
Din 24 ianuarie, toți elevii din țară au învățat de acasă timp de două săptămâni. Revenirea la normalitate la care visează sistemul educațional se amână și anul acesta. Se pare că virusul are alte planuri pentru procesele de studii.
De mai bine de doi ani trăim într-un experiment continuu în găsirea instrumentelor necesare pentru a asigura un proces educațional calitativ. Suntem forțați să adaptăm modul de predare clasic la cerințele și situația de azi - lecții online, lecții la distanță, învățare hibrid. Până a trage linia și a face totalurile despre impactul acestor experimente asupra generațiilor aflate azi în școli și universități, un lucru putem afirma cu siguranță, pandemia a provocat și forțat sistemul educațional să se modernizeze. Integrarea tehnologiilor a devenit o prioritate pentru instituțiile de învățământ. Totuși gradul în care înțelegem și interpretăm unii termeni ne dau bătăi de cap la capitolul implementare.
Care-i diferența dintre lecțiile online și cele la distanță?
- Donarea laptopurilor neutilizate de către companiile mari. O inițiativă în acest sens a fost lansată în 2020 de către Asociația Companiilor TIC.
- Stabilirea prețurilor preferențiale pentru laptopuri, tablete în scop educațional de către furnizorii și importatorii de echipamente. Pentru a asigura această inițiativă, este necesară conlucrarea cu Ministerele de resort pentru a defini mecanismul de reducere a taxei de import sau alte tipuri de scutiri fiscale care le-ar permite agenților economici să dezvolte programe preferențiale pentru școli, elevi, studenți și profesori.
- Bugetarea anuală de către Ministerul Educației și Cercetării și instituțiilor de învățământ privind procurarea laptopurilor și tabletelor pentru cadrele didactice.
- Acordarea de granturi mici sau implementarea proiectelor care include componenta de dotări, cu suportul partenerilor de dezvoltare.
- Proiectul „Internet Gigabit” implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” în parteneriat cu unele companii de telecomunicații și cu sprijinul donatorilor USAID și Sweden, care asigură conectarea școlilor la internet.
- Wifi public în regiuni.
- Stabilirea prețurilor preferențiale de către companiile de telecom în scop educațional.
Cum asigurăm calitatea și interacțiunea în lecțiile la distanță?
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

OPINIE | Previziunile EduTolk pentru educația din 2022: Învățarea nu mai este doar în cărți sau între patru pereți ai școlii (VIDEO)

OPINIE | Inovații în educație: De unde începem?
