Moldova, I am back! Proiectul AGORA care îți spune că: „Revin și la Moldova oameni!”

Moldova, I am back! Proiectul AGORA care îți spune că: „Revin și la Moldova oameni!”

„Moldova rămâne fără oameni”, „Zeci de sate din țara noastră sunt șterse de pe hartă”, „Mai mult de 30 de mii de cetățeni părăsesc anual Republica Moldova”. Sunt doar o parte dintre titlurile sinistre de știri, care apar în feedul nostru aproape zilnic. Încă în 2016, Organizația Națiunilor Unite anunța că în fiecare oră țara noastră este părăsită de minimum patru persoane. Moldovenii continuă să plece și astăzi, iar Republica Moldova stă în fruntea clasamentului țărilor care pierd zilnic cei mai mulți cetățeni. Sunt însă și dintre acei care aleg să se întoarcă. Anume despre ei este noul proiect AGORA - „Moldova, I am back!”  

Cătălina Vudvud Grițco

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” ne informează că anual din țară pleacă peste hotare între 35 și 40 de mii de cetățeni. Din 1991 și până în 2022(toată independența noastră) populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori.

Fenomenul migrației este dureros, mai ales că majoritatea celor plecați se stabilesc cu traiul în alte state și exclud revenirea în țară. Doar în perioada 2016 -2020 din Republica Moldova au plecat peste 200 de mii de moldoveni, anual câte circa 42 de mii de persoane. La fel, există percepția că au plecat și continuă să emigreze „cei mai buni”, iar curând vom rămâne fără personal calificat în multe domenii. De altfel, despre lipsa cadrelor și locuri vacante vorbesc, în ultima perioadă, tot mai des reprezentanții principalelor instituții de stat, începând de la Președinție și până la agenții teritoriale. 

Publicitate

Totuși, luminița de la capătul tunelului încă licărește, iar Organizația Internațională pentru Migrație anunță că peste 60% dintre moldovenii plecați peste hotare ar lua în considerare revenirea la patrie.

Speranța ne este insuflată și de faptul că în ultimii ani mai mulți conaționali au ales să se întoarcă acasă.

Ei sunt primii eroi ai proiectului „Moldova, I am back!”

...

Alexandru Magnet este un tânăr de 30 de ani, care a revenit în Republica Moldova după mai mulți ani petrecuți în Franța. Acum gestionează cu succes compania Whetec, aici, acasă! Află-i povestea, în curând, pe AGORA.

...

Igor Plămădeală sune că a venit acasă cu ideea de a se întoarce în Italia, dar activitățile pe care le-a început aici, în Republica Moldova, l-au motivat să rămână. Mai multe detalii, în curând pe AGORA.

Am gândit acest proiect cu scopul de a aduce în prim plan și a face publice istoriile celor care, având o viață decentă peste hotarele țării, au ales să se întoarcă acasă și să „miște Moldova din loc”, vorba cântecului. Prin istoriile conaționalilor noștri ne propunem să demonstrăm că: „DA, se poate și în Moldova!” sau, mai bine zis: „Revin și la Moldova oameni!”

Cu ce provocări s-au confruntat la revenirea în țară? Ce au reușit să realizeze acasă și ce obstacole întâlnesc zilnic? Ce așteptări au avut la întoarcere, dar și ce experiențe au trăit în diasporă? Aflați odată cu noi de la eroii „Moldova, I am back!”

Dacă ai revenit din diasporă și faci lucruri faine acasă, poți devenit eroul acestui proiect! La fel, dacă cunoști moldoveni care s-au reîntors acasă și au o istorie demnă de admirat, așteptăm detalii la adresa [email protected]

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal