Parlamentul a bătut în cuie regulile după care va activa Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative în CSM și CSP

Parlamentul a bătut în cuie regulile după care va activa Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative în CSM și CSP

Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege, propus de Guvern, care stabilește condițiile în care va activa Comisia care va evalua integritatea viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor. Această comisie va fi formată din șase membri ce vor fi remunerați cu dublul salariului de bază pe care îl primește un magistrat al Curții Supreme de Justiție, cu vechimea în muncă de peste 16 ani. Documentul mai stabilește cine are dreptul să facă parte din Comisia de evaluare și în ce condiții  încetează calitatea de membru.

Membrii acestei Comisii de evaluare ar urma să fie desemnați egal de fracțiunile parlamentare și de către partenerii de dezvoltare:

a) Trei membri naționali, numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare conform principiului proporționalității, și 3 supleanți, propuși în aceeași ordine;

Publicitate

b) Trei membri și trei supleanți propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși.

Membrii Comisiei trebuie să aibă studii superioare, o reputație ireproșabilă, cel puțin 10 ani de experiență (în unul dintre următoare domenii: juridic, economic, fiscal, al investigării infracțiunilor de corupție și celor conexe corupției sau cel al verificării integrității), trebuie să nu fi fost anterior deputat sau ministru, să nu fi făcut parte din vreun partid politic în ultimii trei ani și să nu fi deținut nici funcția de judecător sau procuror în Republica Moldova, în ultimii ani.

Textul proiectului de lege spune că membrii Comisiei de evaluare vor colecta informațiile necesare pentru analiza integrității viitorilor membri CSM și CSP, având acces gratuit la orice informație pentru îndeplinirea sarcinilor, în afară de informația cu privire la secretul de stat.

Deciziile Comisiei vor putea fi contestate de candidați în termen de cinci zile de la data recepționării deciziei motivate.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, Parlamentul va avea la dispoziție 15 zile ca să aprobe componența Comisiei de evaluare, iar Guvernul va fi responsabil de găsirea unui sediu pentru membrii acesteia.

În acest context, se extinde până la 1 martie 2022 termenul pentru depunerea dosarelor candidaților la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, al Consiliul Superior al Procurorilor și al celorlalte organe specializate ale judecătorilor și procurorilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal