
PODCAST | Judecătoarea Victoria Sanduța: Sinonimul justiției selective este injustiție
„Justiția nu se face la televizor, justiția se face în sala de judecată în urma unui proces echitabil”, afirmă Victoria Sanduța, judecătoare și președintă a Asociației „Vocea Justiției”, în cadrul celui de-al 14-lea episod al podcastului „Conversații Anticorupție”, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți și moderat de către Valeria Ciolac.
・
Victoria Sanduța este judecătoare și președintă a Asociației „Vocea Justiției”. Și-a început cariera în justiție în octombrie 2009. Devine judecător în martie 2017, la numai o zi după împlinirea vârstei de 30 de ani. Împreună cu judecătoarea Marina Curtiș și judecătorul Ion Malanciuc, înființează, în august 2019, Asociația judecătorilor „Vocea Justiției”, cu scopul de a promova libertatea, întărirea democrației, pentru a susține statul de drept, buna guvernare, promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova. Din septembrie 2019, Victoria Sanduța s-a alăturat Rețelei Naționale pentru Educația Juridică.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1187153683&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
În acest episod, discutăm despre parcursul Victoriei Sanduța în devenirea de judecătoare, despre cum arată o zi din viața ei și despre ce înseamnă a fi judecător/judecătoare. Apoi, analizăm lacunele și criticile aduse proiectului de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și încercăm să înțelegem dacă nu cumva această evaluare externă a judecătorilor încalcă principiul separării puterilor în stat. De asemenea, discutăm avizul Comisiei de la Veneția și sumarizăm punctele tari și punctele slabe ale unei astfel de reforme.
Highlights din intervențiile invitatei:
- Dreptul la un proces echitabil este un drept fundamental al omului;
- Sinonimul justiției selective este injustiție;
- Puterea politică este categoric separată de puterea judecătorească;
- Separarea puterilor în stat este necesară pentru a fi garantată respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor din acel stat;
- Consider că este necesară o colaborare între puterea judecătorească, puterea executivă și puterea legislativă pentru ca să nu dăunăm statului;
- Sunt sigură că și în alte domenii există oameni care au rezistat pentru că au crezut în valorile pe care le au;
- Justiția nu se face la televizor, justiția se face în sala de judecată în urma unui proces echitabil.
Podcastul „Conversații Anticorupție” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Minsitrul Justiției), Victoria Sanduța (judecătoare), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose- Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).
Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului.