Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de ambasador al României în R. Moldova

Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de ambasador al României în R. Moldova

Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de ambasador al României în R. Moldova. Decretul a fost semnat la data de 4 februarie curent de către președintele statului vecin, Klaus Iohannis. 

În rubrica de pe site-ul Președinției Române, privind decretele șefului statului român, se menționează că a fost semnat „decretul privind rechemarea domnului Daniel Ioniță din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova”.

Daniel Ioniță a fost numit ambasador al României în R. Moldova în 2016. Până atunci a deținut funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe. Este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat la ministru plenipotențiar.

Publicitate

Din 6 octombrie 2011 și până la data preluării funcției de secretar de stat a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei. A contribuit astfel la extinderea și aprofundarea relațiilor de ansamblu dintre cele două ţări, precum și la afirmarea comunităților de români din țara de reședință, prin programe eficiente de cooperare și acțiuni de diplomație publică.

În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE. În această calitate, a coordonat activitatea a trei directorate, fiind responsabil de ansamblul activităţilor politico-diplomatice desfăşurate de România în cadrul NATO, UE - dimensiunea de securitate (Politica de Securitate şi Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, precum şi de relaţiile bilaterale ale României cu SUA şi Canada. Portofoliul său a cuprins o arie vastă, de la politici de securitate, la neproliferare, dezarmare şi problematica drepturilor omului.

Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, în perioada octombrie 2010 – august 2011 a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa), precum şi pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (1999-2001).

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la ultimele trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010). A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm, în această ultimă locaţie în funcţia de adjunct al Ambasadorului.

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în ţară şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate și Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler, în decembrie 2002. În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit „Crucea Nordului”, care reprezință cea mai înaltă distincţie pentru mireni.

Este căsătorit cu Lavinia Cătălina Ioniță şi au împreună o fiică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal