Cine minte și cum s-au împărțit voturile în Comisia de Sănătate de la Orhei? Autoritățile și specialiștii își trag fiecare plapuma asupra lor (VIDEO)

Cine minte și cum s-au împărțit voturile în Comisia de Sănătate de la Orhei? Autoritățile și specialiștii își trag fiecare plapuma asupra lor (VIDEO)

Ședința controversată a Comisiei de Sănătate din Orhei lasă încă multe semne de întrebare. La 14 zile distanță de la adoptarea măsurilor care contravin celor naționale, multe detalii încă rămân după cortină. În timp ce șefii de la Centrul de Sănătate Publică spun că în comisie sunt 16 membri, președintele raionului zice că aceasta este formată din 17 membri. Și asta nu este singura contradicție. Dacă cei de la sănătate spun că șase membri, care sunt specialiști în domeniul medical, au votat împotrivă, administrația locală spune că niciun membru al Comisiei nu a votat contra. Între timp, CNA urmează să facă lumină în acest caz, ofițerii solicitând procesul-verbal și înregistrarea video sau audio a acelei ședințe. În toată această „epopee”, soluția pare să vină de la orheieni, care, în mare parte, sunt de părere că trebuie totuși respectate deciziile adoptate la nivel central. Dar, să le luăm pe toate pe rând. 

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Orhei este formată din 16 membri, care sunt atât din sfera medicală, cât și din serviciile desconcentrate, precum: administrația publică locală, Inspectoratul de Poliție și alte servicii ale Guvernului. 

„Noi de fiecare dată prezentăm o notă informativă despre cum evoluează situația epidemiologică, care sunt măsurile necesare de întreprins. - Adică dumneavoastră aveți un rol consultativ? - Nu consultativ, dar și de dovadă. Prezentăm datele care sunt reale în teritoriu și care sunt măsurile necesare pentru a minimiza riscul de transmitere a infecției”, a declarat pentru AGORA șefa secției controlul bolilor transmisibile Orhei, Lidia Bordian.

Potrivit acesteia, din cei 16 membri ai comisiei, șase sunt din sfera medicală. Iar la ședința din 21 ianuarie curent, aceștia s-ar fi opus deciziilor luate de comisie, care contravin celor adoptate la nivel național. Iar alți patru membri, care nu sunt medici, s-au abținut. Astfel, decizia controversată a fost luată cu votul a șase reprezentanți ai comisiei.  

„- Cunoașteți, cei șase au votat pentru învățământul în sălile de curs și organizarea evenimentelor private? La ultima ședință am înțeles că au votat pentru realizarea prevederilor Comisiei Naționale. Acolo a fost problema că patru s-au abținut, șase au fost împotriva (n.r. deciziilor naționale) și așa s-a adoptat decizia”, a declarat șefa secției controlul bolilor transmisibile. 

Solicitat de AGORA, medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică Orhei Ion Bolboceanu a oferit și numele celor șase membri ai comisiei care au adoptat decizia controversată.

„Este vorba despre președinta comisiei - Irina Bogaciuc, secretarul comisiei - Serghei Caraman, vice-președinta raionului pe domeniul social - Tatiana Platon, vice-președinta pe domeniul contabil -  Marina Cravcenco, vice-președintele raionului Orhei - Victor Perțu, viceprimarul municipiului Orhei - Valerian Cristea”, a spus Ion Bolboceanu. 

Cine minte?

În timp ce șefii de la CSP spun că în comisie sunt 16 membri, președintele raionului susține că aceasta este formată din 17 membri. Mai mult, Dinu Țurcanu spune că nu șase, dar 11 membri ai comisiei au votat „pentru” deciziile controversate, patru s-au abținut și nu a fost niciun vot împotrivă.

„Decizia acestei comisii a fost susținută de 11 membri, iar patru au fost abțineri. Deci nu avem niciun vot împotriva deciziei raionale”, a spus Dinu Țurcanu, în cadrul unei conferințe de presă la data de 25 ianuarie curent. Care a fost soarta altor două voturi, în cazul în care comisia este formată din 17 membri, Dinu Țurcanu nu a precizat. 

Aceste informații se bat cap în cap cu cele expuse mai sus, or reprezentanții Centrului de Sănătate Publică spun că șase membri ai comisiei, toți specialiști medicali, au votat împotrivă. 

Cum de fapt s-au împărțit voturile la ședința din 21 ianuarie și cine minte urmează să afle ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), care, la 24 ianuarie, i-au solicitat președintelui raionului, Dinu Țurcanu, să prezinte decizia Consiliului raional privind constituirea Comisiei de Sănătate Publică Orhei, hotărârea și procesul verbal al comisiei din 21 ianuarie, precum și înregistrarea video sau audio a ședinței. 

„În cazul nostru se atestă o dovadă de incompetență crasă și din partea CNA-ului. Ei cer de la președintele raionului informații pe care nu le posedă. Procesele verbale, înregistrările video și tot ce înseamnă acte în sensul acesta le are Comisia de Sănătate Publică Raională, care are președinte, secretar. Eu am fondat această decizie prin dispoziție, dar nu sunt nici măcar membru în această comisie și nici măcar nu am participat la vot”, a spus pentru AGORA, Dinu Țurcanu. 

Întrebat când concret  va transmite CNA-ului decizia Consiliului Raional Orhei privind instituirea Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică Orhei, președintele raionului a răspuns:

„ -Conform prevederilor legislației naționale în vigoare, avem termen de 15 zile, nu vă faceți griji. Nu o să încălcăm niciun termen”.

Nesupunerea autorităților de la Orhei, criticată de unii locuitori ai orașului 

După ce am discutat cu Dinu Țurcanu, am ieșit pe străzile orașului Orhei pentru a vedea ce cred oamenii despre epopeea deciziile controversate ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică și măsurile impuse de administrația locală. Iată ce ne-au răspuns:

„Avem o opinie separată. Noi credem că măsurile care au fost luate de comisia centrală trebuie să fie respectate și în teritoriu, deoarece noi avem cod roșu în Orhei.”

„-Credeți că trebuie să fie restricții mai dure la Orhei? - Eu cred că trebuie să fie control. De exemplu, eu am văzut în străinătate cum se face. Și în magazine umblă polițiștii și controlează. Dacă te vede fără mască îți pun amendă. La noi nu este asta.”

„Nu numai la Orhei se permite (n.r. organizarea evenimentelor private), la Chișinău tot se permite. Dăunăzi am văzut la știri că s-a permis cu procurori și tot așa. Peste tot locul se permite. Eu cred că este o prostie.”

„-Dumneavoastră cunoașteți ce restricții sunt în Orhei? -Oleacă cunoaștem, oleacă nu. - Dar cunoașteți că unele din cele adoptate în Orhei diferă de cele adoptate la nivel național? - Sunt toate la fel.”

Scurt istoric. Punctul de pornire 

Amintim că la 21 ianuarie, Comisia de Sănătate Publică Orhei a hotărât că școlile din raion vor activa cu prezența fizică a elevilor și profesorilor și se permite organizarea evenimentelor private, inclusiv nunți și cumetrii. 

Întrucât deciziile aprobate la Orhei contraveneau celor luate la nivel național, la o zi distanță, Guvernul a anunțat că aceste prevederi sunt nule și au fost votate contrar legislației. Mesajul Executivului a fost auzit de forțele de ordine.

În zilele de 24 - 25 ianuarie, Dinu Țurcanu și membrii comisiei extraordinare au ajuns în vizorul oamenilor legii. Inspectoratul General al Poliției a inițiat o anchetă în privința comisiei, iar Centrul Național Anticorupție i-a solicitat președintelui raionului să prezinte decizia consiliului raional privind constituirea Comisiei de Sănătate Publică Orhei, hotărârea și procesul verbal al comisiei din 21 ianuarie și după caz înregistrarea video sau audio a ședinței. 

Chiar dacă președintele consiliului raional a catalogat aceste acțiuni drept intimidare din partea organelor de forță, la 25 ianuarie, Comisia de la Orhei s-a reunit într-o nouă ședință și a decis că vor trece la regim online doar școlile în care 30% din clase se află în regim de autoizolare, iar participanții la evenimentele private, care nu au certificat COVID-19, au fost obligați să prezinte un test negativ. 

O altă confruntare între autoritățile locale și centrale a avut loc la 28 ianuarie, la Orheiland, unde oamenii legii au intervenit în forță și au interzis accesul în parcul de distracții Orheiland, în baza deciziilor adoptate la nivel național. La fața locului au venit atunci Dinu Țurcanu și deputata Partidului Șor Marina Tauber, care a spus că va acționa polițiștii în judecată. 

Menționăm ultimele decizii ale Comisiei de Sănătate Publică Orhei au fost luate în perioada 24 - 30 ianuarie curent, când din 38 de primării, 27 erau plasate sub cod roșu, nouă - sub cod portocaliu și doar două sub cod verde. Mai mult, în săptămâna 17 ianuarie – 23 ianuarie, numărul cazurilor noi de infecție cu COVID-19 a fost dublu față de săptămâna 10 - 16 ianuarie curent. 

Raionul Orhei este al 12 la număr, la nivel de republică, după numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate. De la începutul pandemiei, în această zonă, au fost confirmate 7.849 de contaminări. Din numărul celor infectați, 292 au decedat. 

Amintim că începând cu ziua de luni, 7 februarie, toți elevii din instituțiile de învățământ din țară revin în școli pentru studii cu prezență fizică.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Orheiland împânzit de polițiști. Parcul de distracții ar activa contrar deciziei CNESP (VIDEO)

Orheiland împânzit de polițiști. Parcul de distracții ar activa contrar deciziei CNESP (VIDEO)

Costul nesupunerii | La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, anunță Ministerul Sănătății

Costul nesupunerii | La Orhei se atestă o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu COVID-19, anunță Ministerul Sănătății

Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului

Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Consecințele ploii: Copaci doborâți la pământ, mașini strivite, subsoluri pline cu apă și transport public blocat (FOTO/VIDEO)
 • 2
  Urmărirea penală în dosarul „Energocom” - finalizată. Dodon, învinuit că a depășit atribuțiile de serviciu în interesul unor persoane din anturajul lui Plahotniuc
 • 3
  Plouă cu găleata în Chișinău: Străzile capitalei s-au transformat în adevărate râuri (VIDEO)
 • 4
  Ultima oră! România a donat R. Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Cum vor fi distribuite
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.