor voluntare, construirea încrederii și ajutarea cetățenilor să ia decizii informate, s-a dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a spus purtătorul de cuvânt.
În prezent, Suedia solicită un certificat de vaccinare pentru evenimentele indoor cu mai mult de 50 de persoane.
Danemarca: Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat în decembrie că „și-ar dori foarte mult să fie persoana care ia decizia”.
Danemarca a emis un permis COVID-19 care necesită vaccinare, recuperare de la virus sau un test negativ pentru a accesa o mare parte din viața publică, inclusiv restaurante, cinematografe și coafor.
Dar toate restricțiile se vor încheia în Danemarca începând cu 31 ianuarie, autoritățile declarând că COVID-19 nu mai este o „boală critică din punct de vedere social”.
Guvernul Elveției afirmă că „din punct de vedere legal, este exclusă o obligație generală a populației de a fi vaccinată”, dar ar trebui furnizate informații transparente pentru a permite oamenilor să ia o decizie.
Guvernul sau cantoanele locale pot impune vaccinarea „grupurilor de persoane vulnerabile și pentru anumite persoane, în condiții foarte stricte”. Cu toate acestea, nimeni nu poate fi „forțat” să se vaccineze.
Elvețienii au votat recent în favoarea măsurilor COVID-19, inclusiv menținerea utilizării permiselor de sănătate pentru a accesa viața publică, în cadrul unui referendum.
Dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau a recuperării după COVID-19 este necesară în interior, la baruri, restaurante, cinematografe și alte evenimente.
Letonia are măsuri care limitează persoanele care nu sunt vaccinate. Din 15 decembrie, lucrătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau de recuperare împotriva COVID-19. În instituțiile de stat, acest lucru se aplică și persoanelor care lucrează de la distanță. Letonia cere ca medicii, profesorii și persoanele din casele de asistență socială să fie vaccinate.
Un permis COVID-19, care dovedește vaccinarea sau recuperarea de la virus, este, de asemenea, necesar pentru a accesa magazinele cu amănuntul, evenimentele culturale și restaurantele.
Ministrul Sănătății, Daniels Pavļuts, a declarat public că Letonia se uită la deciziile altor țări cu privire la vaccinarea obligatorie și ar putea, de asemenea, să urmeze o astfel de abordare, a declarat Ministerul Sănătății.
Slovenia: Nu există vaccinări obligatorii pentru coronavirus în Slovenia, a declarat Ministerul Sănătăţii. Curtea Constituțională a Sloveniei a blocat mandatul pentru ca lucrătorii de la stat să fie vaccinați, fie recuperați după virus în decembrie.
Dovada vaccinării, a recuperării sau a unui test COVID-19 negativ este necesară pentru angajați și pentru accesul la o mare parte din viața publică.
„Suntem de acord cu președintele Comisiei Europene că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie dezbătută la scara UE. În orice caz, mai întâi este necesar să se ajungă la un consens socio-politic mai larg asupra posibilei introduceri", a spus un consilier al Ministerului Sănătății.
Polonia: Ministerul Polonez al Sănătății a declarat în decembrie că se pregătesc să introducă vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii medicali de la 1 martie. De asemenea, aceștia se pregătesc să introducă măsura pentru cadrele didactice și „servicii în uniformă” precum armata și poliția.
Slovacia: Prim-ministrul Slovaciei a spus că țara ar putea lua în considerare vaccinările obligatorii dacă o nouă variantă COVID-19 ar spitaliza mai multe persoane.
„Dacă există o variantă care ar reintroduce oamenii în spitale, putem lua în considerare vaccinările obligatorii. Cu toate acestea, încă lipsesc datele despre modul în care Omicronul va afecta spitalele. Este important să așteptăm sfârșitul valului”, a spus Eduard Heger.
Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției din Slovacia au confirmat că vaccinarea obligatorie ar putea fi introdusă teoretic în țară.
Luxemburg: Parlamentul Luxemburgului a dezbătut la începutul acestei luni dacă vaccinarea este obligatorie sau nu.
Parlamentarii au adoptat o moțiune prin care cer Guvernului să modifice legislația propusă pentru a introduce vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății și cei peste 50 de ani, potrivit site-ului Camerei.