„Ничего себе” sau „wow”, asta a fost prima reacție a președintelui Consiliului Raional Orhei, după ce a aflat că este „câștigătorul” Becului de Aur din această săptămână. Până a-i oferi trofeul, Dinu Țurcanu a accesat edițiile precedente ale proiectului nostru și după ce a înțeles scopul vizitei noastre a decis să ne ia peste picior. A spus că și el ne va oferi un bec, pentru că nu am privit niciodată filmul „Becul”. De fapt, funcționarul a dat greș, or filmul se numește „Când se stinge lumina”.
În cele din urmă, acesta a ieșit din cabinetul propriu, lăsându-ne singuri în încăpere, iar ulterior s-a întors cu un bec din buzunar. Dinu Țurcanu nu ne-a explicat de unde l-a luat și dacă a fost achiziționat din bani proprii sau publici.
Mihail Caragacean, jurnalist AGORA: „Noi considerăm că administrația ar fi călcat pe bec atunci când a adoptat decizii ce țin de măsurile epidemiologice, care contravin celor adoptate la nivel național, mai exact vorbim despre învățământul în sălile de curs și permisiunea de organizare a evenimentelor private, nunți, cumetrii, botezuri. Și urmează să vă oferim acest bec”.
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei: „Mulțumim frumos. Să știți că și eu am un bec pentru dumneavoastră, și o să vi-l ofer și o să vă rog să-l dați pe post. Pentru că dumneavoastră, drept producător al emisiunii, nu ați știut că există un film de scurt metraj care se numește becul și recomand urmaritorilor dumneavoastră să se uite pe youtube”.
Ulterior, solicitat să ne răspundă cu da sau nu, dacă se simte responsabil pentru faptul că în raionul Orhei a crescut numărul de cazuri, în săptămâna în care administrația adoptat decizii care impun restricții mai slabe în rândul populației, funcționarul a răspuns următoarele:
„În primul rând dumneavoastră nu sunteți procuror și eu învinuit, bine. Dacă sunteți jurnalist, trebuie să aveți și un pic de etică jurnalistică, o să vă răspund așa cum consider de cuviință. În decizia Comisiei Naționale nu este nici o măsură asiguratorie, socială, care să asigure familiile cu un venit pe care ele le ratează, dacă unul dintre părinți rămâne acasă cu acești copii”.
STOP FALS!
De fapt, în octombrie 2021, autoritățile au emis o decizie care prevede că salariații care au copii cu vârstă de până la 12 ani și copii cu dizabilități vor beneficia de indemnizații, în cazul în care învățământul se va desfășura de la distanță. La 3 februarie curent, a fost majorat plafonul indemnizației, de la 150 la 259 de lei pe zi. Astfel, echivalentul lunar al indemnizației maxime finanțate din bugetul de stat este de 5.500 de lei.
Dinu Țurcanu: „Nu consumați bârfe”
„Dumneavoastră ați citit decizia Comisiei Naționale, ați pus mâna măcar pe documentul acesta, eu bănuiesc că măcar nici nu ați făcut lucrul acesta. Pe dumneavoastră, jurnalist care vă preocupă sănătatea publică vă recomand să vă documentați, luați și dumneavoastră personal să citiți ce acte au emis autoritățile. Nu consumați bârfe”, ne-a recomandat președintele raionului.
Deciziile Comisiei de Sănătate Publică Orhei au fost luate în perioada 24 - 30 ianuarie curent, când 27 de primării din 38, erau plasate sub cod roșu. La nivel de republică, raionul Orhei se situează pe poziția a 12-a, după numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate.
Ședința controversată a Comisiei de Sănătate din Orhei din 21 ianuarie lasă încă multe semne de întrebare. La 14 zile distanță de la adoptarea măsurilor care contravin celor naționale, multe detalii încă rămân după cortină.
În timp ce șefii de la Centrul de Sănătate Publică spun că în comisie sunt 16 membri, președintele raionului zice că aceasta este formată din 17 membri.
Și asta nu este singura contradicție. Dacă cei de la sănătate spun că șase membri, care sunt specialiști în domeniul medical, au votat împotrivă, administrația spune că niciun membru al Comisiei nu a votat contra.
Între timp, CNA urmează să facă lumină în acest caz, ofițerii solicitând procesul-verbal și înregistrarea video sau audio a acelei ședințe.
În toată această „epopee”, soluția pare să vină de la orheieni. Unii zic că trebuie totuși respectate deciziile adoptate la nivel central. Dar, să le luăm pe toate la rând.
Vezi și aceste știri

Pentru a treia oară, Becul AGORA a ajuns la Parlament. Cum a reacționat Olesea Stamate când i-a fost înmânat trofeul (VIDEO)

O nouă săptămână, un nou bec. Polițistul care a deschis o cauză împotriva Jurnal TV, premiantul trofeului AGORA (VIDEO)
