63 de dosare ale candidaților care voiau să acceadă în avocatură, respinse de Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova

63 de dosare ale candidaților care voiau să acceadă în avocatură, respinse de Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova

Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a respins 63 de dosare a candidaților care intenționau să acceadă în profesia de avocat. Printre aceștia se numără procurori și judecători. Argumentul comisiei ține de modificările din legea cu privire la Avocatură care impune examene pentru accederea în profesie, notează Ziarul de Gardă.

„Dosarele fost respinse în baza prevederilor articolului 10 și ținând cont de prevederile legii sunt aplicabile față de cei care au cerut accederea în avocatura. În privința lor nu a fost luată o decizie până la adoptarea legii și respectiv acum au fost respinse”, a spus pentru sursa citată președintele Comisiei de licențiere a UAM, Adrian Tabîrță.

ZdG scria anterior că toți cei 69 de candidați și-au depus dosarele pentru accederea în funcția de avocat înainte să fie modificat articolul 10 din Legea cu privire la avocatură, care le permitea acestora să ajungă avocați fără a susține examenul.

Publicitate

AGORA precizează că, potrivit modificărilor la legea cu privire la Avocatură, a fost exclusă posibilitatea doctorilor în drept de a obține licența de avocat în lipsa stagiului profesional și a examenului de calificare. De asemenea, pentru judecătorii şi procurorii cu o vechime de 10 ani de stagiu a fost instituită obligația de a susține examenul de admitere în profesia de avocat, deși anterior nu exista vreo condiționalitate în acest sens.

La fel amintim că în perioada 20 - 24 ianuarie apărătorii s-au aflat în grevă manifestându-și astfel nemulțumirea față de modificările sus menționate și care au fost propuse de Olesea Stamate.

În răspuns, președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate a spus că în cel mai scurt timp va fi format grupul de lucru solicitat de apărători și se va elabora o inițiativă legislativă prin care va fi modificat Codul de procedură penală. Acest fapt, în opinia parlamentarei, va soluționa nemulțumirile apărătorilor.

Precizăm și că la 1 februarie deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac au cerut suspendarea efectelor legii votate la 21 ianuarie, care produce efecte juridice din 25 ianuarie 2022 și schimbă conținutul Legii cu privire la avocatură.

În cele din urmă, cererea depusă la Curtea Constituțională a fost respinsă. O decizie în acest sens a fost pronunțată la 7 februarie de președinta Înaltei Curți, Domnica Manole.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal