Biblioteca Națională ar urma să aibă mai puține unități de personal, după ce Ministerul Culturii a solicitat acest lucru pentru a crea un nou post de secretar de stat în cadrul instituției. Proiectul respectiv, a fost criticat de deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adela Răileanu, care a scris pe rețelele de socializare, că în urma acestei decizii, ar urma să fie dați afară mai mulți angajați ai Bibliotecii. De cealaltă parte, directoarea Bibliotecii Naționale neagă aceste informații, menționând că vor fi reduse funcțiile care sunt vacante, din cauza moratoriului.
„O tempora, o mores... Guvernul se pregătește să disponibilizeze mai mulți angajați ai Bibliotecii Naționale. Asta pentru că a mai fost găsit un "om bun", căruia trebuie să i se asigure salariu la fel de bun. Cine va fi acesta vom afla mâine. I se va da funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii. Din contul celor care vor fi dați afară de la Biblioteca Națională, vor fi obținute economii de 290 de mii de lei. Cu acești bani va fi plătit proaspătul "om bun" de la Ministerul Culturii. Ați înțeles logica? Nefericim mai mulți angajați, pentru a mai naște un șef bine plătit într-un domeniu sărăcit și de bani, și de oameni”, a scris parlamentara pe pagina sa de Facebook.
De cealaltă parte, contactată de AGORA, directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, susține că este la curent cu această informație, precizând că vor fi reduse unitățile de personal care sunt vacante, ca urmare a moratoriului instituit de Guvern.
„Am făcut cunoștință cu această informație apărută în spațiul online. Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) are un număr de unități vacante, care vor fi reduse. Probabil că vom pune umărul pentru a dezvolta noul Minister al Culturii care ni l-am dorit și consider că această instituție trebuie să fie dezvoltată. Noi avem un număr de unități vacante, în moratoriu, înghețate, iar această decizie nu este ceva ieșit din comun, așa cum este interpretat în spațiul online”, a declarat Pintilei.
Și reprezentanții Ministerului Culturii ne-au comunicat că proiectul de hotărâre nu prevede disponibilizarea angajaților din cadrul BNRM, ci doar reducerea numărului de funcții vacante.
Proiectul în cauză urmează a fi examinat în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 9 februarie. Potrivit notei informative, necesitatea acestei modificări este motivată prin consolidarea și fortificarea capacităților de coordonare și a procesului de elaborare a politicilor publice din cadrul Ministerului Culturii.