EDITORIAL | De ce moldovenii nu se preocupă de sănătatea lor?

EDITORIAL | De ce moldovenii nu se preocupă de sănătatea lor?

Pe moldoveni îi interesează prea puțin sănătatea lor. În orice caz, asta vedem când ne uităm la cifre. Despre sănătate vorbim doar atunci când închinăm un pahar și când durerea pune stăpânire pe noi.

Sărăcia, lipsa infrastructurii, corupția de la toate nivelurile, lipsa educației și, ca urmare, indiferența cu care ne tratăm corpul și mintea, ne-au transformat într-o societate în care grija față de sănătate este pe unul din ultimele locuri a preocupărilor noastre. Profilaxia noastră este speranța că nu ne vom îmbolnăvi.

Structura cheltuielilor de consum arată că în 2020 moldovenii au cheltuit pentru sănătate doar 4,7% din venitul lor. Pentru comparație - cheltuielile pentru mobilier, dotări și întreținerea casei au constituit 5,6% din venit, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte - 8,8%, iar pentru comunicații - 4,7%. Cheltuim pentru sănătate tot atât cât și pentru telefonia mobilă, dar mai puțin decât pentru confortul casei și haine.

Publicitate

Nu ne place să ne adresăm medicului sau nu putem?

Frecvența cu care ne adresăm la medici este determinată de mai mulți factori, nu doar de dorință sau lipsa ei. Când locuiești într-o țară ca Moldova, inundată în probleme economice și sociale, întreținerea sănătății bune este pentru mulți o mission impossible.

Să vrei să te adresezi medicului, că nu poți. Aceștia sunt puțini, iar accesul la ei, plin de provocări. În 2016, numărul de medici la 10.000 de locuitori a fost în medie de 37. În zonele rurale - 6 medici (!), în comparație cu 78 în regiunile urbane. Mai adăugăm aici lipsa transportului și drumurile proaste, și, pentru majoritatea locuitorilor din zonele rurale, sănătatea devine un lux, pe care și-l pot permite doar când epuizează răbdarea cu care suportau neplăcerile bolilor.

Relația complicată pe care o avem cu sănătatea este și rezultatul atitudinii medicilor față de pacienți - superioritatea cu care comunică și lipsa empatiei. Un alt motiv al evitării medicilor este frica de plățile informale, pe care, potrivit studiilor, o treime de pacienți se simt forțați să le achite. De aceea, ca să nu fie supuși cheltuielilor pe care nu și le pot permite, bolnavii aleg să se trateze prin metode naturiste sau prin automedicație.

„Sănătate, că-i mai bună decât toate” e una dintre cele mai răspândite urări la noi. Vorbim de sănătate cu fiecare ocazie, dar mai mult metaforic, pentru că, în viața reală, nu ne-o putem asigura: sistemul medical ne sperie prin corupția sa, prin lipsa de cadre pregătite, dar și prietenoase, prin sărăcia care bântuie prin multe policlinici și spitale, prin lipsa de acces la specialiști. Bem vitamine, suplimente alimentare, ceaiuri din ierburi, credincioșii - se și mai roagă, sperând că acestea ne vor păzi de eventuale boli. Unii, însă, nici de vitamine n-au bani. Ei doar speră.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal