Moldovagaz, despre plângerile referitoare la calitatea gazelor: „Poartă un caracter emoțional, legat de prețul ridicat şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor”

Moldovagaz, despre plângerile referitoare la calitatea gazelor: „Poartă un caracter emoțional, legat de prețul ridicat şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor”

Întreprinderea Moldovagaz a venit cu o reacție referitor la petițiile și plângerile consumatorilor, privind calitatea gazelor naturale furnizate în care susține că gazele naturale furnizate consumatorilor finali corespunde cerințelor documentelor normative în vigoare. Potrivit reprezentanților, „petițiile poartă în general un caracter emoțional, legat de prețul ridicat al gazelor naturale şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor”.

„Cu toată responsabilitatea şi certitudinea SA „Moldovagaz” declară, că în conductele de gaze nu se adaugă aer, deoarece în condiții normale de funcționare gazele naturale sunt doar substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sunt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă. În conformitate cu documentele normative în vigoare partea volumetrică a oxigenului în gazul natural nu trebuie să depăşească 1%, deoarece limita de inflamabilitate a metanului în amestec cu aer constituie de la 5 până la 15%”, se arată în comunicatul emis.

Potrivit întreprinderii, cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară la staţiile de măsurare gaze de frontieră Alexeevca, Grebeniki, Orlovca (Ucraina), şi Căuşeni (Moldova) în flux continuu, în particular volumul şi compoziţia chimică a gazelor naturale (metan, etan, propan, butan, pentan, alte hidrocarburi grele, bioxid de carbon, azot, oxigen), densitatea, umiditatea, căldura calorifică.

Publicitate

Suplimentar calitatea gazelor primite la hotar se verifică de către SRL „Moldovatransgaz”, care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor, amplasate pe

– conducta magistrală Ananiev-Cernăuți-Bogorodceni: un cromatograf de flux în or. Drochia şi unul de laborator în or. Chişinău la SDG-1;

– conducte magistrale Ananiev-Tiraspol-Ismail, Reni-Ismail, Șebelinka-Dnepr Krivoi Rog-Ismail: un cromatograf de flux cu doua canale şi un cromatograf de laborator la stația de măsurare de frontieră Căuşeni.

„În situația în care Republica Moldova nu dispune de zăcăminte substanțiale proprii, SA „Moldovagaz” furnizează consumatorilor doar gazele importate. Astfel, gazele naturale importate nu se amestecă în sistemul naţional cu alte gaze. Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz” nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale, decât cu odorant, care este substanţă inflamabilă şi se adaugă în proporţie maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific şi pronunţat conform normelor de securitate”, mai comunică reprezentanții.

Întreprinderea subliniază faptul că consumul de gaze depinde de diferiți factori, cum ar fi: starea tehnică a aparatelor de utilizare gaze ale consumatorului, frecvența deservirii lor de profilaxie, contaminarea sau deformarea duzelor, cauzate de exploatarea incorectă; insuficiența de oxigen în încăpere și, ca urmare, arderea incompletă a gazelor; alegerea regimului optim de funcționare al instalațiilor în conformitate cu factori externi de vreme și utilajul conectat; depuneri de calcar pe pereții vaselor folosite; temperatură inițială a apei de apeduct în perioada de iarnă (+5oC) care este mai redusă decât vara (+15oC), cât și temperatura încăperilor, în care funcționează mașinile de gătit.

„De cele mai multe ori cauza arderii nesatisfăcătoare a gazelor naturale la consumatori este legată de depunerea impurităților mecanice (murdăriilor) în arzătoarele maşinilor de gătit și a centralelor termice individuale. Responsabilitatea pentru starea acestora și deservirea tehnică revine consumatorilor. De menționat că din anul 2002 deservirea tehnică a mașinilor de gătit și a centralelor termice nu mai este în obligațiunea operatorilor de distribuție gaze, deoarece funcțiile întreprinderilor de distribuție se finalizează la robinetele de siguranță”, se mai arată în nota emisă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal