
EDITORIAL | Reforma poliției și goana după traficanții de zeamă
Miniștrii vin și pleacă. Guvernele cad și se investesc. Uniformele și mașinile poliției se tot schimbă în fiecare an, dar o reformă autentică așa și nu se prevede la răsărit. Obiceiuri nocive ale polițiștilor, unele inițiative antipopulare ale MAI, dar și o comunicare slabă cu societatea, umbresc atât intenția de a reforma Ministerul Afacerilor Interne, cât și eforturile partenerilor de guvernare care au investit zeci de milioane de euro în ultimii ani pentru ca să avem o instituție de forță care să servească cetățeanul. Dar dacă să privim mai atent în trecut, cam toate reformele în Moldova încep cu schimbări de uniforme, reparații de clădiri, achiziții de mașini și majorări de salarii. În 2022 MAI promite să realizeze 184 de acțiuni majore și să crească nivelul de încredere al populației. Sperăm că vor fi cu succes, dar începutul nu a fost unul tocmai reușit.
・
Acțiunile care compromit eforturile
Unul din ultimele comunicate ale poliției capitalei, care se laudă cum a sechestrat 40 de porții de zeamă de la un cetățean care trebuie să-și împingă mașina înainte de a o porni, arată în esență, cât de departe este poliția de o schimbare de mentalitate dar și lipsa de viziune privind eforturile de comunicare. Să nu fiu înțeles greșit. Cu toții cunoaștem care sunt atribuțiile poliției și faptul că aceștia își fac meseria în limitele legii. Dar atunci când ca instituție te lauzi că ai prins ditamai „traficantul de zemi”, creezi indiscutabil o repulsie a societății. Și când în rapoartele de activitate mai arăți că ai implicat vreo zece polițiști în marea operațiune, cheltuind din bugetul statului mii de lei, care nu se vor răscumpăra prin amenda de 4.500 de lei pe care o va plăti „traficantul”, îngropi și mai mult reforma. Chiar dacă asemenea acțiuni sunt aparent necesare, mediatizarea lor mai mult îngroapă ministerul, decât îl ajută. Dacă ne uităm atent la clipurile video distribuite de poliție, practic un traficant de droguri și un traficant de zemi, sunt puși pe picior de egalitate. Aceste obiceiuri îmi aduc aminte de miniștrii precedenți, de pe vremea oligarhului, care prioritizau confiscarea pătrunjelului și a mărarului, trimițând în misiune grupe din tocmai doi polițiști (să-mi fie înțeles sarcasmul).

Nu poate să ne scape din vedere nici acțiunile polițistului care a cerut ca postul Jurnal TV să fie lipsit de dreptul de a activa timp de un an. Acest atac asupra libertății presei este inacceptabil din toate punctele de vedere.
Nu filmați reforma!
Nu poate să ne scape din vedere inițiativa care a circulat în luna octombrie 2021 pe holurile Guvernului. Aceasta interzicea apropierea față de polițist la o distanță mai mare de doi metri, fotografierea acțiunii polițistului, iluminarea feței și neconformarea la cerințele legitime. Din păcate nu cunoaștem nici până astăzi eroul din spatele acestei inițiative, dar sunt sigur că el continuă să lucreze în sistem și să „reformeze” ministerul cu ideile sale neconformiste. Desigur sunt și inițiative bune (bună ziua!), dar avem tendința de a le reține pe cele rele și nepopulare.
Și iată că din intenția de a replica reforma georgiană a poliției în contextul Moldovei, ne-am trezim cu zeci de guverne care au consumat cu succes granturi de milioane, nereușind să producă o schimbare adevărată de atitudine și de mentalitate, în special la angajații MAI. Poate la anu`.
