
Transportatorii declară trei zile de grevă. Perioada în care activitatea rutelor naționale va fi sistată
Transportatorii au declarat trei zile de grevă. Astfel, începând cu 7 până pe 9 februarie activitatea rutelor regulate naționale va fi sistată. Însă, circulația mijloacelor de transport ar putea fi reluată la data de 10 februarie, a comunicat Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA).
・
APOTA declară că Ministerul Infrastructurii (MIDR) nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.
„Deși MIDR a anunțat că dialogul rămâne calea de găsire a unei soluții agreate de ambele părți, nicio ședință cu transportatorii nu este preconizată. APOTA comunică că împreună cu operatorii de transport rutier au decis că în semn de protest față de acțiunile și inacțiunile ilegale ale MIDR legate de nesoluționarea în condițiile legale a problemei legate de tarifele la serviciile de transport regulat și la serviciile de autogară, vor sista activitatea pe rutele regulate naționale pentru perioada de 7, 8, 9 februarie 2022. Activitatea pe rute va fi reluată pe data de 10 februarie 2022”, se arată într-un comunicat APOTA.
Reprezentanții asociației acuză MIDR că se eschivează de a se conforma cadrului legal și pune în pericol funcționarea transportului de pasageri și crează premize pentru abandonarea rutelor pe o perioadă nedeterminată. După reluarea activității pe rute, preconizată pentru data de 10 februarie 2022, APOTA va anunța despre deciziile sale legate de problema tarifelor.
Amintim că în scrisoarea adresată că MIDR se menționa că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja sunt localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale.
Drept răspuns, reprezentanții ministerului au amintit că la 28 ianuarie a fost ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și internațional, scopul căruia este de a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor.