O asociație de transportatori anunță că va sista deservirea rutelor regulate timp de trei zile. Aceștia se vor alătura protestului organizat de APOTA

O asociație de transportatori anunță că va sista deservirea rutelor regulate timp de trei zile. Aceștia se vor alătura protestului organizat de APOTA

Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a anunțat că va sista deservirea rutelor regulate timp de trei zile, în legătură cu participarea la protestul anunțat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Acțiunea se va desfășura în zilele de 7 - 9 februarie.

Membrii Asociației „Transportatorul” susțin că protestul are loc din cauza faptului că activitatea transportului de persoane în condițiile actuală nu este posibilă, din cauza creșterii costurilor directe aferente desfășurării activității (creșterea prețurilor la carburanți, creșterea taxelor și impozitelor, a prețurilor la asigurare și a costurilor de deservire tehnică și reparație etc). Aceștia susțin că refuzul autorității centrale de specialitate de a colabora cu transportatorii în vederea găsirii soluțiilor de reducere a impactului acestui fenomen asupra ramurii, este de asemenea o cauză a deciziei de a se alătura protestului organizat de APOTA.

Publicitate

„Atenționăm asupra tacticii greșite a MIDR de pasare a responsabilității pentru politicile în transport pe umerii administrațiilor publice locale în încercare de a atrage acestora în susținerea de partid. In mare parte primarii înțeleg acest șiretlic al MIDR care se va solda cu conflicte directe între primari și locuitori și resping categoric ideile provocatoare dar nerealizabile ale ministerului”, se menționează în comunicatul organizației.

Membrii asociației susțin că deși a avut suficient timp pentru a organiza discuții substanțiale pe temele abordate de transportatori, MIDR a refuzat orice colaborare și comunicare în fond, astfel fiind ignorate și, respectiv, pierdute posibilitățile de a depăși problemele.

„Toate acestea demonstrează încă o dată ineficiența implicării politicului în domeniile ce țin de reglementarea tarifară ale ramurilor economiei naționale. O simplă paralelă cu situația din sectorul energetic, în care exponenții guvernării consideră justificată creșterea tarifelor pentru consumatorii finali, indică asupra faptului că, lipsa unui dialog constructiv din partea MIDR pe domeniul situației din ramura transporturilor rutiere, este dictată de dorința de a evita anumite riscuri politice, generate de posibila ajustare a tarifelor la transport la costurile reale”, precizează reprezentanții Asociației.

Aceștia susțin că vina pentru incomoditățile survenite din cauza protestului aparține în exclusivitate Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care în opinia lor „refuză aprobarea măsurilor urgente de soluționare a problemelor ținând cont de situația reală în economie.

Aceștia susțin că Ministerul ar putea aplica mai multe instrumente în acest context, cum ar fi modelul românesc al accizelor, modelul de subvenționare din agricultură, modelul TVA sau reducerea altor costuri esențiale. Aceștia solicită mai multe măsuri în vederea depășirii situației create.

„Eliberarea din rezerva de stat a motorinei pentru transportatorii la rute regulate pentru a compensa creșterea prețurilor Crearea unei Comisii sub conducerea Prim-ministrului cu implicarea ministrului Economiei și reprezentanților Comisiei economie și buget al Parlamentului, precum și reprezentații FMI și BM ce blochează inițiativele Guvernului de susținere a mediului de afaceri, pentru elaborarea în termen de 14 zile a măsurilor urgente de soluționare a problemelor în ramură”, se arată în comunicat.

Menționăm că APOTA declară că Ministerul Infrastructurii (MIDR) nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.

În scrisoarea adresată că MIDR se menționa că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja sunt localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale.

Drept răspuns, reprezentanții ministerului au amintit că la 28 ianuarie a fost ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și internațional, scopul căruia este de a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor.

În replică la inițiativa șoferilor de a declara grevă pentru perioada 7 - 9 februarie curent, Andrei Spînu a anunțat că a intrat în posesia unui screenshot dintr-un chat intern al acestora, unde este menționat că scopul grevei transportatorilor este de a trezi revolta pasagerilor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal