În capitală ar putea să apară o nouă întreprindere municipală. Se va ocupa doar de problemele animalelor de companie și a celor fără stăpân

În capitală ar putea să apară o nouă întreprindere municipală. Se va ocupa doar de problemele animalelor de companie și a celor fără stăpân

În capitală ar putea să apară încă o întreprindere municipală care va avea în vizor gestionarea problemei animalelor de companie și a celor fără adăpost. O propunere în acest sens urmează să fie adresată Consiliului Municipal Chișinău. Declarația a fost făcută pentru AGORA de consilierul municipal, Ruslan Verbițchi, care a precizat că o asemenea decizie ar putea rezolva conflictele care apar frecvent între activiștii civici, Direcția generală locativ-comunală și reprezentanții necropolei. 

„Comisia vrea să creeze o altă entitate. Analizăm două soluții: una - ca necropola să transmită Direcției locativ-comunale tot ce are, terenul și bunurile. A doua soluție - crearea unei Întreprinderi Municipale care să se ocupe cu problema animalelor de companie și a câinilor vagabonzi. Cred că a doua opțiune este mai bună, pentru că Direcția ar trebui să angajeze un veterinar, ceea ce nu e posibil. Acum, noi nu avem de la cine cere socoteală. Karl Luganov spune că Autosalubritatea e de vină, iar Autosalubritatea – invers”, a declarat consilierul municipal Ruslan Verbițchi. 

Consilierul mai precizează că ar fi vorba de o luptă de ani de zile între angajații necropolei și reprezentanții  Direcției locativ-comunale:

„Aș vrea să văd un protest din partea părinților. Vreau să vină părinții, ai căror copii au fost agresați de maidanezi. La moment, iese că noi, membrii Comisiei, suntem hărțuiți de un grup de 5-6 persoane care sunt activiști și iubesc acești câini”.

Cât despre licitații, Verbițchi precizează că de organizarea și demararea licitațiilor se ocupă Direcția locativ-comunală.

„Direcția are angajați care primesc bani pentru asta. Ei stau pe scaun, cer ajutor și tot ei blamează apoi. Încercăm să rezolvăm problema, știm direcția aproximativă în care să mergem. Scopul este să nu vedem niciun câine fără stăpân în capitală. Va fi creat un centru de adopție și cine va dori, va veni și-i va adopta. La moment, în cadrul regulamentului, câinii pot fi luați de la necropolă fie prin adopție, fie prin forma de curator”, a spus consilierul municipal.

Solicitat de AGORA, șeful Direcției generale locativ-comunale, Ion Burdiumov, susține că organizarea licitațiilor pentru identificarea unei firme care se va ocupa de sterilizarea câinilor maidanezi  încă nu a avut loc, deoarece Direcția municipală așteaptă o decizie a CMC în acest sens.

„Noi nu am licitat încă nimic. În cazul în care comisia decide că se creează o entitate aparte, comisia va merge către consiliu cu propuneri, nu către Direcție. Imaginați-vă că CMC decide crearea unei entități separate, iar noi deja am făcut licitația și le-am luat tot bugetul. Cum ar fi asta? În funcție de ce va decide comisia, vom acționa mai departe”, a spus Burdiumov.  

De cealaltă parte, activiștii civici care luptă pentru protecția drepturilor animalelor trag alarma și spun că sterilizarea în masă este un moment cheie în rezolvarea problemei animalelor fără adăpost.

„Oricare ar fi decizia comisiei, sterilizarea  oricum va rămâne obligatorie în rezolvarea acestei probleme. Nu este clară legătura dintre decizia finală a comisiei și stoparea sterilizărilor, luând în considerație că animalele vor continua să se înmulțească în această perioadă. Această întârziere nu va face decât să complice situația în oraș și o va duce la nivel critic”, a declarat Anastasia Cozlovschi, voluntară în Societatea Umană. 

În aceeași ordine de idei, șeful Secției control și protecție a animalelor, Karl Luganov, a scris pe pagina sa de Facebook că, în timp ce procesul de sterilizare a maidanezilor stagnează, la necropola din capitală zilnic mor câini: „La sfârșitul lunii decembrie, consilierul municipal Ruslan Verbițchi a creat o comisie care se intitula sonor „Comisia pentru identificarea soluțiilor pentru animalele fără adăpost”. Cei mai mulți dintre oamenii care fac parte din această Comisie nu au nicio legătură și sunt departe de acest subiect. Primele rezultate ale acestei comisii se resimt deja: proiectele de sterilizare sunt înghețate, nicio licitație nu a fost anunțată, se așteaptă concluziile oficiale ale Comisiei”.

Anterior, primăria municipiului Chișinău a aprobat un Plan de măsuri, în vederea ameliorării situației maidanezilor de pe teritoriul capitalei. Potrivit documentului, urmează să fie sterilizate circa 20 de animale pe săptămână. Totodată, directiva interzice hrănirea animalelor fără stăpân de către persoanele fizice și juridice. 

Potrivit datelor prezentate de către Secția de Control și Protecția a Animalelor din municipiul Chișinău, pe străzile din capitală sunt în jur de 1.714 de câini maidanezi, adică aproximativ 14 animale la fiecare km pătrat.

Recent, AGORA scria despre faptul că situația necropolei din Chișinău încă persistă în atenția societății și în titlurile din presă. Jurnaliștii noștri au mers într-o vizită inopinată la necropolă, iar ceea ce au surprins acolo, s-a dovedit a fi de-a dreptul dezolant

Potrivit Codului Contravențional, încălcarea cerințelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, faptele ce pot periclita viața ori sănătatea acestora, se sancționează cu amendă de la 2.400 la 3.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 9.000 la 15.000 de lei pentru persoanele cu funcție de răspundere.

Aplicarea intenționată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferință animalelor se sancționează cu amendă de la 600 la 1.200 de lei aplicată persoanei fizice, și de la 9.000 la 15.000 de lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Dacă în urma acțiunilor descrise mai sus, animalele au fost maltratate sau au decedat, persoanele vinovate pot fi sancționate cu amendă de la 3.000 lei la 3.600 de lei aplicată persoanei fizice și de la 9.000 la 15.000 de lei aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.