Noii membri ai Consiliului Audiovizualului, sub lupă: Cine sunt și ce averi au

Noii membri ai Consiliului Audiovizualului, sub lupă: Cine sunt și ce averi au

La data de 3 decembrie 2021, Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Audiovizualului, proiectul de hotărâre fiind votat de 86  de deputați. Aceștia au fost aleși pentru un mandat de șase ani. Noii membri ai CA sunt: Liliana Vițu-Eșanu, Aneta Gonța, Ruslan Mihalevschi, Larisa Turea, Orest Dabija, Tatiana Crestenco și Eugeniu Rîbca. Unii dintre ei au declarat venituri de sute de mii de lei, bunuri imobiliare, depozite bancare, iar alții doar salarii și onorarii, cine sunt și ce avere au noi membri ai CA, aflați în continuare. 

La ședința CA din 16 decembrie 2021, Liliana Vițu Eșanu a fost aleasă în funcția de președintă a CA, iar Aneta Dabija - vicepreședintă a Consilului. 

Liliana Vițu-Eșanu - președinta CA

Publicitate

...

Liliana Vițu-Eșanu a fost propusă pentru funcția de membră a CA de către Guvern. Din 2018, ea este coordonatoare pe comunicare și media la Biroul de cooperare al Elveției în R. Moldova. A fost directoarea proiectului „Susținerea radiodifuziunii publice”, în cadrul Internews Kârgâzstan. În perioada 2013-2015 a fost purtătoare de cuvânt a prim-ministrului de atunci, Iurie Leancă. A fost directoare pentru dezvoltare strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, precum și directoarea Departamentului de știri și dezbateri la postul Moldova 1.

A lucrat în calitate de coordonatoare de programe la Institutul Republican Internațional din Moldova, coordonatoare pe comunicare la Fundația Eurasia, ofițeră de presă și relații cu publicul la Ambasada Marii Britanii la Chișinău. A îndeplinit funcția de corespondentă BBC Word Service în Moldova și expertă pe Moldova la Economist Intelligence Unit (Marea Britanie). În 1998, ea a făcut Școala BBC la București.  Este licențiată în Jurnalism și Științe ale Comunicării și deține un master în studii europene moderne la Universitatea Metropolitană din Londra.

Liliana Vițu-Eșanu a declarat pentru anul 2020 un salariu de 277.161 lei pentru funcția de coordonatoare pe comunicare și media la Biroul de cooperare al Elveției în R. Moldova. De asemenea, în 2020, Vițu-Eșanu a mai obținut șase onorarii. Pentru activitatea în Fundația Thomas Reuters a primit 114.003 lei. La Centrul pentru Jurnalism Independent a obținut 8.567 de lei, iar pentru activitatea la Institutul pentru inițiative strategice - circa șapte mii de lei. Un alt onorariu l-a primit de la Institutum Virtutes Civiles, în sumă de 67.782 de lei, la ADEPT a obținut două mii de lei, iar la European Concil for Foreign, circa șase mii de euro.

În proprietățile Lilianei Vițu-Eșanu intră un teren de circa șase ari cumpărat în 2002, evaluat la 48 de mii de lei. Familia deține un apartament de circa 100 m.p. procurat în 2015, estimat la 666.686 de lei, unde președinta CA deține jumătate din cota parte. De asemenea, familia mai are în proprietate încă o avere imobilă, de circa 6 m.p. care ar costa 34 de mii de lei.

Din bunurile mobile, familia deține un autoturism marca Volvo XC60, fabricat 2014 și procurat în 2019, evaluat cu 19.000 de euro, scris pe numele soțului Lilianei Vițu-Eșanu, Mircea Eșanu.

 Aneta Gonța - vicepreședintă CA

...

Aneta Gonța a fost propusă pentru funcția de membră a CA de organizațiile societății civile. Este cercetătoare media, formatoare în domeniul educației media, jurnalistă. A colaborat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Programul Mass-media al Fundației Soros-Moldova, Agora Francophone și altele.

În perioada 2019-2020, a fost directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Din 2018, activează în calitate de vicepreședintă a secției Moldova a Uniunii Presei Francofone. A fost lectoră la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. A fost expertă în cadrul mai multor proiecte privind monitorizarea conținutului media online, TV, a implementării Acordului de Asociere UE-RM, la CJI, API, Fundația Soros-Moldova.

În 2020 Aneta Gonța a declarat venituri de circa 259 de mii de lei și 800 de euro. Majoritatea banilor i-a obținut din salariu pentru activitatea la Asociația Presei Independente (229.048 lei), Fundația Soros-Moldova (27.810 lei) și Institutul pentru Inițiative Rurale (1.340 lei). De asemenea, Aneta Gonța a primit onorarii în sumă de 1.136 de lei de la CJI și 800 de euro de la Fundația Konrad Adenauer.

Aneta GONȚA deține un apartament cu o suprafață de 39 m.p., procurat în 2014 evaluat la 209.842 lei. În proprietatea vice-președintei CA este și un autoturism de model Opel CORSA 2014, achiziționat în 2019, prețul căruia a fost estimat la 176.294 lei.

 Ruslan Mihalevschi - membru CA

...

Candidatul propus de Președinție este Ruslan Mihaleschi, redactorul-șef al portalului sp.md din Bălți. Din 2016 și până în prezent mai deține funcția de social media manager în cadrul proiectului OPEN Media Hub, implementat de către un consorțiu condus de Thomson Media Foundation. Anterior, acesta a fost și mentor în cadrul Centrului investigațiilor jurnalistice. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru anul 2020, Ruslan Mihalevschi a declarat venituri de 195 de mii de lei și 7.200 de euro. Membrul CA a primit salariu pentru activitatea sa în următoarele companii: SP Bălți (99.254 lei) și Asociația Presei Independente (4.166 lei). Mihalesvchi a declarat și salariul soției obținut din activitatea în cadrul Direcției Cultură a mun. Bălți, în valoare de 91.888 lei.

Mihalevschi deține două imobile obținute prin moștenire, cu o suprafață de 24 și respectiv 28 de metri pătrați, estimate la o valoare totală de 66.351 de lei.

Membrul CA a obținut prin moștenire și o casă de locuit cu suprafața de 68 m.p. evaluată la 95.805 lei.

Familia mai deține trei conturi bancare: Moldova Agroindbank (2.200 lei) și Moldindconbank (11.055 și respectiv 35.761 lei).

 Larisa Turea - membră CA

...

Candidatura Larisei Turea a fost propusă de fracțiunea parlamentară PAS. Turea este jurnalistă pe domeniul cultural, critic de teatru și cinema, eseistă și dramaturgă. Este membră al UNITER, a Uniunii Scriitorilor și a Uniunii Cineaștilor din R. Moldova, președintă a Secției Naționale Moldova a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, AICT-IAT.

În anul 2021, Laria Turea a declarat venituri de 139.855 de lei, dintre care 130.000 - salariu primit pentru activitatea la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, iar 9.855 de lei, din onorarii. Membra CA deține un teren agricol cu  o valoare estimată la 97.192 lei. Turea mai deține o avere imobilă de 22 m.p. evaluată la 96.837 de lei și un apartament de 74 m. p. procurat în 2001 care ar costa 161.463 de lei. Cât despre bunuri mobile, Larisa Turea are un autoturism de model Toyota Corolla, fabricat în 2000, pentru care a fost indicat prețul de 80.000 de lei.

Larisa Turea mai are un cont bancar la Mobiasbanca, în sumă de 2.532 de euro.

 Orest Dabija - membru CA

...

Și Orest Dabija a fost propus pentru funcția de membru CA de către fracțiunea parlamentară PAS. Este în prezent șef al Direcției Arte și Industrii Creative din cadrul Ministerului Culturii. De asemenea, din luna octombrie a anului trecut, este membru al Consiliului Filatelic Național. Totodată, din 2018 până în prezent, este membru al Consiliului de Administrare al HUB-ului creativ ARTCOR.

Pentru anul 2021, Dabija a declarat un salariu de 213.011 lei din activitatea sa la Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, a indicat că a obținut donații din partea mamei,  Corețchi Aurelia (2.500 de euro) și din partea tatălui, Veaceslav Dabija (15.000 de lei).

Orest Dabija nu deține bunuri imobile sau terenuri. Acesta a mai declarat un autoturism de marcă Dacia Logan, fabricat în 2019, pe care l-ar fi procurat cu 140.000 de lei.

Tatiana Crestenco - membră CA

...

Candidatura Tatianei Crestenco a fost propusă de fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Din 2020 și până în prezent, ea este șefă de cabinet al vicepreședintelui Legislativului, Vlad Bătrîncea. A fost consultantă în cadrul proiectului moldo-elvețian „Mensana”, fiind responsabilă de elaborarea raportului privind analiza situațională a suicidului. A lucrat în cadrul oficiului Avocatul Poporului și în calitate de expert al Fundației Soros-Moldova.

În anul 2020, Tatiana Crestenco a declarat un salariu de circa 129 de mii de lei, bani obținuți din activitatea sa în cadrul Parlamentului R. Moldova. De asemenea, în 2020, Crestenco a primit indemnizații de 45 de mii de lei în cadrul aceleiași instituții. În același an, a obținut și finanțare externă din partea Instituției Private TRIMBOS Moldova, în sumă de 77 de mii de lei.

Potrivit declarației de avere, Crestenco nu deține terenuri, bunuri imobile sau mobile.

Eugeniu Rîbca - membru CA

...

Eugeniu Rîbca, candidatul propus de societatea civilă, este președinte al Asociației Obștești „Centrul pentru Inițiative Europene „EuroPass”. Totodată, din 2013 până în prezent, este director al portalului economic mold-street.com.

Pentru anul 2020, Eugeniu Rîbca a declarat un venit total de 273 de mii de lei și 1.600 de euro. În calitate de lector univeristar, a primit un salariu în cadrul Universității de Stat din Moldova de circa 46.227 de lei. Pentru serviciile prestate în cadrul Centrului de Resurse Juridice și al Centrului pentru Jurnalism Independent a obținut 6.545 de lei și respectiv 3.167 de lei.

Pnetru funcția de președtine al Centrului pentru inițiative Europene „EuroPass”  a primit 52.691 de lei, pentru activitatea în calitate de direcotr al companiei media Buisness News Service a obținut 31.836 de lei, iar pentru activitatea de președinte  al Asociației Presei Independente a declarat un venit de 47.385 de lei.

De asemenea, a declarat un onoariru, primit din partea Consiliului Europei, în sumă de 1.600 de euro. Totodată, Eugeniu Rîbca a obținut dividende, din activitatea SRL Buisness News Service, în valoare de 85.614 lei.

Din proprietăți, Eugeniu Rîbca deține un apartamnet cu o suprafață de 55 m. p. care ar costa 301.165 de lei. 

Anterior, a 11 noiembrie 2021, Parlamentul a respins raportul CA pentru anul 2020, după o rundă de întrebări și răspunsuri cu replici acide la adresa conducerii CA de atunci. Astfel, în conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale modificat recent, foștii membri ai CA au fost demiși

Ulterior, președinta demisă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.

La 3 decembrie, 2022, Parlamentul a desemnat noii membri ai Consiliului Audiovizualului.

Precizăm că, potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii CA sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal