Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au început sub spectrul COVID-19 şi al boicotului diplomatic (FOTO, VIDEO)

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au început sub spectrul COVID-19 şi al boicotului diplomatic (FOTO, VIDEO)

Beijingul este primul oraș care găzduiește atât Jocurile Olimpice de iarnă, cât și de vară. Ceremonia a revenit pe același Stadion Național, acum familiar, acoperit cu zăbrele, cunoscut sub numele de Cuibul de Păsări, construit în consultare cu artistul disident chinez Ai Weiwei pentru evenimentul de vară din 2008. Țara în care a apărut focarul de coronavirus în urmă cu doi ani își va proiecta cu mândrie puterea, chiar dacă unele guverne occidentale au boicotat diplomatic modul în care China tratează milioane de oameni, scrie euronews.com

În timp ce unii rămân departe de a doua Olimpiada lovită de pandemie în șase luni, mulți alți lideri mondiali au plănuit să participe la ceremonia de deschidere. Președintele rus Vladimir Putin -- care s-a întâlnit în privat cu Xi Jinping din China mai devreme în timpul zilei, în timp ce se desfășoară o confruntare periculoasă la granița Rusiei cu Ucraina -- va fi cel mai remarcabil demnitar prezent.

Publicitate

Potrivit Agerpres, nu mai puţin de 91 de delegaţii sportive vor participa Jocurile de iarnă, circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă - short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite „Împreună suntem unul”, sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată scrie olympics.com.

...

Sursă foto: olympics.com

Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. "Bing" înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. „Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă iarnă.

...

Numărul de teste COVID-19 care vor fi efectuate în bula închisă rezervată participanților la JO se ridică la 63.548, începând din 31 ianuarie, inclusiv 3.103 de teste realizate în rândul sportivilor.

Personalul medical prezent la siturile competiţiilor de la Beijing ajunge la 1.140 persoane, alături de 74 de ambulanţe.Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări aliate au iniţiat un boicot diplomatic al JO 2022, legat de situaţia drepturilor omului în China. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat mult timp Comitetul Internaţional Olimpice pentru că a atribuit Chinei Jocurile din această iarnă, invocând modul în care este tratată populaţia uigură şi alte grupuri minoritate, pe care Statele Unite l-a calificat drept genocid. China a negat însă acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Comitetului Olimpic al Republicii Moldova a ales cei cinci sportivi care particpă la JO. Este vorba despre Doina Descalui. Tânăra de doar 22 de ani va participa la proba de sanie. Republica Moldova va avea și patru concurenți la Biatlon. Mihail Usov, Maxim Makarov, Alina Stremous și Alla Gylenco vor încerca să aducă rezultate cât mai bune pentru țara noastră.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal