Taxa este o plată obligatorie cu titlu gratuit, care nu este impozit. Nu prea ai înțeles această definiție, așa e? Nici noi. De aceea, Iuri Cicibaba și Veronica Sirețeanu vin aici să-ți explice prin cuvinte simple toate aspectele domeniului fiscal. Cum? Toate informațiile le vei afla din Tax&Customs Podcast lansat de comun cu AGORA. De ce achităm taxe, unde se duc banii, cum îi primim înapoi, sub ce formă beneficiem de aceștia - răspunsurile la aceste întrebări le vei afla din acest podcast. Iar cine sunt prezentatorii, de unde a apărut ideea și care este scopul acestui podcast află în cele ce urmează.
Podcastul este moderat de persoane instruite cu o vastă experință în domeniul financiar și fiscal. Ca să vă convingeți, vi-i prezentăm în continuare pe autorii proiectului.
Veronica Sirețeanu
Veronica Sirețeanu este doctor în științe economice și are o experiență de circa 15 ani în domeniul fiscal. În prezent este directoare-adjunctă AmCham Moldova, fondatoare și directoare executivă FINEDU. A deținut funcția de viceministru al Finanțelor, fiind responsabilă de coordonarea politicilor fiscale și vamale și coordonarea politicilor de contabilitate și audit în sectorul corporativ.
Iuri Cicibaba
Iuri Cicibaba are o experiență de peste 21 de ani în domeniul financiar. În prezent este Managing Partner TAXACO, copreședinte AmCham Tax Committee, fondator FINEDU. A fost viceministru al Finanțelor, responsabil pentru scrierea programului Prima Casă, achiziții publice și auditul intern.
Totul începe de la idee
Entuziasmați și dornici de a împărtăși din cunoștințele și experiențele lor, moderatorii spun că ideea acestui podcast se coace de doi ani.
„Totul a început cu ideea că ar fi bine ca după atâția ani de experiență să dăm ceva înapoi societății sub formă de cunoștințe. Există multe modalități prin care oamenii pot să acumuleze aceste cunoștințe. Codul Fiscal, hotărârile de Guvern și legile nu sunt resurse închise, problema este perceperea acestor informații, conectarea lor cu chestii din exterior. Iată de aici a venit ideea de a face mai multe activități de educare financiară, printre care și podcastul”, explică Veronica.
Inițial se dorea crearea unui podcast specializat nemijlocit pe taxe, ulterior s-a decis și abordarea domeniului vamal pentru că aceste două domenii sunt interconectate și spre deosebire de taxe unde există reviste, informații, domeniul vamal este mai închis, mai puțin cunoscut, dar cu un impact la fel de mare asupra populației.
De ce taxe?
„Pentru că orice cetățean trebuie să cunoască bazele financiare. Taxele și impozitele sunt o plată pentru serviciile de stat. Este o plată pentru serviciile sociale la nivelul pe care toți vrem să le avem. Pentru organele se stat este foarte important ca toți să le achite. Pot fi și taxe mai mici, dar care să fie achitate de toți cetățenii, decât taxe mari, dar care să fie achitate de doar 30% din populație”, ne spune Iuri Cicibaba.
„Taxele sunt costul nostru în societate și în cazul dat eu vreau ca tot noi să știm ce achităm de facto, cum statul colectează bani și să cerem de la statul nostru să ne întoarcă banii prin servicii care să corespundă taxelor pe care le achităm. Vreau să trăim în societatea care înțelege costul neachitării impozitelor, totul are preț și noi achităm acest preț. Vreau ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă asta în realitate”, mai adaugă Iuri.
Despre ce și cum
În cadrul podcast-ului vor fi explicate procesele care stau în spatele taxelor și impozitelor, cum ar fi digitalizarea sau raportarea. Se va discuta despre mecanismele legate de documentarea anumitor acțiuni și toate într-un mod în care fiecare ascultător să le înțeleagă. Podcastul va fi format din două blocuri, în primul, moderatorii vor atinge cele mai importante teme, care sunt sensibile atât pentru agenții economici, cât și pentru persoanele fizice, iar în cel de-al doilea vor avea un invitat - expert din domeniu care va explica un fenomen sau altul.
„Noi o să avem două blocuri, prima sesiune va fi explicativă, iar o dată la două săptămâni o să avem un invitat. Ne-am gândit că ar fi bine să avem așa ceva pentru că pe parcurs pot apărea subiecte fierbinți, care pot să alimenteze interesul oamenilor. Acestea le vom aborda în sesiunile cu un invitat”, menționează autorii.
Se întâmplă foarte des ca pe parcursul anului să fie înregistrate diferite inițiative care vizează domeniul fiscal. Este destul de dificil ca o persoană să țină pasul cu tot ce se întâmplă în această direcție. De aceea, unul dintre obiective proiectului este să explice pe înțeles publicului și într-un limbaj simplu legile fiscale aprobate în Parlament.
FINEDU
FINEDU este o asociație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită în vederea creșterii gradului de alfabetizare financiară a populației și îmbunătățirea cunoștințelor societății în domeniul financiar. Potrivit fondatorilor, scopul asociației e să ajute cât mai multe persoane să posede cunoștințe suficiente pentru a lua decizii financiare asumate și a avea capacitatea de discernământ informațional în ceea ce ține de finanțe publice sau corporative.
AmCham
Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) este o organizație non-guvernamentală non-profit care cuprinde 140 de membri dintr-un spectru divers de afaceri; de la mari investitori străini la întreprinderi mici, care operează pe plan intern și în străinătate. Scopul acesteia e să promoveze investițiile americane, străine și locale în Moldova și să lucreze cu guvernul moldovenesc și liderii de afaceri pentru a promova un climat de afaceri mai favorabil în Moldova.
Vezi și aceste știri

Italia ar putea majora taxele pentru companiile energetice care beneficiază de creșterea prețurilor

Consilierii municipali au aprobat taxele locale pentru anul 2022. Taxa pentru magazinele online, majorată

Declarație: Asociațiile de business își exprimă îngrijorarea față de aplicarea taxelor locale pentru magazinele online
Advertoriale

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului
