Când beția devine simbol al libertății: Nobilul experiment care a lăsat America pe uscat vreme de 13 ani (FOTO)

Când beția devine simbol al libertății: Nobilul experiment care a lăsat America pe uscat vreme de 13 ani (FOTO)

În anul 1917, guvernul Statelor Unite ale Americii trimitea circa două milioane de militari în Europa, pentru a înclina definitiv balanța în favoarea Antantei în cadrul a ceea ce era numit atunci „Marele Război”. Peste doi ani, soldații americani care s-au întors în patrie, au găsit o țară complet schimbată, după ce, în lipsa acestora, Congresul aprobase două amendamente importante ce prevedeau interzicerea vânzării de alcool, iar femeilor li se oferea dreptul la vot, amendamente care aveau drept scop schimbarea în bine a vieții națiunii americane. Unul dintre acestea a reușit însă să facă exact inversul.

Cel de-al 18-lea amendament al Constituției SUA a ilustrat unul dintre cele mai mari eeșcuri ale statului în intenția de a controla libertatea individuală a oamenilor, perioada Prohibiției fiind una a abuzurilor, a răspândirii și creșterii criminalității, de rând cu o serie de inițiative absurde, cum ar fi otrăvirea alcoolului pentru a împiedica consumul acestuia. 

Anti-alcool și pro-abstinență în America secolului XIX

Lupta americanilor împotriva alcoolismului a început încă din perioada colonială, dar a devenit una organizată și influentă în viața politică a societății în sec. XIX. Anume atunci apar primele organizații pro-abstinență, cele mai cunoscute fiind Anti-Saloon League, Women’s Christian Temperance Union sau Total Abstinence Union, care au avut și o importantă influență politică dar și o origine religioasă, obținând într-o anumită perioadă succese importante, cum ar fi adoptarea unor legi contra consumului de alcool.

Astfel, în anul 1838, statul american Massachusetts a adoptat o lege care limita cantitățile de băuturi spirtoase care puteau fi comercializate, actul normativ fiind însă abrogat după doar doi ani. Cum însă sistemul juridic american se bazează pe precedente, această acțiune legislativă a fost suficientă pentru a declanșa valul de legi contra consumului și comerțului de alcool. În acest sens, opt ani mai târziu, statul Maine a adoptat prima lege a prohibiției, iar trendul a fost urmat de majoritatea statelor Uniunii, până la începutul Războiului Civil din 1861. 

Sloganul mișcării feministe pro-abstinență. Foto: US National Archives

Acest trend al abstinenței a devenit tot mai popular, pe fundalul migrației de la sate la orașe și a apariției cartierelor muncitorești în urbele americane. Veniți din sate și plătiți mizer, muncitorii deveniți acum orășeni, se retrăgeau după orele de muncă din fabrici în barurile și cârciumile din interiorul cartierelor, obicei care nu de puține ori se solda cu acte de violență în comunitate și familie. În acest context, mișcarea feministă devine una din organizațiile care susțin curentul pro-abstinență, de rând cu biserica, eforturile acestora dând anumite roade în perioada de până la Prohibiție.

De altfel, în 1919, 65% din statele membre ale SUA aveau legi care restricționau, într-un fel sau altul, consumul de alcool. Chiar și așa, conform datelor statistice din acea perioadă, în SUA erau 300.000 de cârciumi și baruri la o populație de 76 de milioane de locuitori. Consumul de alcool era estimat la 85 de litri pe cap de locuitor. 

Berea, calul troian din inima Americii?

În 1917, pe fondul Primului Război Mondial din Europa și al luptelor tot mai intense dintre Antanta și Puterile Centrale, președintele SUA, Woodrow Wilson, propune și reușește să obțină ieșirea din izolaționism și intervenția trupelor americane de partea Antantei în Europa, mișcare ce va decide cursul conflictului. Astfel, în condițiile în care crește cererea de alimente pentru trupele plecate pe front, Wilson ordonă instituirea primei prohibiții temporare la nivel federal, pentru a folosi grânele la producerea alimentelor.

Tot în decembrie 1917, a fost propus spre dezbateri proiectul celui de-al 18-lea Amendament la Constituția SUA, care prevedea interdicția de „producere, vânzare, transport” a băuturilor alcoolice. Actul a fost totuși aprobat de Congres, în ciuda veto-ului prezidențial, care a solicitat să fie făcută o excepție cel puțin pentru bere, lucru refuzat de congresmeni, din moment ce băutura era asociată cu Germania, inamic declarat al SUA.

Presa anunță că America „trece pe uscat”. Foto: Buffalo News

Totuși, la 29 ianuarie 1919, trei pătrimi din voturile statelor americane au fost în favoarea amendamentului, fiind întrunită astfel majoritatea necesară pentru a ratifica amendamentul. Propriu-zis, amendamentul a început a fi aplicat în iunie 1919, deși oficial a intrat în vigoare abia la 29 ianuarie 1919. Legea prin care a fost adoptat acest amendament s-a numit Legea Volstead, după numele reprezentantului „celui mai abstinent stat” american, Mississipi, Andrew Volstead. În doar șase luni de la intrarea în vigoare a legii, autoritățile raportau deja lichidarea a mii de distilerii ilegale. Pentru punerea aplicare a legii, Congresul a alocat inițial suma de cinci milioane de dolari, care s-a dovedit insuficientă în timp, costurile aplicării ei afectând dur chiar economia americană în ansamblu.

„Când Prohibiția a intrat în vigoare, aproximativ un sfert de milion de oameni și-au pierdut slujbele. Eram deja într-o recesiune moderată, ieșisem din Primul Război Mondial și aveam sute de mii de soldați care se întorceau din Europa și trebuiau să fie reintegrați în economie. Problema a devenit și mai mare în 1929, când a început Marea Depresiune”, susține istoricul american Garret Peck.

Preoții, doctorii și alte categorii aveau dreptul să folosească alcoolul. Foto: US National Archives

Legea a prevăzut însă și câteva excepții, printre care faptul că farmaciile, medicii și preoții, puteau utiliza alcoolul în activitatea lor profesională (prescripții medicale sau slujba împărtășaniei), iar consumul propriu-zis nu era interzis, fiind limitat la o anumită cantitate. 

America pe uscat sau de ce să nu iei băutura de la gura omului

Un principiu incontestabil al naturii umane ne spune că ceea ce este interzis devine automat mai atractiv, lucru evident și în cazul „Nobilului Experiment”, cum a mai fost numită Prohibiția. Ca orice viciu, consumul de alcool, odată devenit ilegal, a devenit mult mai atractiv. Mai mult, ceea ce era până nu demult în „lumea bună” sau cel puțin la limita legii, a ajuns cea a interlopilor sau gangsterilor, mulți dintre care ei au creat o economie tenebră care i-a făcut milionari în multe cazuri.

Cel mai cunoscut dintre aceste personaje este Al Capone, șeful unei bande de gangsteri din Chicago, oraș devenit o adevărată capitală a acestora. Rapoartele poliției din acea vreme estimau că acesta avea venituri de până la 60 de milioane de dolari din traficul de alcool. Apogeul infracționalității este considerat incidentul de 14 februarie 1929, când mai mulți contrabandiști, deghizați în polițiști, au masacrat membrii unei bande rivale.

Al Capone - cel mai cunoscut gangster al Americii. 

În urma unei investigații de amploare, Al Capone a fost arestat, judecat și condamnat, dar nu pentru crimele săvârșite, ci pentru evaziune fiscală. Acesta a petrecut 11 ani în detenție, fiind eliberat în anii 1940, pierzându-și orice influență din acele vremuri, după ce Prohibiția fusese abolită.

Poliția încerca să lupte cu traficanții de alcool, dar indiferent de câte resurse și oameni aveau, cei din urmă reușeau mereu să inoveze și să treacă peste încercările forțelor de ordine. Asta deși inițial se raporta o scădere cu 30% a consumului de alcool, adevărul era că alcoolul era disponibil peste tot, mai ales în orașele mari unde existau o serie de baruri și magazine sub acoperire, numite „speakeasies”. Doar în New York, autoritățile estimau existența a circa 30 de mii de astfel de localuri. În Detroit, industria tenebră a alcoolului era a doua cea mai profitabilă după cea a mașinilor, lucru valabil și în vremea de dinaintea Prohibiției.

Raid al Poliției. Foto: US National Archives

Jargonul contrabandiștilor cuprindea denumiri ca „moonshine” pentru contrabandă și „bathtub gin” pentru consumul casnic. În America, devenise normal ca lucrurile să nu mai fie ceea ce păreau să fie, susținea un european care vizitase țara în acei ani.

„Bănuiesc că ar trebui să prezint investigațiile mele cu privire la subiectul prohibiției. Aceasta e o experiență nouă, la petrecerea dintr-un club. Fiecare om apare cu o servietă impresionantă. Fiecare își primește paharul de apă pură, deasupra mesei, legea domnește. Servietele stau sub scaune. În curând ele sunt scoase la suprafață, se aude sunetul vesel al dopurilor ce se desfac, și începe „pileala”, scria contele Felix von Luckener, fost ofițer naval și erou de război în Germania, care în 1927, a vizitat Statele Unite.

O consecință a Prohibiției a fost, inclusiv, moartea a mii de americani, după ce aceștia au consumat băuturi alcoolice contrafăcute. Alții au ajuns să sufere de diverse boli, în mod ironic, după ce autoritățile au încercat să oprească consumul de alcool prin adăugarea în componența acestuia a mai multor compuși chimici toxici.

Celebrele „cărămizi de vin”.

Totuși, „nobilul experiment” a avut parte și de „partea plină” a paharului, întrucât a forțat creativitatea comercianților care au găsit numeroase căi de a vinde băuturile alcoolice care aparent respectau prevederile legii de menținere a concentrației de 0,5% alcool. Un exemplu faimos sunt „cărămizile de vin”, produse ce trebuiau dizolvate în apă pentru a obține băutura dorită.

Efectele Prohibiției au fost însă descrise cel mai bine de același Von Luckener, care ajunge la concluzia că mai puțini oameni ar bea alcool dacă acesta ar fi legal.

„Dar este incontestabil faptul că prohibiția a avut, în unele aspecte, succes. Cârciumile murdare, care înainte apăreau la fiecare colț de stradă și unde uneori muncitorii își beau jumătate de salariu, au dispărut. Acum, muncitorul poate să-și cumpere o mașină și să plece în weekend sau pentru câteva zile la țară sau la mare împreună cu soția și copiii. Dar, pe de altă parte, foarte multe otrăvuri și mult alcool metilic au luat locul vechiului whiskey pur. Numărul crimelor și al infracțiunilor cauzate de intoxicații cu alcool a scăzut. Însă pe de altă parte, mare parte din populație s-au obișnuit cu indiferența față de lege și încălcarea ei. Mai rău e că, tocmai ca o consecință a legii, gustul pentru alcool s-a răspândit și mai mult în rândul tinerilor. Atracția elementului interzis, periculos, duce la infracțiuni”, scria fostul ofițer german.

Setea de alcool a salvat economia și l-a adus pe Roosevelt la Casa Albă

Deja la sfârșitul deceniului trei, națiunea americană dădea semne că se săturase definitiv de acest experiment, fiind de-a dreptul exasperată de eșecul acestuia. Contestatarii acestei legi criticau și faptul că economia pierdea sute de mii de locuri de muncă și zeci de milioane de dolari care ar fi putut furniza banii necesari pentru alte programe naționale, în contextul Marii Depresiuni.

Protest în favoarea abolirii Prohibiției: Foto: Library of Congress

Într-un discurs din cadrul campaniei electorale din 1932, Roosevelt spunea că zona de nord era „muntoasă” iar cea de sud „umedă”, aluzie la numărul mare de încălcări a legii din sudul SUA. De altfel, campania prezidențială a lui Roosevelt, s-a bazat și pe promisiunea de abolire a celui de-al 18-lea amendament. Ales în noiembrie 1932, Roosevelt nu a pierdut prea mult timp și a inițiat primele acțiuni în acest sens. În februarie 1933, Congresul a adoptat o rezoluție prin care s-a propus aprobarea celui de-al 21-lea amendament, care anula Prohibiția. Totuși, în unele părți ale SUA, legile anti-alcool au rămas în vigoare, ultimul stat care a aprobat acest document fiind Mississipi în 1966.

Roosevelt anunță sfârșitul Prohibiției. Foto: History

La 22 martie 1933, au fost operate modificări la Legea Volstead din 1919, prin care s-a permis comercializarea liquorului și a berii și a ridicat procentajul permis de alcool în băuturi până la 3,2%. Nu e de mirare că adoptarea acestei legi a fost sărbătorită cu liquor și martini la Casa Albă, iar în întreaga țară vestea a fost primită cu o mare bucurie, din moment ce perioada de uscare a gâtului și ficatului, lua sfârșit în mod oficial.

Americanii sărbătoresc sfârșitul Prohibiției. Foto: History

Oficial, Prohibiția a fost anulată în data de 5 decembrie 1933.

Doar în primul an de la abrogarea celui de-al 18-lea amendament, Guvernul Federal raporta încasări de peste 258 de milioane de dolari, ceea ce constituia în jur de 9% din veniturile federale, bani ce au ajutat Administrația Roosevelt să finanțeze programul New Deal și să scoată Statele Unite din Marea Depresiune într-un timp record.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Împărat și călugăr: O istorie a apariției și răspândirii ceaiului în lume

Împărat și călugăr: O istorie a apariției și răspândirii ceaiului în lume

Cafeaua și ambasadorii: O istorie a licorii „diplomatice” din Țările Române

Cafeaua și ambasadorii: O istorie a licorii „diplomatice” din Țările Române

De la băutura călugărilor la cea a revoluționarilor: Cum a schimbat cafeaua istoria omenirii

De la băutura călugărilor la cea a revoluționarilor: Cum a schimbat cafeaua istoria omenirii

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.