Șuieră vântul la Gara Centrală din Chișinău, după greva anunțată de transportatori pentru perioada 7-9 februarie. Cei mai nemulțumiți sunt pasagerii, care sunt nevoiți să găsească transport de ocazie pentru a se deplasa în capitală sau spre alte localități din țară. În ciuda protestului, nu toți operatorii au sistat circulația rutelor. În gară am găsit cel puțin cinci șoferi care activau și astăzi. Șeful de la Gara Centrală a spus că nu deține deocamdată informații despre numărul operatorilor de transport care nu au ieșit luni pe rută. Însă, din observațiile noastre, din cele aproximativ 40 de firme, doar două nu și-au sistat activitatea. Vedeți care este situația la Gara Centrală, prin obiectivul AGORA.
Pasagerii sunt nevoiți să apeleze la cursele ocazionale
În Gara Centrală din Chișinău am reușit să discutăm cu trei pasageri care au declarat că sunt nevoiți să găsească transport de ocazie pentru a se deplasa din capitală către localitățile de unde provin.
„Plec în comuna Zîmbreni din raionul Ialoveni, dar din cauza grevei nu am posibilitatea să plecăm acasă. Ei (n.r. transportatorii) vor să ridice prețul. - Cum veți ajunge azi acasă? - Sper să găsesc o rută funcțională, totuși”, ne-a spus o pasageră.
„Ce-i cu dezordinea aceasta? Eu trebuie să ajung urgent la Anenii Noi. Mama se află în spital. - Ce veți face acum? - Voi pleca la porțile orașului în speranța că voi găsi un transport ocazional”, ne-a zis un bărbat.
„Azi-dimineață m-am pornit din satul Puhoi, raionul Ialoveni, și am ajuns la Chișinău cu transportul de ocazie. Acum am nevoie să mă întorc înapoi, însă maxi-taxiurile nu circulă. Distanța este de circa 30 de km și sunt nevoită să găsesc transport de ocazie”, ne-a spus o vârstnică, care aștepta în interiorul gării.
Casierii spun că maxi-taxiurile circulă doar spre patru destinații
Casierii cu care am reușit să discutăm ne-au spus că au ieșit pe rută doar maxi-taxiurile care circulă spre stânga Nistrului, raioanele Călărași și Cimișlia.
„În afară de Tiraspol și Bender nu circulă nicio rută. Din cei circa o mie de șoferi care de obicei iese pe rută, astăzi, doar o sută activează”, ne-a declarat casiera din sectorul de nord al Gării Centrale. Astfel, în pofida grevei, transportatorii care se subordonează organelor neconstituționale din stânga Nistrului continuă să presteze servicii.
O altă casieră, din interiorul gării, ne-a declarat că astăzi au mai ieșit pe rută și operatorii de rută care circulă spre satul Sipoteni, raionul Călărași și satul Selemet, raionul Cimișlia.
Șoferii, împărțiți în două tabere. Unii susțin greva, alții nu
Unii șoferi pe care i-am întâlnit în gară au fost de acord să discute cu noi, mai exact, este vorba despre acei conducători auto care prestau astăzi servicii. De partea cealaltă, transportatorii care ar susține greva și cei din stânga Nistrului s-au ferit de obiectivul camerei.
„Nu susțineți greva? - Nu. Pentru ce să protestăm? Noi suntem patru șoferi care au ieșit astăzi la serviciu”, ne-a zis un șofer de pe ruta Chișinău - Selemet.
„- Vă numărați printre transportatorii care susțin greva? - Du-te de aici, nu vezi că avem un dialog serios”, ne-a spus un șofer care astăzi nu a ieșit la serviciu. Șoferii din stânga Nistrului au refuzat să discute cu noi.
Ce spune directorul Gării Auto
Directorul „Gările Auto Moderne” Iurie Moroz nu ne-a putut spune numărul exact de operatori de transport care activează în cadrul gării și nici nu ne-a spus câți dintre aceștia au intrat în grevă. Acesta ne-a sugerat să-l contactăm după masă, precizând că atunci ar putea deține aceste date.
„Dumnealor protestează fără să ne informeze. De aceasta, nu cunoaștem cine a ieșit la serviciu și cine nu. Trebuie să facem o statistică pornind de la rutele care au fost sistate. - Știți câte firme prestează servicii la Gara Centrală? - Informația este generalizată, în condițiile în care avem 30 de filiale și în acestea deservim peste 450 de operatori. Însă, în Gara Centru, sunt circa 40 de operatori”, a declarat Iurie Morozov.
Anterior, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a rugat cetățenii să se informeze în prealabil cu privire la regularitatea curselor.
„Ținem să menționăm că, organele competente și autoritățile publice locale vor depune toate eforturile necesare pentru identificarea unor soluții în vederea minimizării incomodităților create. În acest sens, înainte de planificarea călătoriilor, rugăm cetățenii să se informeze în prealabil cu privire la regularitatea și/sau efectuarea curselor regulate”, se arată într-un comunicat al ANTA.
Vedeți imaginile pe care le-am surprins la Gara Centrală.

Vezi și aceste știri

Reacția autorităților la greva transportatorilor: „Doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate”

Asociația Transportatorilor spune că șoferii sunt amenințați cu lichidarea afacerilor, dacă vor participa la proteste
