Procuratura raionului Soroca confirmă că a pornit o anchetă pe numele polițiștilor care au bătut doi bărbați

Procuratura raionului Soroca confirmă că a pornit o anchetă pe numele polițiștilor care au bătut doi bărbați

Procuratura raionului Soroca a confirmat că a pornit urmărirea penală în privința polițiștilor din raion care au bătut doi bărbați, în noaptea de 31 ianuarie 2021. Oamenii legii sunt cercetați pentru tortură. 

În prezent, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. „Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Procurorii menționează că colaboratorii de poliție, în calitate de persoane publice, au obligația prevăzută de lege să nu supună pe nimeni la tortură, să contribuie la respectarea intereselor statului și la menținerea ordinii publice, să aplice forța fizică exclusiv în condițiile legii și să respecte drepturile și libertățile omului.

Publicitate

Menționăm că Avocatul Poporului Ceslav Panico a inițiat din oficiu un proces de investigație cu privire la împrejurările privind acțiunile de tortură/ rele tratamente față de persoanele reținute de angajații Inspectoratului de Poliție Soroca.

Împreună cu colegii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, urmează a fi monitorizate în detaliu, acțiunile și inacțiunile angajaților poliției față de persoanele reținute și aflate în custodia acestora, precum și mecanismul de asigurare a garanțiilor fundamentale antitortură.

La fel, Avocatul Poporului Ceslav Panico va monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestei cercetări.

„Ombudsmanul condamnă ferm orice acțiune/inacțiune, care nu se încadrează în limitele legale. Reamintim că, aplicarea forței fizice și a mijloacelor speciale în exces de reprezentanții instituțiilor de forță pot constitui acte de tortură și/sau rele tratamente și sunt condamnabile de Codul penal al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Oficiului Avocatului Poporului.

Amintim că oamenii legii au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor, pe numele acestora a fost deschisă o anchetă de serviciu și pornit un proces penal. O investigație este desfășurată și de Direcția Inspectare Efectiv a Inspectoratului General al Poliției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal