Cei 14 transfugi comuniști | Cine sunt și prin ce s-au remarcat de-a lungul timpului

Cei 14 transfugi comuniști | Cine sunt și prin ce s-au remarcat de-a lungul timpului

În dimineața zilei de 2 februarie curent, procurorii anticorupție anunțau că au demarat percheziții într-un dosar ce are ca obiect coruperea deputaților din perioada 2014 - 2015, fiind vizați 13 din cei 14 ex-deputați comuniști, care în 2015, au devenit peste noapte democrați. Mulți dintre ei, demnitari de stat în perioada comunistă, au apărut pe primele pagini în presa de investigație până recent. AGORA vă prezintă cine sunt cei 14 protagoniști ai zilei de astăzi, dintre care unul pare să fie, cel puțin până la moment, neatins de operațiunea procurorilor.

Episodul transfugilor

Un grup din 14 deputați comuniști au anunțat, la 21 decembrie 2015,  că părăsesc fracțiunea PCRM și creează o platformă social-democrată menită să soluționeze criza politică în care se afla atunci țara noastră. Printre ei s-au numărat Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov și alți fruntași comuniști.  La scurt timp, liderul PDM de atunci, Marian Lupu a anunțat că Vladimir Plahotniuc se va întâlni cu cei 14 parlamentari, pentru a discuta despre „viziuni și modul de creare a platformei social-democrate”.

Prin aderarea celor 14 deputați, PD a devenit atunci cea mai numeroasă fracțiune parlamentară din legislatura 2014 - 2019, depășind socialiștii, și având 34 de deputați, obținând cu ajutorul altor formațiuni, o majoritate parlamentară care a fost gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, în ianuarie 2016. Aceștia au cerut ulterior Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Timofti de desemnare la funcția de premier a lui Ion Sturza, ca mai apoi să forțeze lipsa de cvorum la ședința Parlamentului unde Sturza urma să-și prezinte programul de guvernare și echipa.

Ulterior, liderul PCRM, Vladimir Voronin a criticat dur gestul foștilor colegi, într-o declarație dată la scurt timp de la plecarea acestora, el afirmând că suma negociată pentru cei 14, ar fi în jur de cinci milioane de euro. Mai târziu, fostul șef de stat a solicitat deschiderea unui dosar penal pe faptul coruperii a opt din cei 14 deputați transfugi.

Cine sunt cei 14

Violeta Ivanov, actual membră a Partidului Șor, anterior membră a Partidului Democrat (PDM) și Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM). În perioada 2009 - 2021, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova. Între anii 2007 - 2008, a deținut, pe rând, funcțiile de viceministru și ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale, în guvernele Tarlev II și Grecianâi I și II. A fost candidata Partidului Șor la alegerile prezidențiale din 2020, unde a acumulat peste 87 de mii de voturi sau 6,49% din sufragii, clasându-se pe locul patru, după Renato Usatîi.

Victor Mîndru, membru al PCRM și al PDM,  a deținut funcția de deputat  în perioada martie - octombrie 2005 și aprilie - iulie 2009. Între anii 2005 și 2007, a deținut funcția de viceministru al Sănătății și Protecției Sociale, iar între 2001 și 2003 a fost prim-vicepreședinte al Casei Național de Asigurări Sociale. Actualmente este consilier municipal în Consiliul Municipal Chișinău din partea PCRM. La 23 decembrie 2021, ANI a anunțat că a constatat o diferență de 300 de mii de lei după verificarea veniturilor și averii sale, anunțând că va depune o sesizare în acest sens la Procuratura Generală.

Galina Balmoș a fost membră a PCRM, după care a trecut la PDM, fiind deputată din partea acestei fracțiuni în perioada 2005 - 2019. La 19 noiembrie 2019, Balmoș a fost numită în funcția de consilieră a președintelui Dodon, pe domeniul protecției sociale. În legislatura 2005 - 2009, a deținut funcția de secretară a Comisiei parlamentare juridice pentru numiri și imunități în 2007 a fost numită în funcția de ministru al Protecției Sociale, Familiei și Copilului. 

Alexandru Bannicov, fost membru PCRM și PDM, a ocupat funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada anilor 2010 - 2017. Până în noiembrie 2009 a deținut funcția de director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru, fiind decorat de președintele Vladimir Voronin cu medalia „Meritul Civic”. A fost vizat în mai multe investigații jurnalistice, fiind numit unul din milionarii Parlamentului, după ce în 2014 a declarat venituri de 1,5 milioane lei. Parlamentarul este asociat direct cu trei firme și indirect cu alte 20. Familia acestuia deținea potrivit declarației de avere din 2014, mai multe hectare în Ocolul Silvic Ghidighici. În 2016, veniturile acestuia, potrivit investigațiilor CIJM, au ajuns la peste două milioane de lei.

 

Boris Golovin, fost membru PCRM și PDM, a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 2010 - 2019. Recent, a devenit cunoscut opiniei publice după ce a fost restabilit în funcția de director al CNAMUP de Guvernul Chicu, ulterior demis din nou, de Guvernul Natalia Gavrilița, în baza unui ordin al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, care l-a mai demis în 2019, acesta figurând în dosarul procurării a 69 de ambulanțe din Rusia, pentru care s-au cheltuit circa 45 milioane de  lei. Anterior a deținut și funcția de viceministru al Sănătății iar în 2008 a fost decorat cu medalia „Ordinul Civic”. În 2010 a fost vizat într-un dosar penal deschis de CCCEC (actualul CNA) în dosarul procurării unor instalații radiologice, în urma cărora a fost prejudiciat bugetul de stat.

Anatolie Gorilă, fost membru PCRM și PDM, deputat în Parlamentul R. Moldova în perioada 2009 - 2019. Anterior a fost vicedirector general al Serviciului de Grăniceri al R. Moldova. În 2015, a semnat pentru înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva Maiei Sandu, care atunci ocupa funcția de ministru al Educației. 

Corneliu Mihalache, fost membru PCRM și PDM, deputat în Parlamentul R. Moldova, în perioada 2014 - 2019, a deținut de mai multe ori funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, fiind ales președinta al acestei instituții în 2006, demis ulterior în 2007, ultima dată din decembrie 2018 până în 2021. Înainte de a intra în politică a condus mai multe instituții de presă afiliate PCRM, fiind acuzat că face partizanat politic în perioada în care a deținut funcții publice. Ca deputat, a fost autorul mai multor inițiative și moțiuni de cenzură, printre care și cea care a dat jos Guvernul Streleț.

Petru Porcescu, fost membru PCRM și PDM, deputat  în Parlamentul R. Moldova, în perioada 2009 -2019. A ajuns deputat  după ce a candidat cu numărul 13 în lista PCRM în 2014. În 2002 a fost desemnat businessmanul anului și a deținut funcția de prefect al județului Chișinău. A fost decorat cu medalia „Meritul Civic” în 2008. 

Artur Reșetnicov, unul dintre cei mai cunoscuți membri ai PCRM și PDM. A deținut anterior funcția de deputat, în perioada 2009 - 2019, unde a fost membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Ulterior, a fost numit cu scandal, de către Parlament, împreună cu Raisa Apolschii, judecător la Curtea Constituțională, demisionând ulterior, în iunie 2019. Anterior, Reșetnicov a deținut funcția de consilier al Președintelui Voronin în perioada 2001 - 2007, după care pe cea de director al SIS între 2007 - 2009.

Sergiu Stati, fost membru PCRM și PDM, a deținut mandatul de deputat în legislatura 2005 - 2009, aprilie - iulie 2009 și 2010 - 2019. A fost vicepreședinte al comisiei politică externă și integrare europeană. A candidat la șefia legislativului în 2013, dar a pierdut în fața democratului Igor Corman. În perioada 19 mai - 6 noiembrie 2009, a fost ambasador al R. Moldova în Turcia iar între 2006 -2008, a fost ambasador în Ucraina. Este doctor în istorie.

Vladimir Vitiuc este unul din cei mai longevivi deputați în Parlamentul R. Moldova, fiind prezent în legislativ în perioada 2005 - 2021, unde a intrat pe listele PCRM iar în 2017 a trecut la PDM și a ajuns vicepreședinte al formațiunii. În 2020 a trecut în Partidul Șor, iar în decembrie, cu voturile PSRM - Șor, Vitiuc a fost numit vicepreședinte al Parlamentului, funcție care a deținut-o și în legislatura 2015 - 2019. Recent, ANI a anunțat că fostul deputat nu a putut demonstra proveniența a peste două milioane de lei, riscând să rămână fără circa 680 de mii de lei.

Igor Vremea a ajuns deputat în 2009 pe listele PCRM, iar în 2017 a trecut la PDM. A obținut un nou mandat în urma scrutinului din februarie 2019. Vremea s-a demarcat datorită comisiei de anchetă „Open Dialog”, a cărui președinte a fost. Comisia a analizat legătura dintre președinta fundației Open Dialog, Ludmila Kozlowska, PAS și PPDA.

Elena Gudumac, originară din Glodeni, aceasta este de profesie pedagog. Anterior a ocupat funcții în administrația publică, a fost asistentă a unui deputat și prim-secretar al Comitetului raional al PCRM din raionul Glodeni. A ajuns deputată după ce în februarie 2015, parlamentarul Ion Tomai, a renunțat la mandat și a rămas în funcția de președinte al raionului Ocnița.

Anatolie Zagorodnîi a fost deputat în Parlament din 6 martie 2005, ocupând funcția de președinte al Comisie juridice pentru numiri și imunități, și pe cea de vicepreședinte al acesteia în 2009. S-a numărat printre deputații care au semnat și promovat mai multe proiecte de legi controversate, cum ar fi privatizarea Air Moldova, Hotelul Codru sau CET-urile. În legislatura 2010 - 2013, Zagorodnîi a condus Comisia de anchetă care a cercetat cazul de omorului omului de afaceri Sorin Paciu, care a provocat scandalul „Pădurea Domnească”. Dezvăluirile ulterioare au dus atunci la demisia procurorului general Valeriu Zubco și chiar a Guvernului condus de Vlad Filat. În 7 februarie 2019, Zagorodnîi a fost numit director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). În iulie 2019, la propunerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, Parlamentul l-a revocat din funcție, însă Zagorodnîi a revenit la muncă pe 20 februarie 2020, când Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat hotărârea Parlamentului. La 13 septembrie 2021, Zagorodnîi și-a dat demisia din funcția de director al ANSC.

Amintim că, în dimineața zilei de 2 februarie, Procuratura Anticorupție a anunțat că desfășoară o serie de percheziții la domiciliul mai multor foști deputați. Acțiunile s-au efectuat în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care au părăsit PCRM în 2015. În cauză sunt vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ultima oră! Vitiuc, Reșetnicov, Ivanov și Zagorodnîi. Patru ex-deputați au fost reținuți în urma perchezițiilor PA și SIS

Ultima oră! Vitiuc, Reșetnicov, Ivanov și Zagorodnîi. Patru ex-deputați au fost reținuți în urma perchezițiilor PA și SIS

Procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliile mai multor ex-deputați ai PCRM. Vezi cine sunt

Procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliile mai multor ex-deputați ai PCRM. Vezi cine sunt

Perchezițiile de la ANI: 	Ce spune Procuratura Anticorupție

Perchezițiile de la ANI: Ce spune Procuratura Anticorupție

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.