Autoritățile susțin că doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate, în condițiile grevei transportatorilor. Asta deși gările din capitală erau astăzi mai mult pustii, în condițiile în care mai mulți operatori de transport și-au sistat activitatea, care ar reprezenta până la 90% potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport (APOTA).
„Potrivit informațiilor ANTA, doar o mică parte din cursele rutiere au fost suspendate. Majoritatea transportatorilor continuă să furnizeze cu responsabilitate servicii publice către cetățeni. Cu această ocazie le mulțumim. Până la moment, nu au fost înregistrate plângeri la minister și la ANTA din partea cetățenilor, precum că ar fi limitați de transportul public. Informăm că au fost finalizate consultările asupra Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional şi interraional”, se arată în comunicatul Ministerului.
Reprezentanții instituției, au anunțat că joi, 10 februarie la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, va avea loc o nouă discuție cu operatorii de transport pe marginea concluziilor consultărilor.
Contactat de AGORA, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa a declarat că în jur de 90% din rutele transport și-au sistat activitatea la nivel național, în unele raioane transportul fiind sistat definitiv.
Amintim că și Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul” a anunțat că va sista deservirea rutelor regulate timp de trei zile, în legătură cu participarea la protestul anunțat de APOTA.
Menționăm că APOTA declară că Ministerul Infrastructurii (MIDR) nu a reacționat la somația transportatorilor comunicată prin scrisoarea deschisă din 22 ianuarie 2022, nu a revizuit proiectul de ordin privind aprobarea tarifelor, nu a renunțat la mecanismul ilegal de instituire a unui nou tip de act permisiv- acordul consiliilor locale de majorare a tarifelor, nu a prezentat calculele reale a mărimii tarifului la serviciile de transport, nu a aprobat actul prin care să stabilească mărimea tarifului la serviciile de autogară și nu a renunțat la protejarea schemelor ilegale din transport.
În scrisoarea adresată că MIDR se menționa că majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de încasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja sunt localități din care au fost sistate toate rutele. Populația acestor localități se deplasează cu taximetre sau cu transport ilicit și achită mult mai mult decât ar fi achitat dacă tariful ar fi fost majorat de către MIDR în baza unor calcule reale.
Drept răspuns, reprezentanții ministerului au amintit că la 28 ianuarie a fost ultima zi de consultări publice asupra proiectului Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și internațional, scopul căruia este de a aduce mai multă claritate în stabilirea tarifelor și a integra punctul de vedere al transportatorilor.
În replică la inițiativa șoferilor de a declara grevă pentru perioada 7 - 9 februarie curent, Andrei Spînu a anunțat că a intrat în posesia unui screenshot dintr-un chat intern al acestora, unde este menționat că scopul grevei transportatorilor este de a trezi revolta pasagerilor.
Vezi și aceste știri

Șuieră vântul la Gara Centrală, după greva transportatorilor. Oamenii sunt nevoiți să găsească rute ocazionale (FOTO)

Asociația Transportatorilor spune că șoferii sunt amenințați cu lichidarea afacerilor, dacă vor participa la proteste
