Fostul judecător ucrainean, Ceaus, dezvăluie detalii despre răpirea sa din Moldova: „M-au bătut și mi-au pus injecții” (VIDEO)

Fostul judecător ucrainean, Ceaus, dezvăluie detalii despre răpirea sa din Moldova: „M-au bătut și mi-au pus injecții” (VIDEO)

Fostul judecător ucrainean Mycola Ceaus a dezvăluit detalii despre răpirea sa din Moldova în 2021. El a povestit despre acest lucru într-un interviu cu deputatul Radei Supreme de la partidul Solidaritatea Europeană, Vladimir Ariev.

Potrivit lui Ceaus, în aprilie anul trecut, a fost urcat într-o mașină de către persoane necunoscute.

„M-au pus pe podea, lângă scaunul pasagerului, iar a doua persoană s-a așezat pe capul meu și m-a ținut. Când am încercat să ies, m-a bătut cu pumnii pe spate, pe rinichi. Acest lucru a durat 20-30 de minute. Apoi mi-au făcut o injecție, mi-au legat din nou mâinile și picioarele și am plecat. Am întrebat unde mergem - în România sau în Transnistria. Au spus că sunt în România. Am încercat să fug, când am început să mă mișc, m-au lovit în cap. ”, a povestit Ceaus, scrie Realist.

Publicitate

La sosire, a fost pus să memoreze răspunsurile „corecte” la o listă de întrebări. Din aceste răspunsuri, reiese că a fost dus în Moldova în 2016 la ordinul lui Petro Poroșenko și că se afla în biroul său. Apoi, a urmat „răspunsul la întrebări, a spus Ceaus.

Vladimir Ariev a spus că Ceaus a fost răpit din Moldova de ofițerii serviciului de informații ucraineni. Deputatul a comparat acțiunile lor cu „metodele vremurilor lui Stalin”. Și s-a concentrat asupra faptului că operațiunea specială a fost efectuată nu în interesul Ucrainei, ci cu scopul de a obține dovezi împotriva dușmanilor personali ai lui Zelensky.

Amintim că, versiunea activ vehiculată în presă este că Ceaus ar fi fost răpit de Serviciul de Informații din Ucraina. La 3 aprilie Mykola Ceaus a fost răpit. Despre asta a anunțat avocatul acestuia Iulian Balan pe pagina sa de Facebook.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceauș, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

La mai bine de 50 de ore de la dispariția lui Ceaus, ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu a venit cu mai multe detalii în acest sens. Oficialul a declarat că cei care l-au răpit, ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Pe 5 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Între timp, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie curent, de un grup înarmat de persoane, a apărut în două filmulețe postate pe un canal de Telegram în care a declarat că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale și a anunțat că a pregătit mai multe scrisori pentru prietenii săi și dovezi în privința celor care l-au răpit în 2016”.

La 30 iulie s-a aflat despre faptul că fostul magistrat a fost găsit într-un sat din Ucraina. Ceaus a afirmat că a fost răpit de persoane necunoscute.

Pe 10 martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.

Nikolai Ceaus a fost magistrat la Judecătoria raionului Dnepropetrovsk din Kiev. Organele de anchetă ucrainene afirmă că acesta urma să treacă prin procedura de lustrație, datorită faptului că a participat la judecarea participanților la revolta populară din Piața Maidan a capitalei ucrainene. Judecătorul însă a putut evita procedura cu ajutorul administrației fostului președinte Petro Poroșenko, potrivit anchetatorilor.

În august 2016, Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut în flagrant delict pe Nikolai Ceaus, în momentul când încasa 150.000 de dolari pentru a pronunța o sentință în favoarea unor inculpați, într-un caz de contrabandă cu droguri.

La 5 septembrie 2016, Parlamentul de la Kiev a aprobat ridicarea imunității lui Ceaus, permițând arestul și urmărirea lui penală. Însă și de această dată Ceaus e putut evita reținerea, fugind în R. Moldova, cu traversarea ilegală a frontierei de stat.

Operațiunea de scăpare ar fi fost organizată în baza unor înțelegeri între Poroșenko și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc, cu participarea colaboratorilor Serviciului pază de stat al Ucrainei. Judecătorul Ceaus a ajuns la Chișinău la bordul unui avion privat, care nu ar fi fost verificat de către angajații aeroportului din Kiev. La 12 septembrie 2016 Ceaus a fost anunțat în căutare națională, iar pe 14 noiembrie în cea internațională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal