Urmare a modificărilor operate, persoana declarată indezirabilă ar urma să fie informate sumar despre motivele care au stat la baza emiterii deciziei, în redacția care să nu permită divulgarea confidențialității datelor obținute
„Este menționat „rezumatul sumar al motivelor care au stat la baza deciziei dar în redacția în care să nu permită divulgarea confidențialității datelor obținute”. Persoana va trebui să fie informată de principiu ce anume, de fapt, a stat la baza deciziei fără să intrăm în detalii. Nu este simplu, recunosc. Trebuie să alegem o astfel de formulare a rezumatului prin care persoana va putea să înțeleagă ce a stat la baza deciziei respective, dar să ținem cont că nu trebuie să divulgăm lucruri care fac parte din secretul de stat sau care vor face referință la informații confidențiale”, a spus secretara de stat Jana Costache.
„Înțelegem că ceea ce este la moment rămâne în vigoare, doar încercați cumva să executați hotărârea Curții Constituționale. Alt aspect e că excludeți posibilitatea extrădării sau interzicerea îndepărtării în statul unde poate să existe potențial pericol, dar nu doar pentru cei care prezintă potențial pericol, dar și pentru ceilalți. Chiar dacă cetățeanul o să demonstreze în instanță de judecată că el poate să fie persecutat sau omorât în țara în care îi solicită extrădarea, instanța nu o să aibă temei și noi o să ne asumăm această responsabilitate. O să avem procese în organizațiile internaționale”, a spus deputatul BSC Adrian Lebedinschi.
„Extrădarea nu este parte din această lege. Prin această lege reglementăm doar procedura de îndepărtare și expulzare a unei persoane pe care o considerăm incompatibilă cu regimul de ședere în R. Moldova, pe teritoriul țării gazdă sau țării terțe dacă sunt temeiuri justificate că viața persoanei e pusă în pericol”, a precizat Costache în replică.
Menționăm că proiectul de lege a fost elaborat în baza unei hotărâri a Curții Constituționale și se trage din cazul profesorilor turci expulzați.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.