Ex-deputatul reținut, Artur Reșetnicov, a publicat o declarație de patru pagini scrise de mână din izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), în care susține că dosarul său este fabricat iar arestul său este o încălcare gravă a Constituției, motivând prin faptul că foștii judecători ai Curții Constituționale se bucură de imunitate. Acesta susține că a prezentat toate documentele oficiale care demonstrează că familia sa a avut în perioada 2014 - 2019, venituri mai mari decât cheltuieli.
Reșetnicov susține că a fost supus unei justiții televizat, afirmând că dosarul intentat în privința sa este fabricat și fals, fiind exclusiv politic „organizat și coordonat de actuala guvernare”. Acesta este de părere că reținerea sa urmărește de fapt scopul de a-l pedepsi pentru deciziile luate în perioada în care a fost judecător la Curtea Constituțională.
„Deosebit de grav este că prin acest dosar politic, guvernarea a atentat și a subminat autoritatea judecătorească, independența și inamovibilitatea judecătorească. Din 26 iunie 2019, sînt judecător în demisia. Conform Constituției R. Moldova, legislației în vigoare, jurisprudenței Curții Constituționale și CEDO, precum și a poziției expuse de Comisia de la Veneția, judecătorii (magistrații) în demisie a Curții Constituționale se bucură de aceleași garanții ca și judecătorii în exercițiu”, a scris Reșetnicov.
Totodată, fostul deputat se plânge că în urma perchezițiilor, au fost ridicați toți banii familiei, lăsând „familia cu doi copii minori, părinți de vârstă înaintată fără surse de existență” și blocată activitatea soției sale. Reșetnicov mai susține că arestul său are și scopul de a fi un exemplu față de unii deputați PAS din Parlament.
„Deoarece guvernul din cauza că a pierdut situația de sub control, urmează să demisioneze sau să fie demis și există nemulțumiri în cadrul fracțiunii PAS în Parlament, arestul meu este folosit ca exemplu ce se va întâmpla cu cei care vor îndrăzni să părăsească fracțiunea PAS”, menționează ex-deputatul.
Reșetnicov susține că îi sunt încălcate grav drepturile în calitate de cetățean și judecător în demisie, menționând că este supus torturii, prin faptul că a fost aplicată asupra sa măsura de arest preventiv și că au lăsat familia sa fără surse de existență „ceea ce mă face să am acest sentiment”..Mai mult, fostul oficial îl acuză pe procurorul care instrumentează cazul, că ar fi învinuit în două dosare penale.
Menționăm că în urma deciziei magistraților de la Ciocana, alți trei deputați și-au aflat sentința. Anatolie Zagorodnîi și Vladimir Vitiuc au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Fosta deputată Violeta Ivanov va sta în izolator 20 de zile. În privința lui Reșetnicov și Sârbu, magistrații au dispus plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile.
La 4 februarie, Procuratura Anticorupție a anunțat rezultatul perchezițiilor efectuate la cei 13 ex-deputați din Parlamentul R. Moldova, care au părăsit PCRM în 2015. Oamenii legii precizează că au solicitat mandate de arest pentru 30 de zile pentru cei cinci ex-deputați reținuți la 2 februarie, iar în privința celorlalți le-a fost înaintată învinuirea și statutul de bănuit.
Amintim că AGORA a scris despre cei 13 foști deputați. Vedeți averea și cariera acestora.