Cum se anulează democrația în doi timpi și trei mișcări | Lecții din manualul lui Carol al II-lea - Lovitura de stat din 10 februarie 1938

Cum se anulează democrația în doi timpi și trei mișcări | Lecții din manualul lui Carol al II-lea - Lovitura de stat din 10 februarie 1938

Despre democrație s-a spus de mai multe ori că ar fi regimul politic aflat mereu sub asediu și mereu la un pas de colaps. Cel mai probabil așa și este, or o democrație într-o țară săracă și cu o societate lipsită de cultura politică necesară este o pradă ușoară pentru cei care vor să o schimbe pe un regim cu o mână de fier. De altfel, această operațiune nu este una pe atât de grea sau complicată pe cât pare, or istoria, prin nenumăratele ei personaje, ne-a oferit o asemenea lecție în urmă cu 84 de ani.

La distanță de 20 de ani de la Marea Unire, care a creat România Mare, a introdus, printre primele, votul universal în această parte a Europei și a realizat cea mai radicală reformă agrară, țara părea a fi un pioner în domeniul reformelor de modernizare. Dar cum, de obicei, pionierii mor primii, democrația românească, nu a rezistat prea mult timp în acest context, fiind ciuruită de instabilitatea politică tradusă prin desele guverne care se schimbau foarte repede. Atât de repede, încât în 1938, România număra 10 rânduri de alegeri parlamentare și 22 de guverne, cu o medie de activitate de mai puțin de un an. 

Lecția I - The Playboy King

Viitorul „Playboy king” așa cum era numit în presa occidentală interbelică Carol al II-lea s-a născut în 1893, în familia lui Ferdinand I, fratele regelui Carol I. Cu o copilărie și o parte din tinerețe, petrecute la Castelul Peleș, viitorul monarh va pleca în Germania, unde va absolvi Școala Militară de la Potsdam. Revenit  în țară, firea sa rebelă se va manifesta tot mai mult, având în acest sens suportul prietenilor și slujitorilor de la palat. Cum dragostea și pasiunea pentru femei au fost mai puternice decât datoria față de tron, acesta a provocat o criză dinastică, iar în 1925 a renunțat, pentru prima dată, la tron.

Cu suportul armatei, la 8 iunie 1930, printr-o înțelegere cu politicienii național-țărăniști de la București, regele Carol al II-lea își detronează propriul fiu și redevine monarh al României. Spre deosebire de bunicul și tatăl său, acesta era o fire mai rebelă, un adevărat „Playboy” pentru care Constituția și legile țării nu au contat atât de mult. Mai exact, Carol era un jucător, un rege care vroia să conducă, nu doar să domnească, așa cum i-o cerea Constituția.

De aceea s-a implicat cât de mult a putut în viața politică românească, făcând și desfăcând o serie de guverne, prin care și-a introdus proprii săi aliați și sfetnici. Anii 1930, în democrația românească au însemnat mai puține alegeri decât în primul deceniu după Unire, dar instabilitatea politică s-a păstrat la cote înalte, fiind un lucru obișnuit ca guvernele să țină doar câteva săptămâni, uneori chiar zile. Astfel, acesta, nu de puține ori, a erodat autoritatea liderilor de partide și a guvernelor. Spre exemplu, a provocat o criză politică în 1932, când a insistat să îl pună pe Constantin Argetoianu, protejatul său, în Guvern, ceea ce a dus la refuzul atât al liberalilor cât și al țărăniștilor, de a forma un Consiliu de Miniștri sub conducerea marelui diplomat român, Nicolae Titulescu.

Foto: adevarul.ro

Un alt exemplu mai grăitor este Afacerea Skoda din 1933, care a ruinat efectiv încrederea societății românești în partidele istorice. Pe scurt, totul a început cu o percheziție inopinată a Fiscului la reprezentanța Skoda din România, în primăvara lui 1933, unde inspectorii au găsit o serie de documente militare secrete și alte informații cu caracter confidențial, precum și liste de personaje mituite de reprezentantul Skoda, Bruno Seletzky. Totul era legat de o licitație de procurare a armamentului pentru Armata Română, inițiată de Guvernul țărănistului Iuliu Maniu în 1930, o licitație în valoare de șapte miliarde de lei.

Inițial, ministrul justiției de atunci, Mihai Popescu, dispune sistarea perchezițiilor și încearcă să mușamalizeze cazul. În cele din urmă, justiția îl va condamna doar pe cehul Seletzky la câțiva ani de închisoare și expulzarea din țară. Dar în același timp, o amplă campanie mediatică de defăimare a început la adresa lui Iuliu Maniu, PNL-ul chiar începând să participe într-o anchetă parlamentară care a avut drept scop condamnarea liderului PNȚ. Cum Maniu s-a apărat, afirmând că responsabilitatea o poartă inclusiv Elena Lupescu și camarila regală, iar investigațiile ulterioare riscau să îl dea în vileag pe Carol și alte scheme ale camarilei sale, afacerea a fost mușamalizată complet iar justiția a trecut la achitarea tuturor celor implicați. 

Carol al II-lea și Elena Lupescu

Afacerea Skoda însă a nemulțumit profund societatea românească și electoratul celor două partide istorice, pe acest fond crescând în popularitate Mișcarea Legionară ce avea un mesaj anticorupție, dar și antisemit,  dar și partidele naționalist-extremiste, lucru de care a beneficiat „eroul nostru”, Carol al II-lea.

Lecția nr. 2 - Mimează, dezbină și stăpânește

Că democrația românească interbelică a fost doar o mimare a realei democrații, nu este un secret pentru nimeni. Însă felul în care Marea Depresiune a fragmentat viața politică nu se compară cu nici o altă ocazie mai bună pentru Carol de a dezbina elitele politice.

Spre exemplu, dacă anii 1920, au fost dominați doar de Partidul Național Liberal și Partidul Național Țărănesc, atunci anii 1930, au fost dominați de mult mai multe formațiuni, printre care Partidul Totul pentru Țară, Liga Apărării Național Creștine etc., care nu doar că au divizat societatea, dar au și slăbit încrederea în democrație.

Ca un viitor dictator, pentru Carol al II-lea, asta a fost exact ceea, de ce avea el nevoie. Iar alegerile din decembrie 1937 i-au oferit exact șansa de a da lovitura finală. Mai ales, că era pentru prima dată în istoria României când un partid care organizase alegerile, nu le câștigase, astfel fiind necesară formarea unei coaliții de guvernare. Contrar regulilor și cutumelor vremii, Carol al II-lea a refuzat să desemneze un premier din rândul PNL, PNȚ sau chiar al legionarilor lui Zelea Codreanu, plasați pe locul trei.

Astfel, acesta l-a desemnat la funcția de Prim-ministru al României pe Octavian Goga, șef al Partidului Național Creștin, de extremă dreaptă, care se situase pe locul patru, cu doar 10% din sufragii, sfidând uzanțele vremii. Guvernul poetului Goga a rezistat câteva săptămâni, suficient însă ca să promoveze o serie de politici antisemite, care au lovit în economia țării, din moment ce evreii ocupau o parte importantă din ea.

Următorul pas al lui Carol, a fost suspendarea și chiar lichidarea organului legislativ suprem, lucru realizat rapid, întrucât Parlamentul ales în urma alegerilor din decembrie 1937 a intrat în istorie ca unul din legislativele care nu s-au convocat după alegeri. Astfel, cu puterea legislativă pusă pe pauză, Goga premier care mulțumea Germania și Armand Călinescu, ministru al internelor, pro-francez, Carol va trece la demolarea ultimelor rămășițe ale democrației.

Premierul Armand Călinescu

Merită să știm câte ceva și despre Călinescu, fiind personajul ce va intra într-un război deschis cu legionarii, după ce a dispus, în calitate de ministru al internelor, interzicerea publicațiilor extremiste și arestarea unor intelectuali apropiați Mișcării, cum ar fi Mircea Eliade sau Nae Ionescu. Valul de arestări l-a atins și pe Căpitanul Legiunii, Corneliu Zelea Codreanu, care este arestat și închis la Jilava pentru înaltă trădare, deși a fost condamnat la 10 ani de închisoare și muncă silnică pentru șantajul adus lui Nicolae Iorga. De altfel, Călinescu a sfârșit asasinat de cei pe care îi expulzase din viața publică.

Lecția nr. 3 - Oamenii tăi, peste tot

În acest context, în noaptea de 10 spre 11 februarie 1938, regele Carol al II-lea îl revocă din funcția de premier pe Octavian Goga și formează un guvern de uniune națională sub conducerea Patriarhului Miron Cristea, liderul de facto fiind vicepremierul țărănist, fostul ministru al internelor, Armand Călinescu. La ora 1 noaptea, noul Guvern a depus jurământul și a dispus instituirea stării de urgență.

Carol al II-lea și membrii Guvernului Cristea

Astfel, în dimineața zilei de 11 februarie 1938, România se găsea din nou în stare de asediu la nivel național, ceea ce a impus și o cenzură asupra presei și nenumărate restricții pentru cetățeni. Guvernul Miron Cristea a înlocuit prefecții civili cu ofițerii superiori din rândurile armatei iar la 20 februarie 1938, este pusă în aplicare noua Constituție, care oferea regelui, practic toată puterea în stat, deputații și senatorii rămânând chiar și fără dreptul de inițiativă legislativă. Tinerii erau complet excluși din viața politică a țării, după ce vârsta minimă de vot era 30 de ani, intenția fiind, de fapt, excluderea legionarilor din viața politică, al căror electorat era format preponderent din tineri sub această vârstă.

Lecția nr. 4 - Fii legitim

Având la dispoziție noua Constituție, regele Carol al II-lea trece la organizarea unui referendum, pentru a putea pretinde mai apoi că regimul său dictatorial îi reprezintă pe români. Plebiscitul însă a fost organizat în mare grabă, adică în doar patru zile iar votul a fost… oral. Practic, votul se exprima doar printr-un singur „Da”, iar cetățenii României, nu au avut timp să se familiarizeze cu noua Constituție, votând astfel orbește. Cum lumea satului românesc vota in corpore, mediul rural l-a susținut pe „Măria Sa Regele Carol al II-lea”.

Un sondaj realizat în acea perioadă relevă câteva dintre părerile țăranilor. Astfel, eliminarea politicii din viața publică, era menționată de majoritatea ca fiind marea realizare.

„Suntem mulțumiți că am scăpat de politică și putem să ne vedem de ale noastre”, afirma un țăran din Baia. Un altul afirma că este mulțumit de noua Constituție fiindcă „s-a prevăzut că numai cei de peste 30 de ani au dreptul de vot, deoarece tineretul este pe jumătate nebun”.

Au existat și opinii mai puțin favorabile, mai ales din partea intelectualilor.

„Sunt nemulțumit de starea de asediu - trebuie să ții câinele legat și pisica în casă, căci dacă ne vede un jandarm, ne dă în judecată”, afirma un alt țăran.

„Un avocat, doctor, inginer, care profesează de trei -patru ani, nu are dreptul să voteze pentru că are mai puțin de 30 de ani, în timp ce un țăran sau muncitor, deși incult, are acest drept”, afirma un intelectual. De altfel, intelectualii vremii erau nemulțumiți că evreii erau egalați în drepturi cu românii, deoarece aceștia erau majoritari în comerț și industrie, mai ales în Basarabia și Nordul Bucovinei, viitorii deputați urmând să fie desemnați de către aceștia, conform noii Constituții.

Chiar și așa, peste 4,5 milioane de români au zis „Da” noii Constituții iar alți peste cinci mii, au zis un „Nu”, care i-a mirat la propriu și pe funcționarii electorali, după cum povestește directorul de atunci al Bibliotecii Academiei, Radu R. Rosetti:

„Când am spus nu și la mirarea funcționarului am repetat acest nu, sala întreagă s-a întors spre mine. Atât de nepregătiți au fost ca cineva să spună nu, încât nu găseau lista pe care se înscriau cei ce votau nu”.

Lecția nr. 5 - Elimină oponenții

La 30 martie 1938, este format Consiliul de Coroană, care era un grup de personalități în general favorabile lui Carol, ale căror decizii vor și duce la pierderile teritoriale din vara anului 1940. O zi mai târziu Carol demolează și o altă rămășiță a democrației, semnând decretul de desființare a partidelor politice din România, care vor fi înlocuite în decembrie 1938, cu Frontul Renașterii Naționale, partid unic și cu regele în frunte.

Între timp, cancelariile de la Paris și Berlin își disputau supremația asupra Bucureștiului, urmărind cu atenție fiecare gest al lui Carol al II-lea, care era pro-occidental convins și încerca să mențină România în sfera de influență a democrațiilor occidentale, din moment ce atât Franța cât și Regatul Unit, garantaseră existența frontierelor stabilite în urma Conferinței de Pace de la Versailles (1919). Cum menținerea în sfera democrațiilor occidentale, presupunea în mod evident, menținerea regimului democratic în România, Carol avea o problemă majoră.

Plecat într-un turneu european, Carol al II-lea nu a reușit să obțină suportul clar al anglo-francezilor, nici pe cel al lui Hitler. Acest lucru se întâmpla pentru că primii erau pasivi iar dictatorul nazist îi ceruse eliberarea lui Codreanu și chiar formarea unui guvern cu acesta în frunte. Carol a respins acest lucru și pentru a fi singurul interlocutor al Fuhrerului în România, a ordonat lichidarea lui Corneliu Zelea Codreanu, fapt executat „accidental” în 29 - 30 noiembrie 1938.

La ce a dus totul?

Dictatura regală însă nu a fost sinonimă nici măcar cu stabilitatea politică. Iar asta a arătat-o cel mai bine statistica guvernelor sub regimul carlist, între 1938 - 1940, activând șase guverne, dintre care premierii a două din acestea și unii miniștri au fost asasinați. Primul a fost Armand Călinescu, care la 21 septembrie 1939 este executat de un comando legionar. Următorul a fost Gheorghe Argeșanu care pentru a se răzbuna a ordonat lichidarea a 300 de căpetenii legionare din toată țara. Mandatul acestuia a fost de doar șapte zile.

Doar intervenția lui Adolf Hitler îi salvează pe legionari, o parte fiind nu doar eliberați din închisoare dar și primind funcții în guvern. Astfel, viitorul căpitan, Horia Sima, va deveni subsecretar de stat al Cultelor. Totodată, Argeșanu va fi înlocuit cu Constantin Argetoianu, care la rândul său este schimbat cu ex-premierul liberal, care a organizat și pierdut alegerile din 1937, Gheorghe Tătărăscu, care a preluat frâiele țării pentru a cincea oară. Ultimul executiv numit de Carol al II-lea a fost cel condus de Ion Gigurtu, un afacerist filogerman, al cărui mandat a durat doar 40 de zile, cu ajutorul căruia a sperat că îl va convinge pe Hitler să nu permită cedarea către Ungaria a Transilvaniei de Nord și către Bulgaria a Cadrilaterului.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Domniile fanariote: Cazul unui domnitor grec care a insistat să i se vorbească în română

Domniile fanariote: Cazul unui domnitor grec care a insistat să i se vorbească în română

Asasinatul care a schimbat România anilor 1920: Între legitimă apărare și eroare judiciară

Asasinatul care a schimbat România anilor 1920: Între legitimă apărare și eroare judiciară

Cum au fost cedate Basarabia și Bucovina de nord „fără nici un foc de armă”, la 28 iunie 1940 (FOTO)

Cum au fost cedate Basarabia și Bucovina de nord „fără nici un foc de armă”, la 28 iunie 1940 (FOTO)

Advertoriale
La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.