HPV- virusul care cauzează cancerul de col uterin. De ce este acest virus atât de periculos și cum îl depistăm, relatează medicul ginecolog-oncolog, Tudor Rotaru (INTERVIU)

HPV- virusul care cauzează cancerul de col uterin. De ce este acest virus atât de periculos și cum îl depistăm, relatează medicul ginecolog-oncolog, Tudor Rotaru (INTERVIU)

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai răspândit tip de cancer în întreaga lume. Vizitele sistematice  la medicul ginecolog, efectuarea testelor la infecțiile virale din organism care pot face HPV mai agresiv, dar și însăși testarea la HPV sunt cei trei pași importanți pe care trebuie să îi facă fiecare femeie începând cu vârsta de 25 de ani, pentru a nu completa lista celor afectati de cancerul de col uterin. De ce virusul HPV este atât de periculos și cum îl depistăm, citiți în interviul cu Tudor Rotaru, medicul ginecolog-oncolog de la Clinica Sante Chișinău. 

De ce este acest virus atât de răspândit și de periculos? 

Este un virus foarte răspândit în întreaga lume și are o gamă vastă de tulpini, iar unele din ele provoacă cancerul, inclusiv cel de Col uterin, care este foarte des întâlnit. Trebuie să cunoaștem de unde se ia acest virus. Este un moment, din care am face unele concluzii și ne-am proteja. Acest virus se transmite prin raport sexual. Într-un cuplu care nu au avut relații până la căsătorie, riscul de a contracta acest virus este mic. Dacă sunt mulți parteneri sexuali, riscul de a contracta acest virus este mai mare.

Publicitate

Este adevărat că majoritatea femeilor au virusul HPV la o anumită etapă a vieții?

...

90% din populație pot avea acest virus și nici să nu cunoască. Acest virus poate să se autoelimine. Dacă luăm 100% din toți care au contractat, la 80% dintre ei ar putea să dispară. În 2 ani se poate autoelimina, dar nu și acele tulpini oncogene, cu risc crescut de cancer. Totuși, din cei care au fost depistați cu HPV pozitiv, nu neapărat că ajung să facă cancer. Până atunci este cale lungă. Dacă ei sunt depistați și tratați la timp, avem cazuri de succes.

Care sunt simptomele prezenței acestei infecții virale la femei?

În general, virusul, nimerind la gazdă, nu contează femei sau bărbați, are câteva etape când se manifestă și noi îl putem depista. Sunt 3 faze: latentă- unde nu o să găsim nici un semn clinic, nici citologic, nici histologic, și nici la reacția de polimerizare în lanț nu o să găsim nimic. A doua - faza subclinică, unde în citologie avem semne de prezență virală, histologic, la fel, dar clinic, adică vizual nu vedem nici. Nici medicul nu vede nimic, nici pacientul nu simte nimic. Și a 3-a fază- clinică, unde se văd diferite formațiuni în zona organelor genitale. Respectiv, medicul, la vizita pacientei, observă aceste condiloame pe colul uterin sau în zona organelor genitale. Deci, la început, nu sunt semne, nu se manifestă absolut prin nimic. De aceea, femeile trebuie să aibă grijă să facă screeningul sistematic, este extrem de necesar, este VITAL!

Ce investigații sunt necesare și cât de des trebuie făcute pentru a depista dacă avem sau nu HPV în organism? 

Totul se începe de la screeningul cancerului de Col uterin, obligatoriu o dată la trei ani. Printr-o singură analiză PAP( testul Babeș Papanicolau). La noi, în Republica Moldova, se face începând cu vârsta de 25 de ani, până la 60 de ani. Iată aici, la unele prelevări, dacă în rezultat se arată unele modificări, se utilizează așa noțiune ca: celule de origine nedeterminată. Acest rezultat în urma PAP test, ar putea să ne vorbească că avem prezent în organism virusul HPV, dar nu ne demonstrează acest fapt. De aceea, în acest caz, medicul ginecolog va prescrie investigații suplimentare ca să excludă sau să confirme prezența acestui virus.

Ce investigații urmează după testul PAP? 

...

Următorul pas este să determinăm dacă este virusul și asta se face prin metoda PCR (identificarea ADN-ului virusului HPV). Foarte mulți doctori preferă să examineze doar câteva tulpini ale virusului, eu aș sugera ca totuși să fie examinați toate cele 35 de tulpini care ar putea afecta colul uterin. Uneori, dacă se face testul doar la câteva tulpini, ar putea să fie rezultatul negativ la virusul HPV, la o analiză repetată la fel, și nimeni nu știe ce se întâmplă, chiar dacă testul PAP a arătat unele modificări de celule, iar pacienta cade într-un cerc vicios. De aceea, recomand să fie examinate toate cele 35 de tulpini. Paralel cu testul HPV se mai face colposcopie și alte investigații la recomandarea medicului. Toate cele enumerate mai sus pot fi făcute la Clinica Sante. 

De ce testul ADN al HPV din celule prelevate de pe colul uterin este mai informativ decât cel serologic (la anticorpi), din sânge?

Acest virus se transmite prin atingere de mucoasă. De aceea, are nevoie de celule unde să trăiască, unde să se înmulțească. Replicarea se petrece în celulă și este un proces foarte complicat. De aceea, tulpinile oncogene nu pot fi detectate în sânge, de exemplu. Pentru că mediul lor de trai este doar în mucoasă. Sunt însă unele tulpini care nu se referă la colul uterin, dar afectează alte regiuni ale corpului. Ele se depistează anume în sânge.

Care factori pot duce la dezvoltarea cancerului de Col uterin? 

...

 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal