Andrei Cebotari este noul membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea Parlamentului. Candidatura lui a fost susținută cu votul a 56 de deputați.
„Intenția mea de a candida la funcția de membru al CSP este motivată de faptul că la această funcție pot, în mod oportun și în măsură mai mare să-mi valorific competențele și aptitudinile pe care le am”, a spus Andrei Cebotari.
Întrebat dacă a făcut parte din ONG-uri, Cebotari a menționat că a colaborat cu mai multe organizații, dar nu a deținut niciodată funcția de membru.
Andrei Cebotari este învingătorul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea Parlamentului. La proba interviului, desfășurată luni, el a acumulat cel mai mare punctaj.
„Apreciez sinceritatea candidatului, dar de ce oamenii nu sunt aleși printr-un proces transparent. De ce a fost ales candidatul cu calități, probabil bune, dar apropiat al unui deputat din parlament cu care au participat într-un proiect? Oare nu puteți selecta un procuror de treabă? Să identificați un procuror care să fie în CSP și să poată reforma și administra eficient CSP”, a spus deputatul BCS Vlad Batrîncea.
„Din păcate rugămintea de a nu manipula nu este luată în considerare de opoziție și e un lucru regretabil. A fost un concurs public început la 3 decembrie. La primul termen n-a fost prezentată nicio candidatură. Concursul a fost extins și au fost prezentate două candidaturi, ambii fiind în funcții publice și fiind neeligibili pentru funcție. Am mai extins o dată concursul. Le mulțumesc candidaților care au avut curaj să aplice la acest concurs. Au fost doi candidați acre s-au prezentat bine la interviu, iar comisia l-a ales pe cel mai bun. A fost public și oricine putea depune dosarul. La proba de interviu l-am găsit pe Andrei Cebotari ca o persoană cu verticalitate, integritate și independență”, a spus în replică Olesea Stamate.
Candidatul a fost susținut de majoritatea parlamentului.
Menționăm că noii candidați participanți la concurs, au fost identificați după doua extinderi și trei termene pentru depunerea dosarelor pentru funcția de membru CSP.
Potrivit legislației, membrul CSP din partea Parlamentului este numit în funcție cu votul majorității deputaților aleși.
Candidatul la funcția de membru al CSP din partea Parlamentului trebuie să facă parte din rândul societății civile, să aibă o experiență de cel puțin trei ani în domeniul dreptului și o activitate notorie în domeniul jurisprudenței.
Vezi și aceste știri

Se caută membru CSP din partea Parlamentului: Termenul pentru depunerea dosarului la concurs, extins din lipsă de candidați

Profilul și averile procurorilor candidați la CSP: Experiențe de zeci de ani, donații și moșteniri de mii de euro și împrumuturi la rate astronomice
