
Moldova, I am back! | Hai să-l cunoaștem pe Alexandru Magnet, tânărul care a studiat la Sorbona, dar s-a întors să creeze locuri de muncă la Strășeni (VIDEO)
Alexandru Magnet, un tânăr de 30 de ani, a revenit în Republica Moldova după mai mulți ani petrecuți în Franța. Acum, gestionează cu succes compania Whetec, aici, acasă!
・ Cătălina Vudvud Grițco
Alexandru a ales să plece din țară la doar 17 ani. A trimis CV-ul la 100 de școli franceze. A fost acceptat la 10, dintre care a ales una singură pentru a-și continua studiile liceale. Apoi au urmat studiile universitare la Sorbona, cea mai cunoscută universitate franceză și una dintre cele mai vestite universități din lume.
„Când am plecat aveam în spate o idee- că vreau să mă întorc acasă, pentru că aveam la ce să mă întorc, la omeni dragi în primul rând.”
Alexandru Magnet
Autor:
Atunci când s-a întors în țară, Alexandru a început să activeze în cadrul Ministerului Economiei. A muncit la stat timp de patru luni, după care a ales să treacă de partea cealaltă a baricadei, convins de ideea că în calitate de antreprenor poate aduce mai mult folos țării.
Whetec - un proiect francez implementat la Strășeni
În ultimii patru ani, Alexandru aduce investitori în Republica Moldova și creează locuri de muncă prin intermediul Whetec, o filială a unei companii Franceze care produce cablaj în Republica Moldova. Întreprinderea își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți, filiala Strășeni.
„Am început cu patru persoane. Acum sunt aproape 70. Producem cablaje pentru automobile, dar și pentru industrie, agricultură. Pe lângă cablaje mai facem și injecția plastică, ceea ce reprezintă conectori sau senzori de temperatură pentru producători auto. Recent am început să colaborăm cu compania Dufour Yachts, care produce iahturi”, povestește Alexandru.
Whetec produce diverse componente pentru Preugeot, Opel, Dacia, Nissan, Renault, Jaguar și Land Rover.
În 2021, Whetec a achitat salarii în sumă de cinci milioane de lei, la fel, taxe și cotizații în valoare de 2,5 milioane de lei, iar valoarea exporturilor a constituit 20 de milioane de lei.
Cum i-a întâlnit Moldova pe investitorii francezi
Atunci când a obținut statutul de membru al ZEL Bălți, subzona Strășeni, Whetec s-a confruntat cu o mare provocare - renovarea spațiului în care fabrica urma să-și desfășoare activitatea. Alexandru menționează că locul unde se află azi Whetec era într-o stare deplorabilă, dar în scurt timp edificiul a reușit să fie modernizat.



Fabricile de cablaj se extind cu pași mari în Republica Moldova
Tot mai mulți investitori străini tind să dezvolte afaceri în țara noastră, iar acest lucru înseamnă și mai multe locuri de muncă pentru moldoveni. Potrivit datelor din Raportul privind activitatea Zonelor Economice Libere din Republica Moldova, la sfârșitul anului 2019 numărul angajaților în Zonele Economice Libere a înregistrat o creștere de 14,5% în cele șapte zone economice libere.

Totodată, în semestrul I al anului 2020, ZEL Bălți deținea întâietatea la toți indicatorii economici. Ministerul Economiei și Infrastructurii constată, că cca 50% din investițiile operaționale în cadrul zonelor economice libere au fost realizate în cadrul ZEL „Bălți”.
În zonele economice libere genul prioritar de activitate este activitatea industrială, în special fiind vorba de companii care prestează servicii în producerea cablurilor pentru industria auto. În prima jumătate a anului 2020 valoarea totală a mărfurilor produse și a serviciilor prestate în zonele economice libere a constituit circa 4,9 miliarde de lei, din care ponderea valorii producției industriale a constituit 94,3%.