EDITORIAL internațional | Jocurile Olimpice pe timp de ciumă, micuțul Rayan, care n-a putut fi salvat și libertatea de după pandemie, greu de suportat

EDITORIAL internațional | Jocurile Olimpice pe timp de ciumă, micuțul Rayan, care n-a putut fi salvat și libertatea de după pandemie, greu de suportat

Iarna asta nu se doarme. Iarăși am avut parte de o săptămână plină de evenimente, despre care nu poți să taci. Am ales trei dintre ele, pentru a vă ajuta să intrați în ultima lună de iarnă informați. 

Jocurile Olimpice pe timp de ciumă

Publicitate

Săptămâna aceasta au început Jocurile Olimpice de la Beijing, „Jocurile Olimpice ale absurdului”, cum le numește Dan Alexe în revista presei pentru Europa Liberă Moldova. China, care acum doi ani a dat lumii coronavirusul, și-a propus să demonstreze tuturor că pandemia n-a redus din eficiența și grandoarea națiunii chineze. I-a reușit sau nu, timpul va arăta.

Contextul nefast în care s-au deschis aceste Jocuri Olimpice nu e asigurat doar de pandemie, în China izbucnind în continuare focare epidemice de Covid-19, dar și de boicotul diplomatic, pe motiv de încălcare a drepturilor omului, domeniu în care China excelează. Adăugăm aici și prezența președintelui rus, Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor, în timp ce trupele rusești așteaptă la graniță cu Ucraina, ținând toată lumea încordată, întrebându-se va fi sau nu război, și avem un tablou care nu prea aduce a sărbătoare sau, cel puțin, nu pentru toți.

Așadar, avem în față trei săptămâni de Jocuri Olimpice fără spectatori, cu reguli drastice pentru jurnaliști (nu doar epidemiologice) și un mare risc de contaminare a sportivilor cu Covid-19. Indiferent cum acestea se vor desfășura, țara gazdă va avea grijă să nu aflăm prea multe detalii din culise.

Micuțul Rayan, care n-a putut fi salvat

Prima săptămână din februarie a fost zguduită de un accident cu final tragic care a avut loc în Maroc - un băiețel de cinci ani a căzut marți, 1 februarie, într-un puț uscat de 32 de metri. Salvatorii au avut nevoie de cinci zile ca să ajungă la copil, săpând mai întâi o groapă enormă, apoi un tunel. Ultimii 80 de centimetri au fost săpați cu mâinile goale. Potrivit RFI France, imaginile trimise de o cameră de inspecție l-au arătat pe copil „întins pe o parte, din spate” și că era „imposibil de spus” dacă era în viață. În timp ce se desfășurau acțiunile de salvare, salvatorii încercaseră să trimită oxigen și apă prin tuburi și sticle până la Rayan, fără a fi, însă, siguri că băiețelul le poate folosi.

Pe parcursul celor cinci zile locul a atras sute de oameni, veniți să-și manifeste solidaritatea cu familia lui Rayan. Peste tot în lume, oamenii au urmărit cu sufletul la gură operațiunile de salvare ale micuțului, sperând la o minune. Din păcate, însă, sâmbătă seara, Cabinetul Regal a emis un comunicat prin care a anunțat moartea băiețelului.

Cele cinci zile în care oameni de pe toate continentele au urmărit soarta lui Rayan ne-a dat un pic de răgaz să ne amintim ce îi face pe oameni oameni. Păcat numai că a trebuit o moarte de copil pentru asta.

Libertatea de după pandemie, greu de suportat

În Australia, care se alătură treptat țărilor pregătite să trăiască cu virusul, cu o rată de vaccinare de aproape 95% și un regim de măsuri de protecție foarte strict, oamenii, se pare, nu sunt pregătiți pentru noua libertate.

Când unul din statele australiene stat a anunțat că pune capăt urmăririi intensive a contactelor, oamenii au început să le urmărească singuri prin intermediul unui grup de Facebook. După ce prim-ministrul Australiei a declarat că autoizolarea este de domeniul trecutului, mulți locuitori din Melbourne și Sydney au rămas oricum acasă. Mai mult chiar, în ciuda redeschiderii granițelor, australienii, care nu avut parte de călătorii de ceva timp, au preferat să nu se grăbească să-și reia obiceiurile de mari călători de până la pandemie. Cred că ne va lua ceva timp tuturor să ne adaptăm la viața de până la…Chiar dacă restricțiile din Moldova n-au fost nici pe departe asemănătoare cu cele din Australia, natura umană își va spune cuvântul.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal